
Jouw gazongids voor het najaar!
Nu de zomer achter ons ligt, is het tijd om je gazon in het najaarszonnetje te zetten! En wat is er handiger dan een maandkalender met een plan van aanpak en checklist?! We vertellen je per maand wat je kan doen om je gazon klaar te stomen voor de winter. Zo blijft je pelouse ook tijdens het najaar in topconditie!
September is een drukke maand voor de gazonliefhebber. Er staat heel wat op de planning om je gazon een groene make-over te geven na de warme zomer.
Heb je geen last van hongerige larven, maar eerder van een dor en geel gazon? Geef je pelouse dan een luchtig kapsel door hem van z'n viltlaag, die bestaat uit onkruid, mos en dood gras, te verlossen. Na het verticuteren, kan het gazon weer lekker ademen! Leer hier de knipjes van het vak. Vergeet je gazon niet met een antimosproduct, zoals Bio-press of Moscide, te behandelen voor het verticuteren, anders zal je het mos verder verspreiden tijdens het verticuteren. Het is belangrijk dat de bodemtemperatuur min. 15°C bedraagt voor de werking van deze producten.
Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Alhoewel het gras geen hinder ondervindt van het verticuteren, is het achteraf geen mooi plaatje om te zien. Vul de kleine kale plekken op met herstelgazon. Grote kale plekken kan je inzaaien met het ijzersterke Ultra Resist of Bar Power RPR graszaad. Wil je direct genieten van een vol & groen gazon? Dan is nu hét moment om grasmatten te leggen. Wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Klik dan hier voor ons stappenplan om zelf graszoden te plaatsen of een gazon te zaaien!
Emelten, de larven van de langpootmug, gaan ook in oktober nog even door. De larven zijn nu nog klein, dus dit is het uitgelezen moment om ze aan te pakken met aaltjes. Wil je graag meer lezen over de werking van aaltjes? Ga dan hier naar onze blog! Ook hier is een bodemtemperatuur van min. 12°C van essentieel belang. Meestal kan je het gazon tot half oktober behandelen, daarna wordt het te koud. Dit is echter maar een algemene richtlijn want het is de bodemtemperatuur die telt!
De eerste bladeren krijgen een oranje gloed en laten los van de bomen. Haal die bladhark maar boven en hark de bladeren samen zodat je niet achterblijft met een gevlekt gazon, of nog erger: een gazon dat stikt door het gebladerte!
De bladeren dwarrelen nu massaal van de bomen naar beneden, en leggen een goudkleurig dekentje over je gazon. Blijven harken dus!
Gooi het "groenafval" echter niet weg, want het gebladerte is kostbare mulch voor je borders! Deze mulch vormt een beschermlaag tegen de aankomende (vries)kou. Bovendien bevat het gebladerte heel wat voedingsstoffen die aan de bodem vrijgegeven worden tijdens het verteringsproces. Om dat proces te versnellen, kan je de bladeren fijn hakselen. De extra laag zorgt er ook voor dat je minder onkruid hoeft te wieden, én is bovendien de perfecte schuilplek voor heel wat tuindieren die een winterrust houden. Zeker doen! (Psst, wil je meer tips over hoe je de tuindieren de winter door kan helpen? Klik dan zeker hier!).
Blijf het gazon maaien tot de temperatuur onder de 5°C duikt, dan stopt het gras met groeien. Meestal mag de grasmaaier eind november voor de laatste keer het tuinhuis verlaten. Wiek je gazon tijdens de laatste maaibeurt niet te kort en zet de grasmaaier een standje hoger, op 5 cm.
Tijd voor je robotmaaier of grasmaaier om op winterstal te gaan, maar niet zonder dat hij nog een grondig onderhoud heeft gekregen! Geef de grasrobot een goede poetsbeurt en vervang de botte messen door nieuwe scherpe exemplaren.
Wist je trouwens dat hoe snel je mesjes bot worden ook afhangt van het type gazon dat je in de tuin hebt liggen? Zo zal een ruwer & stevig gazon, zoals Water Saver, ervoor zorgen dat je de mesjes sneller moet vervangen.
Berg de robotmaaier en het laadstation op een vorstvrije & droge plek op. Dankzij onze handige muurbeugels kan je de grasrobot makkelijk aan de muur ophangen, zo bespaar je heel wat ruimte in je tuinhuis. Bescherm ook de uiteinden van de connectoren tegen winterse weersomstandigheden met een speciale kabelbeschermer.