gazon groei
7 februari 2022
Categorieën: Gazon

Help, mijn gazon groeit niet

Geschreven door Julie

Je hebt het perfecte graszaad gekozen, de grond goed voorbereid en het graszaad kruiselings over jouw tuin verdeeld. Maar na al dat werk merk je helaas dat het graszaad niet goed opkomt... Wij zetten de 5 meest gemaakte fouten voor je op een rij zodat jij ze kan vermijden!

1. Je zaait op het verkeerde moment! 

Het ideale moment om te zaaien is bij 10°C en wanneer er langdurig regen voorspeld wordt. Geef jouw gazon zeker geen opfrisbeurt tijdens de zomer. Ook koude is nefast want dan zal het graszaad niet kiemen. Kan je dan geen nieuw gazon zaaien in de winter? Neen! Barenbrug heeft echter een speciale SOS-technologie ontwikkeld waarmee je in de winter wel kan doorzaaien. Dit graszaad kiemt al vanaf 5 °C.

-20%
-20%
Barenbrug Herstelgazon graszaad - 5kg (SOS Lawn Repair gecoat)
€ 64,95 € 51,99

-16%
-16%
Water saver graszaad 15kg
€ 142,00 € 119,00

2. Werd de ondergrond goed voorbereid? 

Een droog en hard oppervlak moet losgewerkt worden. Frees de bovenste grondlaag (20 cm) luchtig. Nu je de bodem toch aan het bewerken bent kan je ook een bodemverbeteraar, zoals Vivimus, inwerken. Ook een meststof met een hoog kaliumgehalte, zoals Recovery, is noodzakelijk om vestiging te garanderen.

3. Heb je de zaden ingeharkt? 

Om het graszaad te laten kiemen, moet je ze licht inharken en aandrukken zodat de zaden in contact komen met de aarde. Zorg dat de zaadjes net niet boven de aarde komen piepen maar hark ze ook niet te diep want zonlicht is essentieel!

4. Je geeft niet genoeg water! 

Vooral de eerste 2 weken na het zaaien, hebben de graszaden voldoende vocht nodig om uit kiemrust te komen. Zorg dat het gazon vochtig, maar niet nat, blijft! Nadat de meeste zaden ontkiemt zijn, kan je minder frequent bewateren maar geef dan wel grotere hoeveelheden.

DCM graszaad siergazon 6kg
€ 70,00

5. Grasmat loading... even geduld 

Bepaalde grasmengsels (zoals Water saver en Bar power RPR) zijn samengesteld uit zeer sterke rassen namelijk Roodzwenk- en Rietzwenkgras. Deze wortelen zich diep in de grond (waardoor ze ook tijdens droge periodes langer gezond blijven) maar dit vraagt tijd. Doordat hun energie naar het inwortelen gaat, kan het makkelijk zes tot acht weken duren voordat je van een groene grasmat kan genieten.

Met deze tips kan je hopelijk van een frisgroen gazonplein genieten binnenkort!
Heb je toch nog vragen? Geef ons dan gerust een seintje!

Bodemverbeteraar voor Herstel & Aanleg gazon 60L
Van € 9,07

Tijdelijk uitverkocht
ergonomic hark
€ 27,59

-19%
-19%
Substral patch magic® gazonherstel 4-in-1 - 3,6kg
€ 41,75 € 33,99

Deze artikelen kunnen je misschien ook interesseren? 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞