Groen gezond gazon

Zo krijg je een mooi & gezond gazon


Bij Hermie is het gras altijd groener, maar binnenkort ook bij jou dankzij onze tips!
In deze startersgids vind je heel wat interessante topics om je gazon mooi & gezond te houden.

Onkruid

Na het verbod op selectieve onkruidbestrijders (glyfosaat) & Roundup zaten vele tuinliefhebbers met de handen in het haar. De paardenbloemen, klavers & madeliefjes staken de kop op in het gazon terwijl de meesten toch een strakke & groene grasmat wensen. Momenteel vind je veel "onkruidverdelgers" op de markt op basis van zuren (zoals pelargon- of azijnzuur). Deze bestrijders zullen zowel het goede gras als het onkruid verbranden, en doden het wortelgestel van het onkruid niet. Dergelijke producten zijn dus meer geschikt om een oprit of pad te behandelen, maar dan nog zal je de behandeling meermaals moeten herhalen voordat het onkruid helemaal verdwenen is. Het is dus meer dan ooit belangrijk om jouw gazon goed te onderhouden!

Een onkruidbrander is ook een optie maar hier zijn wij geen voorstander van. Dit is misschien makkelijk in gebruik, maar je hebt echt al een hoge temperatuur nodig om ook de wortel te verbranden. En die bereik je niet met de toestellen die voor de particulier aangeboden worden, maar met professionele onkruidbranders. Bovendien is het verbranden van onkruid belastend voor het milieu. 

Mos & verticuteren

Om zich van zijn groenste kant te laten zien heeft jouw gazon nood aan water, zuurstof en voeding. Na verloop van tijd vormt er zich een viltlaag op jouw gazon die bestaat uit afgemaaid gras, onkruid en mos. Die laag verstikt jouw gazon, waardoor het geleidelijk geel kleurt en vatbaar wordt voor ziektes. Door jaarlijks één- of tweemaal te verticuteren, blijft de bovenlaag van het gazon luchtig en vinden de voedingsstoffen & het vocht makkelijk hun weg naar de bodem. Voordat je aan de slag gaat met je verticuteermachine moet je het mos altijd eerst kapot sproeien. Mos is een sporenplant en tijdens het verticuteren verspreid je overal kleine deeltjes. Behandel je het mos niet? Dan zal je overal mos verspreiden en wordt de situatie nog erger! Hiervoor kan je Bio-press of Moscide gebruiken. Opgelet: controleer steeds of de bodemtemperatuur wel warm genoeg is, anders zullen deze producten hun werk niet (goed) doen!

Tijdens het verticuteren ga je met een verticuteerhark of verticuteermachine 3 tot 5 mm diep het gazon in om de viltlaag weg te schrapen. Dit doe je zowel in de lengte als de breedte. 

Meer info over verticuteren vind je hier

Ongedierte

• Engerlingen en emelten

In elke gezonde bodem zitten grondinsecten zoals wormen en larven maar engerlingen en emelten heb je liever niet te gast. Engerlingen zijn namelijk dol op de wortels van jouw gazon. Deze dikke & geelwitte larven zorgen eerst voor kleine dorre plekken in het gazon maar tasten het razendsnel aan. Schiet dus direct in actie bij het spotten van de eerste engerling! In tegenstelling tot engerlingen eten emelten dan weer het gras op, en niet de wortels. Hoe je deze larven van elkaar kan onderscheiden en bestrijden lees je hier. Maar de beste en meest ecologische oplossing is toch om hun natuurlijke vijand in te zetten onder de vorm van aaltjes. Om deze aaltjes te gebruiken moet de bodemtemperatuur wel min. 12°C bedragen. Zorg ook steeds dat er regen voorspeld wordt of bewater goed, de aaltjes hebben vocht nodig om goed in de bodem te dringen.

• Mollen

Sommige indringers, zoals engerlingen en emelten, zie je amper maar 1 onderkruiper steekt letterlijk de kop op: de mol. Eenmaal deze jouw tuin gevonden heeft, is het geen pretje om hem kwijt te raken. Er zijn tal van producten op de markt die het ongedierte moet bestrijden of verjagen. Wij nemen ze hier voor je onder de loep, en geven je enkele gouden tips!

Meer producten voor ongediertebestrijding kan je in onze tuinapotheek vinden

(Bij)zaaien

Elke beschadiging in het gazon (zoals kale plekken) is een potentiële kiemplaats voor onkruidzaden en straatgras. Het is dus belangrijk om kale plekken zo snel mogelijk in te zaaien met een snelkiemend grasmengsel. Straatgras kiemt namelijk vanaf 8°C terwijl de meeste grassoorten kiemen bij 10°C. Kan je dan niet in de winter zaaien? Jawel, het graszaad met SOS-technologie van Barenbrug kiemt namelijk al vanaf 4°C. Opgelet: dit graszaad is enkel geschikt om kleine kale plekken bij te zaaien, niet om een volledig nieuw gazon te zaaien. Ook zaaien in de zomer raden wij af. Waarom? Dat lees je in deze blog!

Begin je volledig van nul? Dan kan je er ook voor kiezen om graszoden te leggen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rij van gras zaaien of grasmatten plaatsen. De knoop doorgehakt en worden het graszoden? Dan delen we hier enkele praktische tips bij het plaatsen!

Weet je niet welk graszaad te kiezen? Wij maken het je gemakkelijk met onze gazonwijzer!
Na de keuzestress kan je eindelijk aan het zaaien slagen! Wij hebben hier alvast 5 van de meest gemaakte fouten voor je opgesomd.Bemesten & onderhoud

• Bemest het gazon regelmatig

Het is belangrijk om niet eender welke meststof te strooien maar het type gazonmeststof aan te passen aan het seizoen en de noden van jouw gazon. Tijdens de lente is extra stikstof belangrijk om de wortelgroei te stimuleren want we willen natuurlijk graag een vol gazon. Ook magnesium is welkom want deze zorgt voor een diepgroene kleur.

In het najaar daarentegen willen we dat de groei wordt afgeremd en de wortels aansterken. Dat is de rol van kalium in de meststof. Doordat het wortelgestel sterker wordt, is het gazon minder vatbaar voor allerlei ziektes en schimmels die in de winter op de loer liggen (door bijvoorbeeld sneeuw dat op het gazon blijft liggen). Alle voordelen van najaarsmeststof lees je hier.

• Kalken

Het is aangeraden om de pH-waarde van de bodem op te meten vooraleer je gaat kalken. Zo weet je zeker of de grond überhaupt extra kalk nodig heeft. Is de pH-waarde lager dan 6,5? Dan is de bodem aan het verzuren, en is het verstandig om bij te kalken. Dit doe je idealiter in de winter of in het begin van het voorjaar zodat de kalk langzaam opgenomen kan worden. 

Opgelet: laat steeds 2 weken tijd tussen het kalken & bemesten, anders zullen de nutriënten van de meststoffen niet goed opgenomen worden. 

• Maaien

Rij het gras wekelijks af en niet te kort. Zeker bij warm weer kan het gazon makkelijker verbranden door deze te kort af te maaien.

• Droogte

De zomers worden steeds droger en warmer. Daar hebben niet enkel wij last van maar ook ons gazon ziet af, dit noemen we ook wel hittestress. Het is dan ook belangrijk om onze tuin aan te passen op het veranderende klimaat. Zo kan je voor sterke grasrassen kiezen die meer droogtebestendig zijn (zoals rietzwenk- en veldbeemdgras, die vind je o.a. in het grasmengsel Water Saver) en kan je ook enkele hulpmiddelen inschakelen die het vocht helpen vasthouden. Tijdens de zomer zullen we moeten leren aanvaarden dat ons gazon er niet frisgroen uitziet maar van zodra de zomer voorbij is, kunnen we met actieplan "SOS gazon" starten.

Bekijk onze aanraders 👇

-28%
-28%
Hermie's keuze
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad Bar Power RPR Lawn 5kg - Bar Power RPR - 5kg tot 250m²
€ 75,80 € 54,95
-25%
-25%
Hermie's keuze
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora graszaad Ultra Resist - alleskunner - 1kg tot 40m²
Vanaf € 8,99
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora graszaad Speel & Sport - voor aanleg nieuw gazon - 5kg tot 250m²
€ 35,00
Hermie's keuze
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano najaarsmeststof GreenComfort met humifirst - 20kg voor 400m²
€ 45,95
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
GARDENA onkruidsteker met steel en voetsteun
€ 52,99
-12%
BIO
BIO
-12%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux Nema-t-bag Capsa: aaltjes tegen engerlingen, larven wortelvlieg, ritnaalden en aardrupsen voor max 100m² (BIO)
€ 42,95 € 37,95
-18%
-18%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Roundup contact pump 'n go 5L
€ 55,95 € 45,95
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Substral graszaad 4-in-1 Patch Magic gazonherstel incl. meststof - herstel kale plekken - 1kg
€ 16,95
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano Clever off voor 100m²: tegen klaver en mos
Vanaf € 11,89
-15%
-15%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano gazonmeststof 'Recovery' (voor herstel & graszoden) - 18kg + 2kg gratis voor 200m²
€ 49,95 € 42,45
-13%
-13%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano 4-in-1 gazonmest - 20kg voor 350 m²
€ 55,95 € 48,75
-31%
-31%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad Water Saver - Bestand tegen langdurige droogte - 5kg tot 200m²
€ 72,60 € 49,95
-11%
-11%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Green Time 2-in-1 gazonmeststof met indirecte werking tegen mos - 20kg voor 200m²
Vanaf € 39,95
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano Bio Press 5L -500-600m² - Natuurlijke bestrijding van mos
€ 45,95

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞