mos in het gras met dauwdruppels

Ga de strijd aan met het mos in jouw gazon


Mos is een vaak voorkomend probleem in het gazon. Eenmaal aanwezig in jouw gras neemt het aan een hoog tempo jouw volledige gazon in.
Wij zetten een aantal preventieve maatregelen & oplossingen voor je op een rij!

Ga preventief te werk

Mos nestelt zich in kale, zure, verdichte of schaduwrijke plekken. Het mos slaat vocht op voor droge tijden dus zelfs in een drogere grond kan deze aarden. Mos is sterker dan jouw gazon en hierdoor een gewaagde en gevaarlijke tegenstander. De boodschap is dus om preventief te werk te gaan, en mos geen kans te geven! Dit doe je door het gazon grondig te onderhouden en van de nodige aandacht te voorzien. Wij zetten alvast vier van de belangrijkste punten op een rij:

1. Verticuteren

Door jouw gazon jaarlijks te verticuteren, maak je de verdichte bovenlaag van het gras los waardoor de wortels meer licht en zuurstof krijgen. De beste periodes om te verticuteren zijn april en begin september/oktober. Daarna zal het gras een groeispurt krijgen. Voordat je met de verticuteermachine of -hark aan de slag gaat is het heel belangrijk om het mos eerst kapot te sproeien. Mos is een sporenplant dus wanneer je verticuteert zonder deze kapot te sproeien, ga je het mos net gaan verspreiden over het volledige gazon. Hierdoor wordt de situatie nog erger. Behandel jouw gazon enkele dagen voor het verticuteren met Bio-press. Dit is een plantaardig middel dat indirect tegen mos werkt en al na 24u resultaat boekt! Je kan dit product ook al vroeg in het seizoen inzetten aangezien de temperatuur, in tegenstelling tot bij vele andere producten, geen 15°C moet bedragen. Het is dus het ideale product voor de tuinier die geen chemische producten wenst te gebruiken. Ook Moscide pakt het mos aan!


Om het mos geen vrij spel te geven, bemest je de kale plekken die uit het verticuteren voortkomen maar beter (met organische meststof zoals bijvoorbeeld Viano recovery) en strooi je graszaad indien jouw gazon sterk beschadigd is. Op elke kale plek kan er onkruid of wild gras groeien. Deze plekken worden dus het best zo snel mogelijk opnieuw ingenomen door mooi gras. Een herstelmengsel gebruiken, is hiervoor ideaal (bijvoorbeeld Barenbrug Herstel).

2. Kalken

Allerlei externe factoren, zoals bijvoorbeeld zure regen, kunnen voor een verzuring van jouw gazon zorgen. Dit is nefast voor jouw gras maar het ideale milieu voor mos ontwikkeling. Met kalk verlaag je de zuurtegraad, en creëer je een minder aantrekkelijke omgeving voor het mos. De kalk zal er ook voor zorgen dat jouw gras de voedingsstoffen uit de bodem beter kan opnemen en sterker zal worden. Strooi echter niet zomaar kalk! Te veel kalk is namelijk ook niet goed voor jouw gras. Een pH-waarde tussen 6,5 en 7 is ideaal. Om de pH-waarde van jouw bodem te weten te komen, kan je gebruik maken van een pH-meter.

3. Bemesten

Door het toedienen van meststoffen wordt het gazon sterker waardoor het een grotere weerstand zal ontwikkelen. In een sterke, dichte grasmat krijgt mos en ook onkruid minder kans. Heb je last van mos? Doe dan een beroep op een kaliumrijke meststof. Wij zien dikwijls dat mosgroei gepaard gaat met het te weinig bemesten van je gazon. Opgelet: kalium is niet hetzelfde als kalk! De kalium pakt het mos indirect aan, en vermijdt verdere mos ontwikkeling. Strooi deze meststoffen op mosgevoelige terreinen zodat het mos er geen kans krijgt.

Door het verbod op bestrijdingsmiddelen tegen onkruid in gazon zal het nog belangrijker worden om goed en regelmatig (elke 3 maand) te bemesten. Zo verkrijgt u een mooi sterk gazon waar onkruidgroei en mosvorming minder kans krijgt (= preventief werken).

4. Gras afmaaien

Let op dat je jouw gazon niet te kort afmaait maar op een hoogte van 3-4 cm van de grond. Het mos krijgt dan minder kans doordat er geen zonlicht aan kan. Zorg er ook voor dat de messen van jouw grasmachine scherp zijn zodat ze jouw gazon niet kunnen beschadigen, en ruim jouw maaisel nadien zo goed mogelijk op.

Een antimosmiddel als oplossing

Heb je last van een kleine hoeveelheid mos? Dan kan je deze makkelijk bestrijden met een meststof met antimoswerking in.

Neemt het mos jouw gazon over? Gebruik dan een specifiek antimosmiddel. Wij raden Biopress van Viano en Moscide van Edialux aan. Deze laatste werkt op basis van ijzersulfaat en kan je toepassen van zodra de temperatuur 15°C bedraagt.

Enkele dagen voor het toedienen van het antimosmiddel maai je jouw gazon maar beter nog even. Gebruik het niet direct na het maaien. Zo kan het product goed intrekken op het gras en op volle kracht werken.

Bekijk onze aanraders 👇

Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Viano Bio Press 2L (tegen mos)
€ 24,55
Promo
Promo
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
GARDENA Combisystem verticuteerhark - 35cm
€ 41,09 € 38,40
-13%
-13%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Nature Senso 2 - pH-meter - grijs - 27,5x4,8x3,5cm
€ 12,95 € 11,22
-26%
BIO
BIO
-26%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
WOLF-Garten Verticuteermix 4-in-1 - 4 kg
€ 43,99 € 32,34
-11%
-11%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Green Time 2-in-1 gazonmeststof met indirecte werking tegen mos - 20kg voor 200m²
€ 44,95 € 39,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
DCM gazonmeststof 'Gazon pur 2-in-1' - 10kg voor 100m²
€ 25,75
-13%
-13%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Viano 4-in-1 gazonmest - 20kg voor 350 m²
€ 55,95 € 48,45

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞