ga-de-strijd-aan-met-het-mos-in-jouw-gazon
4 maart 2022
Categorieën: Gazon

Ga de strijd aan met het mos in jouw gazon

Geschreven door Julie

Mos is een vaak voorkomend probleem in het gazon. Eenmaal aanwezig in jouw gras neemt het aan een hoog tempo jouw volledige gazon in. Wij zetten een aantal preventieve maatregelen & oplossingen voor je op een rij!

Ga preventief te werk

Mos nestelt zich in kale, zure, verdichte of schaduwrijke plekken. Het mos slaat vocht op voor droge tijden dus zelfs in een drogere grond kan deze aarden. Mos is sterker dan jouw gazon en hierdoor een gewaagde en gevaarlijke tegenstander. De boodschap is dus om preventief te werk te gaan, en mos geen kans te geven! Dit doe je door het gazon grondig te onderhouden en van de nodige aandacht te voorzien. Wij zetten alvast vier van de belangrijkste punten op een rij:

1. Verticuteren

Door jouw gazon jaarlijks te verticuteren, maak je de verdichte bovenlaag van het gras los waardoor de wortels meer licht en zuurstof krijgen. De beste periodes om te verticuteren zijn april en begin september/oktober. Daarna zal het gras een groeispurt krijgen. Voordat je met de verticuteermachine of -hark aan de slag gaat is het heel belangrijk om het mos eerst kapot te sproeien. Mos is een sporenplant dus wanneer je verticuteert zonder deze kapot te sproeien, ga je het mos net gaan verspreiden over het volledige gazon. Hierdoor wordt de situatie nog erger. Behandel jouw gazon enkele dagen voor het verticuteren met Bio-press. Dit is een plantaardig middel dat indirect tegen mos werkt en al na 24u resultaat boekt! Je kan dit product ook al vroeg in het seizoen inzetten aangezien de temperatuur, in tegenstelling tot bij vele andere producten, geen 15°C moet bedragen. Het is dus het ideale product voor de tuinier die geen chemische producten wenst te gebruiken.

Om het mos geen vrij spel te geven, bemest je de kale plekken die uit het verticuteren voortkomen maar beter (met organische meststof zoals bijvoorbeeld Viano recovery) en strooi je graszaad indien jouw gazon sterk beschadigd is. Op elke kale plek kan er onkruid of wild gras groeien. Deze plekken worden dus het best zo snel mogelijk opnieuw ingenomen door mooi gras. Een herstelmengsel gebruiken, is hiervoor ideaal (bijvoorbeeld Barenbrug Herstel).

-20%
-20%
WOLF-Garten Elektro Verticuteermachine VA 346 E
€ 209,99 € 169,00

-25%
-25%
Gardena Combisystem-verticuteerhark
€ 39,99 € 29,99

WOLF-Garten Verticuteermix 4-in-1 - 4 kg
€ 39,89

2. Kalken

Allerlei externe factoren, zoals bijvoorbeeld zure regen, kunnen voor een verzuring van jouw gazon zorgen. Dit is nefast voor jouw gras maar het ideale milieu voor mos ontwikkeling. Met kalk verlaag je de zuurtegraad, en creëer je een minder aantrekkelijke omgeving voor het mos. De kalk zal er ook voor zorgen dat jouw gras de voedingsstoffen uit de bodem beter kan opnemen en sterker zal worden. Strooi echter niet zomaar kalk! Te veel kalk is namelijk ook niet goed voor jouw gras. Een pH-waarde tussen 6,5 en 7 is ideaal. Om de pH-waarde van jouw bodem te weten te komen, kan je gebruik maken van een pH-meter.

-19%
-19%
Nature Senso 3 - pH-/vochtigheidsmeter - grijs - 22x5x4cm
€ 15,95 € 12,99

Groen kalk 20kg - Bio
Van € 10,88

Famiflora korrelkalk voor gazon 20 kg (200 m²)
€ 11,99

3. Bemesten

Door het toedienen van meststoffen wordt het gazon sterker waardoor het een grotere weerstand zal ontwikkelen. In een sterke, dichte grasmat krijgt mos en ook onkruid minder kans. Heb je last van mos? Doe dan een beroep op een kaliumrijke meststof. Wij zien dikwijls dat mosgroei gepaard gaat met het te weinig bemesten van je gazon. Opgelet: kalium is niet hetzelfde als kalk! De kalium pakt het mos indirect aan, en vermijdt verdere mos ontwikkeling. Hiervoor raden wij Viano indirecte werking tegen mos aan of een najaarsmeststof met veel Kalium in het najaar. Strooi deze meststoffen op mosgevoelige terreinen zodat het mos er geen kans krijgt.

Door het verbod op bestrijdingsmiddelen tegen onkruid in gazon zal het nog belangrijker worden om goed en regelmatig (elke 3 maand) te bemesten. Zo verkrijgt u een mooi sterk gazon waar onkruidgroei en mosvorming minder kans krijgt (= preventief werken).

Gazonmeststof najaar - 20 kg voor 400m²
€ 41,50

4. Gras afmaaien

Let op dat je jouw gazon niet te kort afmaait maar op een hoogte van 3-4 cm van de grond. Het mos krijgt dan minder kans doordat er geen zonlicht aan kan. Zorg er ook voor dat de messen van jouw grasmachine scherp zijn zodat ze jouw gazon niet kunnen beschadigen, en ruim jouw maaisel nadien zo goed mogelijk op.

-24%
-24%
Gardena Elektrische grasmaaier powermax 1600/37
€ 249,99 € 188,99

-32%
-32%
WOLF-Garten Elektromaaier 37cm
€ 219,99 € 149,00

-11%
-11%
Gardena robotmaaier Sileno Life 750 m²
€ 1.049,99 € 939,01

Een antimosmiddel als oplossing

Neemt het mos jouw mooie gazon steeds meer in? Dan roep je het best de hulp in van een antimosmiddel.

Heb je last van een kleine hoeveelheid mos? Dan kan je deze makkelijk bestrijden met een meststof met anti-mos werking in. Voorbeeld hiervan is de 3-in1 meststof van Viano.

Neemt het mos jouw gazon over? Gebruik dan een specifiek antimosmiddel. Wij raden Biopress van Viano en Moscide van Edialux aan. Deze laatste werkt op basis van ijzersulfaat en kan je toepassen van zodra de temperatuur 15°C bedraagt.

Enkele dagen voor het toedienen van het antimosmiddel maai je jouw gazon maar beter nog even. Gebruik het niet direct na het maaien. Zo kan het product goed intrekken op het gras en op volle kracht werken.

Moscide 200gr - Tegen mossen in gazon en opritten
€ 12,55 € 11,30

Bij Hermie is het gras altijd groener, en dus ook bij jou met onze tips! 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞