Plaaginsecten natuurlijk bestrijden met aaltjes
Niet enkel wij genieten van onze (moes)tuin maar er liggen ook heel wat ongewenste tuingasten op de loer. Wil je een ecologische aanpak? Dan zijn aaltjes & nematoden de perfecte oplossing!
Wat zijn aaltjes?
Aaltjes zijn minuscule wormpjes, ze zijn slechts 1 mm groot en niet zichtbaar met het blote oog. Ze worden ook wel nematoden genoemd. Deze aaltjes kunnen ingezet worden tegen allerlei ongewenste tuingasten zoals engerlingen, emelten, slakken, trips en mieren.
Hoe werkt het?
De aaltjes zullen bij het plaaginsect naar binnen dringen, en deze infecteren met een schadelijke bacterie waardoor de gastheren binnen enkele dagen zullen sterven. De nematoden zullen zich met de dode insecten voeden en blijven zich ondertussen voortplanten. Hun nakomelingen zullen dan de volgende generatie plaaginsecten te lijf gaan. Dit proces blijft zich herhalen zolang de gewenste bodemtemperatuur blijft aanhouden, en de aaltjes voldoende voedsel ter beschikking hebben. Meestal beginnen de nematoden na een vijf- tot zestal weken af te sterven.
Opgelet: het is heel belangrijk om de juiste aaltjes te gebruiken tegen de plaaginsecten. Dikwijls worden engerlingen verward met emelten. Maar beiden vragen een ander soort aaltje om te bestrijden. Het verschil tussen engerlingen en emelten zie je op de onderstaande visual. Ook kan je aaltjes en nematoden slechts bij een bodemtemperatuur vanaf 12 °C toepassen.
Door aaltjes in te zetten, ga je de plaaginsecten bestrijden met hun natuurlijke vijand. Het andere bodemleven in jouw tuin wordt bijgevolg niet uitgeroeid of verstoord. Ook jouw kinderen en huisdieren kunnen op deze manier veilig buiten spelen. Algemeen raden wij vooral de grondbehandelingen aan en de bladbehandeling in mindere mate. Deze is namelijk minder effectief aangezien je de te bestrijden insecten altijd moet raken.
Wanneer pas je de aaltjes toe?
- Engerlingen: augustus tot en met september
- Emelten: half september tot half oktober
- Slakken: half maart tot half oktober
- Mieren: april tot september
- Coloradokever: april tot september
Hoe te gebruiken?
Nadat je de aaltjes of nematoden hebt ontvangen, gebruik je deze het liefst zo snel mogelijk voor een optimaal resultaat. Het gaat om een levend product dus deze moeten koel getransporteerd worden en kunnen niet lang bewaard worden. Edialux heeft hier echter een oplossing op gevonden met hun Nema T-bags. Dit zijn de gekende aaltjes maar deze zijn door cryptobiose in een soort "schijndode" toestand gebracht waarbij hun stofwisseling tijdelijk uitgeschakeld wordt. Het grote voordeel hiervan is dat je de aaltjes langer kan bewaren en in niet-gekoelde toestand! Door contact met water haal je ze uit de cryptobiose en komen ze opnieuw tot leven.
Het belangrijkste bij het toepassen van de aaltjes is de bodemtemperatuur. De meeste aaltjes werken het best bij een bodemtemperatuur vanaf 12°C. Aaltjes en nematoden worden dan ook het meest toegepast tussen mei en oktober maar bij een warm voorjaar kunnen ze ook al in april ingezet worden. De toepassingsperiode is echter verschillend per soort.
Stappenplan:
- Check of de bodemtemperatuur voldoet aan de voorwaarden.
- Maak jouw bodem vochtig: het is ideaal om de aaltjes bij regenachtig weer in te zetten. De aaltjes hebben water nodig zodat ze mee met de vloeistof de bodem kunnen indringen.
- Haal de aaltjes uit de verpakking, en meng ze met de aangegeven hoeveelheid water. Zorg dat dit mengsel niet aan de bodem van de gieter blijft plakken dus roer regelmatig om. Dit werkt het vlotst met een mengtoestel dat speciaal voor het gebruik van nematoden en aaltjes bestemd is, zoals de Birchmeier Aquanemix of Edialux Nema T-pot. Deze zorgt ervoor dat de aaltjes goed gemend worden met het water en de aaltjes blijven niet vastzitten in de sproeikop. Deze mengtoestellen kan je aansluiten op de reguliere waterslang.
- Giet de aaltjes uit over de te behandelen oppervlakte.
- Zorg nadien dat de grond gedurende enkele weken (minimaal twee) vochtig blijft zodat de aaltjes tot diep in de bodem kunnen dringen.
Last van andere indringers in je (moes)tuin? Deze artikelen kunnen je wellicht ook interesseren! 👇
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞