bladluizen en mier op bladstengel

3x bladluizen ecologisch bestrijden


Bladluizen nemen in sneltempo je volledige (moes)tuin over, dat wil je natuurlijk niet! Deze minuscule insecten lijken niet veel kwaad te doen, maar ze prikken de bladeren vol gaatjes om de voedingsstoffen van jouw planten op te zuigen. Met geelgekleurde & verwelkte (moestuin)planten als gevolg... Bladluizen planten zich snel en makkelijk voort. In het voorjaar worden er zelfs exemplaren geboren die over vleugels beschikken. Deze vliegen van plant naar planten, en richten zo de meeste schade aan in je tuin!

1. Natuurlijke vijanden

  • Het liefst bestrijden we de kleine onderkruipers op een ecologische manier door hun natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestjes) in te schakelen. Deze zijn al aanwezig in jouw tuin maar kan je dichter bij de groenteplanten gaan verplaatsen. Zij zullen de luizen met veel smaak opeten en planten zich ook nog eens goed voort wanneer je geluk hebt! Zo kan ook de volgende generatie larven naarstig aan de slag. De larven kunnen wel zo’n 100 bladluizen per dag opeten aangezien ze nog moeten groeien en zich ontwikkelen. Deze larven worden geleverd wanneer ze nog zeer klein zijn, en het nog twee tot drie weken duurt vooraleer ze gaan verpoppen. Tijdens het verpoppingsproces kunnen ze uiteraard geen bladluizen opeten maar wanneer ze als lieveheersbeestje opnieuw tevoorschijn komen, kunnen ze hun opdracht voortzetten en zich voortplanten! De larven worden geleverd in een doosje en zitten tussen allemaal reepjes papier. Je plaatst ze het best direct op de bladluizenhaard. Voor de moestuin zorg je voor zo'n 3 tot 5 larven per plant.

  • Niet alleen lieveheerbeestjes lusten wel wat bladluizen, ook de larven van gaasvliegen kunnen hier wel weg mee. Deze larven kan je levend aankopen en met een schepje rechtstreeks op de bladeren gaan uitstrooien. Ze zullen niet enkel komaf maken met de bladluis maar ook met allerlei andere soorten luizen (zoals wolluis, bloedluis, spint, trips…)

  • Ook de vogels zullen de bladluizen oppikken en aan hun jongen voeren. Maak jouw tuin dus aantrekkelijk voor hen door een nestkastje en voederbakje te plaatsen.


Marcel

Wist je dat

Oost-Indische kers een echte topper is om bladluizen aan te trekken? Zo laten deze vervelende insecten je andere planten met rust! 


2. Brouwen maar

  • Uien en look worden vaak als smaakmaker in de keuken gebruikt maar worden door bladluizen dan weer absoluut niet gesmaakt. Je kan hier zelf een mengsel van brouwen, en met een spuit op de planten vernevelen. Om het goedje nog effectiever te maken, kan je er nog enkele rabarberbladeren aan toevoegen. Het maken van dit brouwsel verschilt niet veel van het ‘heksenmengsel’ brouwen dat we als kind wellicht allemaal deden. Je zet een aantal volledige bollen knoflook en uien, en enkele bladeren rabarber onder water. Roer goed, en laat deze een dag staan. Vervolgens kan je de aromaten uit het mengsel gaan ‘vissen’, en verdunnen (ongeveer 1 deel brouwsel op 10 delen water).

  • Ook brandnetelgier wordt vaak ingezet tijdens de strijd tegen bladluizen. Dit kan je eenvoudig maken door een enkele handjes brandnetels onder kokend water te zetten. Laat 24u intrekken en zeef het mengsel. Vervolgens het goedje opnieuw gaan verdunnen en het is klaar voor gebruik!

    Opgelet: test deze huisbereide mengsels altijd eerst uit op 1 blaadje van de plant! Zie je na twee dagen geen beschadigingen aan de plant zelf? Dan kan je ze volledig gaan bespuiten tot de bladluizen verdwenen zijn.

3. Ecologisch insecticide

Kunnen bovenstaande tips jouw tuin niet meer redden? Dan kan je nog gebruik maken van een ecologisch insecticide zoals Bio-Pyretrex of Ecokuur bladinsecten.

  • Bio-pyretrex is een sproeimiddel op basis van pyrethrinen, deze stoffen zijn afkomstig van een Chrysantensoort. Het is een contactmiddel wat ervoor zorgt dat de bladluizen direct sterven wanneer ze in aanraking komen met het product. We raden je aan om de planten in de avond te behandelen. Na twee dagen kan je al opnieuw van de gewassen gaan eten.

  • Het Ecokuur bladinsecten concentraat is een concentraat op basis van allerlei kruidenextracten. Het zorgt voor een vieze smaak op de planten waardoor de bladluizen er niet meer happig op zijn. Dit product moet je verdunnen voor gebruik (10ml concentraat op 5L water).

Marcel

Wist je dat

mieren de bladluizen in bescherming nemen in ruil voor hun zoete honingdauw? De mieren gaan de bladluizen dan ook 'melken' en gebruiken hierbij hun voelsprieten. Het is dus belangrijk om ook de mieren aan te pakken!

Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk dinsdag 02/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (02/04 verzonden) ⚠️

DCM Adali guard 20m² - 100 larven van het lieveheersbeestje om bladluizen te bestrijden
€ 34,50
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Biogrowi Adalia 50 larven (lieveheersbeestje)
€ 21,45
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Biogrowi Chrysopa voor 100m² tegen luizen, spint en trips
€ 40,95
-24%
-24%
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux Delete gebruiksklare spray moestuin 1 L - tegen insecten in de moestuin
€ 18,50 € 14,06
ECO
ECO
Eindereeks product
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Ecokuur Bladinsecten - gebruiksklaar tegen vretende en zuigende insecten - 800ml
€ 9,95
Promo
BIO
BIO
Promo
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux Vernotex Garden 200ml
€ 13,00 € 11,99
-18%
-18%
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Substral Naturen - bruine zeep - 750ml
€ 11,45 € 9,40
BIO
BIO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux Bio Plant Spray 400ml - tegen insecten op bloemen, sier- en kamerplanten
€ 14,50
ECO
ECO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Ecopur Insecticide Spray Bladinsecten 400ml - Tegen bladluizen en vliegen
€ 10,50

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞