graszoden

Gras zaaien of graszoden plaatsen in 5 stappen


In het artikel 'Graszaad of graszoden?' zetten we de voor- en nadelen van graszoden en graszaad op een rij.

Heb je de knoop doorgehakt en wil je aan de slag? Dan kan je bij dit artikel terecht want wij leggen je in enkele stappen eenvoudig uit hoe je voor een mooi gazon zorgt. De voorbereidingen om een gazon te zaaien en graszoden plaatsen zijn dezelfde want voor beiden moet je een luchtig en gelijkmatig oppervlak voorzien.

🌱 Wanneer zaaien?

Ten eerste is het in beide gevallen belangrijk om in de goede periode aan de slag te gaan. Dat wil zeggen dat je niet in de felle zon of tijdens droge periodes jouw gazon een opfrisbeurt geeft. Ideaal zijn luchttemperaturen tussen 15°C en 25°C, en wanneer er regen voorspeld wordt. De laatste jaren raden we vooral aan om in april, mei, september en oktober te zaaien. Maar alles is natuurlijk afhankelijk van het weer. Graszaad met SOS-technologie (Super Over Seeding) kan, in tegenstelling tot de andere graszaden, echter wel al gebruikt worden vanaf 4°C maar dit is enkel om door te zaaien (doorzaaien = een bestaand gazon inzaaien om een dikkere grasmat te bekomen). 

Graszoden kunnen bijna het hele jaar gelegd worden met uitzondering van typisch winterweer zoals sneeuw en vrieskoude. Wij raden echter aan om geen graszoden te leggen als er temperaturen onder de 5°C of boven de 25°C voorspeld worden.

Moet je noodgedwongen toch in een warme en/of droge periode aan de slag? Zorg dan dat je voldoende bewatert (> 2u/daags besproeien), en leg een extra beschermlaagje aarde over de graszaden heen zodat ze minder snel uitdrogen of verbranden (bijvoorbeeld Herstel & Aanleg bodemverbeteraar van Viano).

🌱 De grond voorbereiden

Als eerste is het belangrijk om de grond volledig onkruidvrij te maken. Dat kan je manueel doen maar bij een groter grasplein is dit bijna niet te doen. Bij een grote oppervlakte kan je gaan sproeien met een chemisch product zoals pelargonzuur dat alles zal verbranden, ook het gras dat er wel nog staat.

Opgelet: pelargonzuur zal het wortelgestel niet doden dus je zal de behandeling een paar keer moeten herhalen, en pas zaaien wanneer er geen onkruid meer opkomt. Het alternatief is een tuinaannemer met sproeilicentie in de arm nemen.

Kies je liever voor de ecologische oplossing? Dan kan je het onkruid bedekken met een donkere doek of karton en door gebrek aan licht gaat alles eronder dood. Maar dat zal wel enkele maanden tijd vragen tijdens het groeiseizoen.

Vervolgens kan je de grond frezen (zo’n 20cm diep) zodat de bodem luchtig wordt. De freesmachine kan je huren bij verschillende firma’s. Na het frezen kan je eventueel compost in de grond gaan werken. Deze is in België in het containerpark vaak gratis te verkrijgen. Let wel op dat het steeds goed verteerde compost moet zijn. Bij verse compost kan jouw graszaad verbranden. Voeg ook niet te veel compost toe want anders kan dit later voor verzakkingen zorgen.

Wij raden ook aan om een organische meststof met weinig stikstof en veel potas voor de wortelgroei, zoals Recovery van Viano (gebruik 1kg/20m²), toe te voegen. Gebruik bij voorkeur geen stikstofrijke of chemische meststoffen want hierbij is de kans op verbranding te groot. Na het toevoegen van deze extra voedingsstoffen zorg je ervoor dat de grond mooi gelijk ligt en kan je eventuele grote aardebrokken nog vergruizelen met een hark.

🌱 Tijd voor de graszoden of graszaden

Na al het voorbereidend werk is het dan tijd om te zaaien of de graszoden te plaatsen. Het kiezen van het graszaad is natuurlijk heel belangrijk. Zo zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden: gebruik, standplaats, ondergrond en onderhoud.

• Gebruik

Wordt het gazon vaak gebruikt door spelende kinderen of huisdieren? Dan kies je beter voor een speel- en sportgazon. Of heb je enkel een tuin voor het mooie plaatje? Dan is een siergazon perfect voor je! Opgelet: een siergazon is dan wel mooier maar vraagt ook meer onderhoud.

• Standplaats

Ligt het gazon verscholen onder grote bomen, en krijgt het de zon niet vaak te zien? Dan ga je beter voor een schaduwgazon.

• Ondergrond

Heb je last van een droge zandgrond? Dan is de Water saver een echte aanrader! Deze grassoort is grof van structuur maar gaat zeer diep in de grond gaan wortelen om zich van water te voorzien. Met de steeds droger wordende zomers in het achterhoofd is dit zeker een goed idee, ook voor tuiniers zonder zandgrond.

• Onderhoud

Heb je niet veel tijd om in de tuin te werken? Dan kan de Mow saver je helpen! Dit traaggroeiend graszaad zorgt ervoor dat je jaarlijks tot wel 35% aan maaibeurten en 50% aan maaiafval kan besparen. Dit mengsel is ook ideaal voor robotmaaiers. In het geval van graszoden is de keuze kleiner maar daarover staat dan weer dat je onmiddellijk van een mooi gazon kan genieten.

• Zaaien

Gras zaaien wordt meestal met de hand gedaan maar deze handeling moet je toch een beetje onder de knie krijgen. Zaai altijd kruiselings (eerst in de lengte en daarna in de breedte) om overal evenveel zaad verdeeld te krijgen. Om te vermijden dat je te veel of te weinig zaait, kan je eerst een kleinere hoeveelheid bv. 1kg inzaaien. Zet hiervoor een vierkantje af in jouw gazon van 30m², en verdeel daar het zaad over. Zo zal je onmiddellijk zien of je het graszaad goed verdeeld hebt. Werk daarna alles lichtjes in met de hark zodat het gazon en de toplaag samen vermengd worden. Ga er vervolgens met de tuinrol, ook wel wals genoemd, over zodat de zaden niet op de grond liggen maar erin of eronder. Zeker bij droge en warme periodes is het belangrijk om een (dun) laagje grond of bodemverbeteraar bovenop het zaad te leggen zodat de zon ze niet kan verbranden en ze niet uitdrogen. Anders zal het graszaad niet gaan kiemen.

• Graszoden plaatsen

Bij graszoden bereid je de grond op dezelfde manier voor als dat je zou zaaien. Hou er wel rekening mee dat de grasmatten iets lager komen te liggen dan het terras of tuinpad dat aan het gras grenst zodat je een mooie overgang krijgt in de tuin. De grond zal dus een tweetal centimeter lager moeten liggen dan het terras of pad.

Heb je een rechte kant door een pad of terras? Dan begin je daar best de eerste zode tegen te leggen. Op die manier kan je makkelijk recht werken. Zo niet, zal je goed moeten opletten dat je de graszoden recht en dicht tegen elkaar legt. Werk steeds van achteren naar voren zodat je niet continu over de reeds geplaatste matten loopt. Nadat de zoden gelegd zijn, kan je er opnieuw de gazonwals overhalen om ze goed aan te drukken tegen de grond.

• Beregenen

Zowel bij graszaad als graszoden is het belangrijk om direct na de aanleg te beginnen met beregenen. Ook als het regent moet je zelf nog extra bewateren want regen alleen is dikwijls onvoldoende. Bij warm en droger weer (meer dan 20°C) zet je de sproeiers maar beter driemaal daags voor ongeveer twee uur op. Van zodra het gras begint te piepen, mag je wekelijks (of maximaal tweemaal per week) bewateren zodat de wortels dieper in de grond gaan wortelen en zelf ook water gaan opzuigen.


🌱 Nazorg: onkruid, bemesten & maaien

Na één tot drie weken zou het graszaad moeten uitkomen maar dit hangt sterk af van het type graszaad. Zo komt herstelgazon soms al na enkele dagen op maar zijn de RPR en Water Saver trage opkomers (het kan soms 6 tot 8 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden). Jeuken jouw vingers voor de eerste maaibeurt? Wacht dan beter nog wat af want in het grasmengsel zitten verschillende grassoorten, en de één komt al wat sneller op dan de ander. Anders bestaat de kans dat je het gazon beschadigt. Ook bij graszoden is het aangeraden om toch een tweetal weken te wachten vooraleer je aan het maaien begint. Rij de eerste malen het gras ook altijd op een hoge stand af. Na drie weken kunnen ook de kleinsten zich gerust uitleven op het gazon.

Zie je onkruid tussen het gras verschijnen? 
 Verwijder deze dan direct manueel of met een onkruidsteker. Selectieve onkruidbestrijders kunnen geen hulp meer bieden sinds het verbod in België, en sproeien is sowieso niet goed voor een jong gazon. Strooi ook geen stikstofrijke meststoffen de eerste maanden na het zaaien want de kans dat de jonge grassen verbranden is groot. En vooral: geniet van jouw gazon na al dat harde werk!


Marcel

Tip van Marcel

Wil je een groen gazon maar mag er een beetje variatie in zitten? Denk er dan eens over na om turf clover  mee te zaaien. Vroeger werd er veel gesproeid om de gewone klaver in het gazon te vermijden. Maar deze middelen zijn nu verboden, en het is alsmaar moeilijker om jouw gazon “perfect groen” te houden zoals vroeger. Maar wat is er eigenlijk mis met klaver? De gazonklaver is groen, blijft laag en zorgt ervoor dat er minder kale plekken zijn (waar onkruid tussen kan groeien). Tot slot neemt klaver stikstof op uit de lucht en geeft deze af aan de bodem waardoor de bodemvruchtbaarheid toeneemt.

Bekijk onze aanraders 👇

-28%
-28%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad herstelgazon SOS Lawn Repair gecoat - 1kg tot 50m²
€ 16,30 € 11,69
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano Bodemverbeteraar voor Herstel & Aanleg gazon 60L
Vanaf € 10,29
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora SOS herstelgazon - snel herstel kale plekken - 2kg tot 100m²
€ 16,99
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora SOS herstelgazon - snel herstel kale plekken - 1kg tot 50m²
€ 8,99
-41%
-41%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad Water Saver - Bestand tegen langdurige droogte - 5kg tot 200m²
€ 72,60 € 43,00
-15%
-15%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano gazonmeststof 'Recovery' (voor herstel & graszoden) - 18kg + 2kg gratis voor 200m²
€ 49,95 € 42,45
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano Clever off voor 100m²: tegen klaver en mos
Vanaf € 11,89
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
GARDENA onkruidsteker met steel en voetsteun
€ 52,99
Eindereeks product
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad herstelgazon SOS Lawn Repair gecoat - 2kg voor 100m²
€ 31,50
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad Lawn Clover Yellow Jacket - Creëer een zelfvoorzienend gazon - 0,5kg (50 tot 400m²)
€ 14,95
Promo
Promo
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora graszaad Speel & Sport - voor aanleg nieuw gazon - 5kg tot 250m²
€ 35,00 € 32,49
-25%
-25%
Hermie's keuze
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora graszaad Ultra Resist - alleskunner - 1kg tot 40m²
Vanaf € 8,99
-28%
-28%
Hermie's keuze
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad Bar Power RPR Lawn 5kg - Bar Power RPR - 5kg tot 250m²
€ 75,80 € 54,95

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞