Paardenbloem in het gazon

Onkruid in mijn gazon, wat nu?


Sinds 01/01/2019 is de verkoop van selectieve onkruidbestrijders in het gazon of op opritten en paden verboden. Er bestaan wel zuren, zoals pelargonzuur, die zowel de bladeren, het gras als de onkruiden ‘verbranden’. Persoonlijk zijn wij hier geen voorstander van omdat het de wortel niet doodt, en het onkruid bijgevolg direct opnieuw gaat groeien. Wat wel werkt, is om preventief te handelen. Hieronder kan je een driestappenplan vinden om onkruid in het gazon te vermijden 👇

1. Onderhoud jouw gazon! 🌿

In een goed onderhouden gazon zijn er geen kale plekken waar het onkruid zich kan nestelen. De belangrijkste preventieve maatregel is dus om jouw bestaande mooie gazon goed te onderhouden!

Dit kan je doen door het gazon regelmatig te bemesten en indien nodig te kalken. Strooi kalk niet zomaar maar doe dit idealiter in de winterperiode zodat het langzaam opgenomen kan worden door de bodem. Ga eerst na of je überhaupt wel moet kalken door de pH-waarde van jouw bodem op te meten. Dit kan je zelf doen met een pH-meter bodemanalyse testkit.

Bij het bemesten is het belangrijk om niet zomaar meststof te gaan strooien maar een aangepaste gazonmeststof voor elk seizoen:

  • Tijdens het voorjaar gebruik je een meststof met een hogere stikstofwaarde zodat het gazon een boost krijgt en goed kan groeien.
  • In het najaar komt het gazon net in rust en willen we een sterk wortelgestel kweken zodat deze niet vatbaar is voor (schimmel)ziektes tijdens de winter. Daarvoor hebben we een najaarsmeststof met kalium nodig.  

    Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van de perfecte meststof voor jouw gazon? 👉 Lees dan even dit artikel!

2. Verwijder opkomend onkruid onmiddellijk! ☘️

Is het kwaad al geschied en zie je het eerste onkruid toch de kop opsteken? Verwijder deze dan onmiddellijk zodat het onkruid zichzelf niet kan uitzaaien en de wortels zich niet ondergronds kunnen vermeerderen. Hoe vlugger je erbij bent, hoe makkelijker je het onkruid kan verwijderen (inclusief de wortel!). Een handig hulpmiddel hierbij is een traditionele onkruidsteker maar je kan ook een aspergesteker (multifunctioneel 😉) gebruiken.

Een onkruidbrander is ook een optie maar hier zijn we geen voorstander van. Dit is misschien makkelijk maar je hebt echt al een hoge temperatuur nodig om ook de wortel te verbranden, en dit bereik je meestal met een professioneel toestel maar niet met de toestellen die te koop aangeboden worden aan particulieren.

Heb je last van klaver in het gazon?

Dan kan het product Clever off soelaas bieden. Het kan ook helpen bij het bestrijden van lichte onkruiden en mos in het gazon. Het is een selectief product dat bestaat uit een aminozuur en meststof. Bij een normale dosering kan je klaver behandelen maar door plaatselijk over te doseren kan je ook lokaal lichte onkruiden (zoals paardenbloemen) behandelen. Bij sterke onkruiden (zoals brandnetels) is dit product echter niet effectief. Zorg er steeds voor dat je het gras vermijdt tijdens het behandelen. Heb je toch een stukje van het gazon mee besproeid? Ga dan direct aan de slag met water zodat het product wegspoelt.

Met de Clever off zie je direct resultaat. De blaadjes van de klavers zullen sluiten en na een drietal uur kleuren de klavers en het onkruid bruin. Na vier uur behandel je na met water. Herhaal de behandeling meermaals per jaar zodat het wortelgestel van het onkruid uitgeput geraakt. Gebruik Clever off op een zonnig moment waarbij er idealiter de volgende dag regen voorspeld wordt, of beregen de dag nadien zelf na. Dit product werkt het beste in combinatie met een stikstofrijke meststof dus daags nadien kan je een meststof zoals de Gazon booster strooien.

3. Zaai kale plekken bij! 🌱

Elke beschadiging in jouw gazon (bijvoorbeeld kale plekjes) is een potentiële kiemplaats voor onkruidzaden en straatgras. Die beschadigingen kunnen ontstaan door het verwijderen van onkruid of extreme droogte zoals de zomers van de afgelopen jaren.

Straatgras (Poa annua) is een vervelend zwak grasplantje dat we ook als onkruid kunnen aanzien. Veelal door de vogels in jouw tuin gedropt zorgt straatgras, dat veel sneller groeit dan gewoon gras, ervoor dat jouw gazon minder mooi oogt. Doe je hier niets aan? Dan gaat het zich razendsnel gaan verspreiden. Straatgras gaat veel sneller dood door droogte of hevige vrieskoude dan gewoon gras. Het probleem is echter dat het straatgras vaak al nieuw zaad heeft geproduceerd voor het komende jaar. Het aanwezige straatgras sterft dan wel af maar het komende jaar zal je er nog veel last van ondervinden. Zo krijg je opnieuw kale plekken waar onkruid en straatgras kunnen kiemen, groeien en bloeien.

Marcel

Tip van Marcel

Wil je bemesten na het zaaien? Let dan op dat je het jonge gazon niet verbrandt! Gebruik een gazonmeststof met een lagere stikstofwaarde zoals Viano Recovery meststof of DCM Gazonvoeding herstel.


Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Substral Naturen Naturen lavagruis 20L (16kg) Bio
Vanaf € 8,95
-23%
-23%
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Compo complete mix 4-in-1 - 4kg tot 20m²
€ 41,95 € 32,49
-29%
-29%
Hermie's keuze
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad Bar Power RPR Lawn 5kg - Bar Power RPR - 5kg tot 250m²
€ 75,80 € 53,96
-29%
-29%
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad herstelgazon SOS Lawn Repair gecoat - 1kg tot 50m²
€ 16,30 € 11,50
Hermie's keuze
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Viano najaarsmeststof GreenComfort met humifirst - 20kg voor 400m²
€ 45,95
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Viano Clever off voor 100m²: tegen klaver en mos
€ 17,75
-13%
-13%
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Viano 4-in-1 gazonmest - 20kg voor 350 m²
€ 55,95 € 48,45
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Viano Bio Press 2L (tegen mos)
€ 24,55
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
DCM Gazonvoeding Herstel 18kg (450m²)
€ 44,95
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Substral Gazonmest All-in-One - 20,5 kg
€ 59,99
Promo
Promo
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Substral graszaad 4-in-1 Patch Magic gazonherstel incl. meststof - herstel kale plekken - 3,6kg tot 75m²
€ 41,95 € 39,77
-25%
-25%
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
BSI Easyweed Onkruidtrekker - Snel en milieuvriendelijk onkruid verwijderen
€ 39,95 € 29,95
-11%
-11%
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Green Time 2-in-1 gazonmeststof met indirecte werking tegen mos - 20kg voor 200m²
€ 44,95 € 39,95
-18%
-18%
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
WOLF-Garten onkruidsteker 'KS-2K'
€ 13,49 € 11,10
-25%
-25%
Hermie's keuze
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora graszaad Ultra Resist - alleskunner - 1kg tot 40m²
Vanaf € 8,99
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora Gazonmest All-in-One 20 kg
Vanaf € 29,99
BIO
BIO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora BIO Gazonbooster 20kg (tot 400m²)
Vanaf € 19,99
BIO
BIO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora Gazonkalk/groenkalk (BIO) 20kg (tot 400m²)
€ 16,99
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
GARDENA onkruidsteker met steel en voetsteun
€ 52,99

Taak is dus om het gevecht met straatgras en onkruidgroei te vermijden. Dit doe je door zo snel mogelijk alle kale plekken in te zaaien met een snelkiemend grasmengsel. Straatgras kiemt namelijk vanaf 8°C en groeit dan zeer snel. Er bestaat echter graszaad dat al kiemt bij 4°C zodat jouw gazon mooi dicht groeit, en zo het straatgras gaat verdringen. Dit is graszaad met SOS-technologie (Super Over Seeding).

In de voetbalwereld is dit product een gevestigde waarde, en wordt het gedurende de hele winter na elke voetbalmatch gezaaid.

Onze conclusie:

Wil je graag een mooi en groen gazon? Dan zal je er vanaf dit jaar extra veel tijd en energie in moeten steken. Zo niet? Dan nemen het onkruid en straatgras jouw gazon over en een quick fix (de chemische methode van voordien) is niet meer mogelijk.

Gazons die vol staan met straatgras en onkruid zijn dan ook niet meer te herstellen. Je kan in dit geval kiezen om “ermee te leren leven” of je kan het opnieuw laten aanleggen door een tuinaannemer. Opgelet: Wil je een nieuw gazon aanleggen? Kies dan een grasmengsel uit dat goed bij jouw bodem past.

  • Heb je een zandgrond? Voeg dan bentoniet toe bij de heraanleg, en gebruik graszaad speciaal voor droogtegevoelige terreinen.
  • Moet je het doen met een kleigrond, en blijft er water staan? Werk dan lavagruis en basaltmeel in de grond in bij de heraanleg zodat de kleikorrels zich minder aan elkaar gaan hechten, en je een betere waterdoorlating krijgt. Gebruik een sterk wortelend gazon zoals Bar power RPR.
  • Ligt jouw gazon in de schaduw? Dan zijn er speciale graszaadmengsels die beter in de schaduw presteren, en zo de komst van mos tegengaan.

Bij Hermie is het gras altijd groener, en dus ook bij jou met onze tips! 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞