gazon herstel
3 februari 2022
Categorieën: Gazon

Herstel jouw gazon na langdurige droogte in 5 stappen

Geschreven door Julie

De hete & vooral droge zomerdagen hebben niet enkel mooie herinneringen, maar ook een beschadigd gazon achtergelaten. Hoe slecht het met jouw gazon gesteld is, hangt sterk af van het type gras dat in jouw tuin groeit. Engels raaigras wordt vaak gebruikt in de goedkopere graszaadmengsels. Dit type gras heeft veel behoefte aan water en zal dus veel sneller afsterven bij extreem droog weer. Goedkoop maar dus niet duurzaam... Rietzwenk- en veldbeemdgras blijven dan weer langer groen tijdens periodes van droogte. Ook wanneer je bij het aanleggen van jouw gazon een bodemverbeteraar hebt gebruikt, zal dit nu in je voordeel spelen. De bodem zal hierdoor het reeds aanwezige vocht beter vasthouden, waardoor jouw gras minder last heeft van droogteschade.

Met ons eenvoudig vijfstappenplan zorg je opnieuw voor een groen en sterk gazon! 💪

Stap 1: Leeft jouw gazon nog?

Belangrijk is om na te gaan of er nog leven in jouw gazon zit, of de zon jouw mooie grasplein volledig kapot heeft gebrand. Dit kan je controleren met een eenvoudige test:

👉 Haal een stuk gras van 10 op 10 cm uit de grond
👉 Dompel deze onder in een emmer vol water, en laat het stukje gazon zich helemaal volzuigen met water
👉 Giet het water uit de emmer maar laat het stuk gazon zitten
👉 Haal het grasstaal na een tweetal dagen uit de emmer, en kijk of er witte wortels onderaan het gras verschijnen.

→ Toont het gazon nog een teken van leven (witte wortels zijn zichtbaar)? Goed nieuws, jouw gazon is nog levensvatbaar. Ga direct door naar stap 2 om met jouw reddingsactie te starten!

→ Zo niet? Helaas, jouw gazon is te erg aangetast en moet volledig vernieuwd worden. Ga ook verder naar stap 2.

Bodemverbeteraar voor Herstel & Aanleg gazon 60L
Van € 9,07

Stap 2: Neemt jouw gazon het water wel op?

Als gevolg van aanhoudende droogte en veel verdamping kan jouw gazon, hoe gek het ook klinkt, last krijgen van stress. Hierdoor zal de grond het water niet opnemen maar afstoten. En net dat vocht is essentieel voor een goed herstel van het gazon. Om te checken of jouw grond waterafstotend is, kan je ook een simpele test doen:

👉 Maak een stukje gras los
👉 Leg op 2 cm diepte enkele druppels water

→ Wordt de  druppel water goed en snel opgenomen door het gras? Dan is er nog een goede doorwatering en zal jouw gazon vlotter herstellen. Ga door naar stap 3.

→ Duurt het langer dan 1 minuut vooraleer de druppel door het gras opgenomen wordt? Dan is jouw grond waterafstotend. Er is een langere periode van regen nodig voordat je kan beginnen zaaien.

Een regulier graszaadmengsel zal in dit geval niet opkomen. Of je moet meer geduld hebben, of graszaad met een speciale coating gebruiken (bijvoorbeeld de Yellow Jacket Water Saver Manager). Deze revolutionaire coating op het graszaad zorgt ervoor dat het zaadje toch in de juiste omstandigheden kan kiemen en je jonge grasplantjes krijgt. Zo wordt er geen rem op hun groeiproces gezet, en krijg je opnieuw een gezond en sterk gazon.


Stap 3: Onkruid, straatgras en vilt verwijderen

Door de aanhoudende droogte zijn de grassen beschadigd, en vormt er zich meestal een viltachtige laag op je gazon. Belangrijk voor een goed herstel is om jouw gazon goed te verluchten. Dit doe je het best door jouw gras te verticuteren. Veel mensen doen dit in het voorjaar om het mos te verwijderen maar verticuteren is ook ideaal om de afgestorven grassen te verwijderen. Geef jij jouw gazon ook een luchtig kapsel? Hier lees je er meer over!

Doordat het gazon verzwakt is, krijgen onkruid en straatgras vrij spel. Het gezegde "onkruid vergaat niet" is hier meer dan ooit van toepassing! Van zodra die wat water in hun wortels voelen kronkelen, zetten ze een groeispurt in en verdringen ze het trager herstellende gras. Maak jouw gazon dus volledig onkruid- en straatgrasvrij vooraleer je aan de slag gaat met graszaad.

Maar hoe pak je dit aan?

Onkruid kan je manueel uittrekken of een tuinaannemer met fytolicentie inschakelen om deze chemisch en selectief te bestrijden. Deze selectieve onkruidbestrijders zijn sinds 2019 niet meer te koop voor particulieren.

Straatgras kan je niet selectief verwijderen met een product. Hiervoor bestaan er jammer genoeg geen middelen. De oplossing is om manueel (met een spade) alles weg te nemen of een "allesdoder" te gebruiken. Die laatste zal jouw gazon echter ook doen afsterven. Vroeger werd hiervoor Roundup (glyfosaat) gebruikt maar er zijn ook alternatieven op basis van zuren (bijvoorbeeld Herbi press). Het resultaat is na enkele uren al zichtbaar, en het product wordt snel afgebroken in de grond. Deze producten gaan echter alles verbranden (dus ook jouw gazon) en de behandeling moet regelmatig herhaald worden. Het is dus ook geen kant-en-klare oplossing.

Herbi press 500ml totaalherbicide tegen mos en onkruid
€ 30,95 € 28,95

Tijdelijk uitverkocht
Viano Clever off voor 100m²: tegen klaver en mos
Van € 15,68

Stap 4: Gras zaaien

1. Jouw gazon is levensvatbaar & de grond is niet waterafstotend

Dit zal bij de meeste mensen het geval zijn. Logisch ook want gras is zeer sterk en kan wel tegen een stootje.

  • Komen er kale plekken tevoorschijn in jouw gazon? Dan kan je bijzaaien met een standaard herstelgazon graszaad.
  • Zijn het eerder grote plekken? Dan raden we aan om niet voor een herstelmengsel maar een volwaardig speel en sport of siergazon mengsel te kiezen. Zorg ervoor dat de aarde voldoende nat is tijdens het zaaien, en bestrooi het terrein nadien met wat teelaarde of compost.

2. Jouw gazon is levensvatbaar maar de grond is waterafstotend

Je kan net hetzelfde doen als hierboven maar je mag niet zaaien alvorens er voldoende neerslag gevallen is en de grond opnieuw water opneemt. Dit kan enige tijd duren dus je zal wat geduld moeten uitoefenen. Doe je dit niet en ga je onmiddellijk aan de slag? Dan riskeer je een zeer slechte opkomst van het graszaad omdat deze niet kan kiemen in de juiste omstandigheden.

Een alternatief is om een graszaad met een speciale coating (Yellow Jacket Coating) voor betere vestiging te zaaien. Deze creëert eigenlijk een zone rond het zaadje met de ideale omstandigheden qua vochthuishouding voor een snel ontwikkelende grasplant, ook op moeilijke terreinen.

3. Jouw gazon is niet levensvatbaar

Helaas, tabula rasa. Je zal een nieuw gazon moeten aanleggen. Een groot werk maar helaas noodzakelijk als je een mooi grasplein wilt in jouw tuin.

Voordat er nieuw gras gezaaid kan worden, moet de grond eerst goed omgewoeld worden. Bemest de grond ook 1 week voor het zaaien. Zo kan de meststof goed inwerken. Gebruik geen chemische meststof maar een organische variant (zoals Recovery meststof).

Werk ook met een bodemverbeteraar om een voedselrijke en luchtige bodem te creëren. Dikwijls kan je gratis of tegen een zeer voordelige prijs compost in bulk verkrijgen in het plaatselijke containerpark. Na het aanbrengen van de compost of bodemverbeteraar en meststof kan je deze inwerken. Opgelet: niet goed verteerbare compost kan jouw gazon verbranden. Indien je veel extra bodemverbeteraar, compost of teelaarde toevoegt aan de grond kan dit later eventueel voor verzakkingen zorgen. Overdrijf dus zeker niet!

Heb je regelmatig last van specifieke problemen zoals te veel of te weinig water op jouw gazon?
Dan is het nu het moment om enkele specifieke bodemverbeteraars toe te voegen:

  • Bentoniet: Ideaal voor zandgronden. Dit zijn kleine kleikorreltjes die ervoor zorgen dat de grond zwaarder wordt en makkelijker water opneemt.
  • Perliet: Ideaal voor de zwaardere gronden waar het water op blijft staan. Dit zijn de witte bolletjes die je ook ziet in de betere potgronden.

Bentoniet zandgrondverbeteraar 25kg - Bio
€ 34,50

Perliet 10L - Bio
€ 6,90

Tijdelijk uitverkocht
Perligran Perlite P3 (classic perliet) 100L
Van € 22,95

Voor grote terreinen is het gebruik van een frees aangewezen. Heb jij thuis geen freesmachine ter beschikking? Dan kan je bij verschillende verhuurcentra terecht. Gebruik ook een bodemverbeteraar van goede kwaliteit om een voedselrijke bodem te creëren. Frees zowel in de lengte als de breedte. Om het oppervlak mooi te egaliseren na het frezen, kan je gebruik maken van een tuinrol/tuinwals of rotoreg.

Hierna kan je aan de slag met het graszaad. Maar voor welk soort graszaad kies je & hoe ga je aan het werk?

Voor elk type grond hebben we wel een passend grasmengsel in onze webshop. Naast de keuze van het graszaad, hou je beter ook rekening met de weersomstandigheden tijdens het zaaien. Het beste moment om gras te zaaien is als er regen op komst is. Over het algemeen zijn de maanden augustus, september, maart en april ideaal. Dan is het wat vochtiger, en zijn de nachtelijke temperaturen niet te laag. Zorg er ook voor dat er geen harde wind staat wanneer je gaat zaaien. Anders waait het graszaad gewoon weg. Bij kleine tuinen kan je het zaad zelf strooien. Heb jij een groot grasplein te herstellen? Dan kan je gebruikmaken van een meststofstrooier om het zaad gelijkmatig aan te brengen. Voorkom dat de grond uitdroogt na het zaaien door regelmatig water te geven. Zeker tijdens wat drogere periodes. Lees zeker ook onze blog "Gras zaaien of graszoden plaatsen in 5 stappen"!


Stap 5: Goed en tijdig onderhoud

Ziet jouw gazon er na het zaaien opnieuw vol en mooi groen uit? Hou het dan gezond door regelmatig extra meststof te geven. Ideaal is een drietal keer per jaar. Een organische gazonmeststof heeft over het algemeen een werkingsduur van drie maanden. In deze blog lees je welke meststof jouw gazon nodig heeft.  

Bij net gezaaide gazons is het belangrijk om de eerste maanden na het zaaien niet te veel te bemesten. Je kan de jonge graszaden verbranden waardoor ze afsterven of geremd worden in de ontwikkeling.

Een ‘volwassen’ gazon dien je ook jaarlijks te verticuteren. Ga echter de eerste 2 jaar na het zaaien niet aan de slag met een verticuteermachine in een jong gazon. Het wortelgestel is dan nog niet voldoende vertakt, en je zou er meer kwaad dan goed mee doen. Na een drietal jaar kan je starten met verticuteren.

Heb je weinig tijd om in de tuin bezig te zijn, of wil je liever onmiddellijk een mooi gazon met een frisgroen kleurtje? Dan kan je beter voor graszoden kiezen. Deze zijn iets duurder maar je hebt onmiddellijk resultaat. Vraag ons gerust naar meer info!

Hermie's keuze
Famiflora graszaad Ultra Resist - alleskunner - 1kg tot 40m²
€ 9,99

-34%
-34%
Hermie's keuze
Barenbrug graszaad Bar Power RPR - extreem sterk zelfherstellend gazon - 5kg tot 250m²
€ 69,99 € 45,99

Bij Hermie is het gras altijd groener, en dus ook bij jou met onze tips! 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞