Robotmaaiers

Robotmaaiers

De ene doet niets liever dan zelf actief bezig zijn met zijn/haar gazon, terwijl de ander liever vertrouwt op robotica om het werk te doen. Voor beide types tuinliefhebbers heeft Hermie de juiste oplossing. ‘Gewone’ grasmaaiers voor de ene en robotgrasmaaiers voor de andere.

In onze uitgebreide hulpgids voor de Gardena robotmaaiers, leggen we uit hoe zo'n robotmaaier werkt, hoe je hem kan onderhouden en welke voordelen zo'n praktisch tuinhulpje te beiden heeft.

Geen idee welke robotmaaier bij jou past? 
Bekijk hier de handige overzichtstabel!

Een robotgrasmaaier wordt ook wel robotmaaier of maairobot genoemd. Met behulp van robotgrasmaaiers onderhoud je met minimale inspanning een perfect gazon. Het maaien van het gras wordt namelijk volledig geautomatiseerd, wat jou een pak tijd en moeite bespaart. Kies er ook voor om een robotmaaier te kopen en laat je gras dagelijks onderhouden.

Hoe kies ik een robotmaaier?

1. Gazonoppervlakte

De eerste variabele die bepaalt welke robotmaaier toegang krijgt tot jouw tuin is de oppervlakte die hij moet bewerken. Welke oppervlakte een robotmaaier aankan, wordt bepaald door de combinatie van accucapaciteit, maaibreedte en de software. Meet dus voordat je een beslissing maakt, zeker je gazonoppervlakte op. In ons aanbod vind je robotmaaiers terug voor een maximale oppervlakte van 250 m2 tot wel 2000 m2. Daarnaast speelt ook het hoogteverschil een rol. Elke robotmaaier heeft een maximale hellingsgraad. Zelfs bij de instapmodellen bedraagt die vaak al 25% - best stevig al! -, de geavanceerdere modellen kunnen een helling van wel 35% overwinnen.

Robotmaaier-smart-SILENO-city-250

LET OP: Als het gras te lang is, loop je het risico de motor van je robotmaaier te overbelasten. Voor de eerste maaibeurt na de winter of na Maai Mei Niet, kan het handig zijn een gewone grasmaaier als back-up te hebben.

3. Accu/batterijcapaciteit

De batterijcapaciteit is vooral voor iets grotere tuinen van belang. De gemiddelde robotmaaier heeft een 3-tal uur nodig om je gazon volledig te maaien, maar dit is uiteraard afhankelijk van de gazonoppervlakte. Als de batterij van je robotmaaier leeg is, gaat hij gewoon verder, nadat de batterij opnieuw volledig is opgeladen.

Marcel

Tip van Marcel

Laat de robotmaaier tijdens hete zomerdagen in de ochtend maaien. Maaien tijdens zware hitte is niet alleen slecht voor je gazon maar ook voor de accu.

4. Bediening met of zonder app

Uiteraard kan je je robotmaaier bedienen op het toestel zelf. Elke grasrobot heeft een bedieningspaneel waarop je door de programma’s kan navigeren en je robotmaaier volledig kan instellen. Veruit de meeste robotmaaiers kan je ook via een app bedienen. Bij sommige types gebeurt dit via BlueTooth en moet je je wel binnen een bepaalde straal van de robotgrasmaaier bevinden, bij andere kan je je robotmaaier zelfs vanuit het buitenland bedienen om zo maaiprogramma’s en dergelijke in te stellen.

5. Extra functies voor extra gebruiksgemak

Extra functionaliteiten kunnen ook een doorslaggevende rol spelen. Regensensoren bijvoorbeeld zorgen ervoor dat de robotmaaier terugkeert naar het oplaadstation als hij regen waarneemt. Botssensoren vermijden dat je grasrobot tegen of over obstakels heen rijdt. Dankzij tilsensoren weet je robotgrasmaaier wanneer hij opgetild wordt en kan hij een melding sturen naar je gsm en een alarm laten afgaan. Dieven krijgen zo geen kans. Bij sommige modellen heb je ook een pincode nodig om de maaier te laten werken nadat hij werd opgetild. Bij een groot deel Gardena robotmaaiers kan je instellen welke zones in je tuin wanneer, hoe vaak en hoe intensief of zelfs helemaal niet gemaaid moeten worden.

Robotmaaier-smart-SILENO-life-750
Marcel

Tip van Marcel

Laat je robotmaaier enkel overdag rijden. 's Nachts verschijnen er namelijk egeltjes en andere nachtdieren in de tuin. Hoewel robotgrasmaaiers botssensoren hebben, vallen nog steeds veel egels ten prooi aan robotgrasmaaiers.

Hoe werkt een robotgrasmaaier?

Een robotgrasmaaier rijdt automatisch het gras af en wordt aangedreven door een elektromotor die zijn energie uit een accu haalt. De oppervlakte die de robotmaaier dient te bestrijken, baken je af met begrenzingsdraad of perimeterdraad. De robotmaaier kan hier niet over en bovendien gebruikt hij de begrenzingsdraad als basis om de weg naar zijn oplaadstation terug te vinden. Dankzij botssensoren worden obstakels in kaart gebracht en kan de robotmaaier erlangs rijden. Als de accu van de robotmaaier bijna leeg is, rijdt hij automatisch terug naar het oplaadstation.

Het oplaadstation plaats je in de tuin in de buurt van een stopcontact. Het moet op een vlakke ondergrond staan en het liefst niet in de zon. De begrenzingsdraad leg je langs de rand van het te bewerken oppervlak. Zeker obstakels zoals vijvers dien je goed af te bakenen met de begrenzingsdraad. Je klemt de perimeterdraad vast met de bijbehorende klemmen. De uiteinden koppel je aan het laadstation. Als je tussendoor het gazon wilt verticuteren, graaf je de draad 20 cm in.

Een robotgrasmaaier heeft geen opvangbak, waardoor hij onmiddellijk ook dienstdoet als mulcher. Het gras wordt extra fijn gemaaid en dit is meteen natuurlijke bemesting. De mulch valt tussen de grassprietjes in waar het composteert tot een soort natuurlijke meststof.

Je robotmaaier onderhouden

Wekelijkse check-up

  • Draai de robotmaaier op de zijkant nadat je de machineblokkering hebt ingeschakeld om ongelukken te voorkomen. 
  • Controleer of het maaimes nog scherp genoeg is. Een bot mes breekt het gras eerder dan het te knippen, waardoor het beschadigd kan geraken.
  • Met een zachte doek verwijder je het vuil van de behuizing en het maaimes reinig je met een borstel. Grasresten die diep vastzitten in de behuizing kan je verwijderen met een lange satéprikker.

Grasrobot opbergen voor de winter

  • Na de laatste maaibeurt laat je de accu van je robotmaaier nog eens volledig opladen. Dit voorkomt een diepontlading tijdens de winter en is beter voor je accu. 
  • Vergewis je ervan dat de robotmaaier uitgeschakeld is en doe een iets uitgebreidere check dan bij de gewone wekelijkse controle. 
  • Vervang indien nodig het maaimes.
  • Reinig de behuizing en alle onderdelen die je makkelijk kan demonteren met een doek.
  • Dek het laadstation af om het te beschermen tegen winterse elementen.
  • Berg de robotmaaier op een in een droge, vorstvrije ruimte.