3x bladluizen ecologisch bestrijden


Bladluizen kunnen in een mum van tijd je hele (moes)tuin overnemen - en dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoewel ze klein zijn, veroorzaken ze grote schade: ze prikken gaatjes in bladeren om de voedingsstoffen uit je planten te zuigen. Het resultaat? Geel verkleurde, verwelkte planten. Deze bladdorstige beestjes planten zich razendsnel voort. In het voorjaar verschijnen er zelfs gevleugelde bladluizen, die van plant naar plant vliegen en zo nog meer schade aanrichten. Gelukkig sta je er niet alleen voor: wij delen enkele slimme (én ecologische) tips om definitief komaf te maken met bladluizen in je tuin!

1. Natuurlijke vijanden

  • Gespikkeld gevaar: het lieveheersbeestje
    De bladluis ecologisch bestrijden? Dan zijn natuurlijke vijanden je beste bondgenoten. Denk aan het lieveheersbeestje - een hongerige hulp die vaak al in je tuin aanwezig is. Je kunt ze dichter bij je groenteplanten zetten, zodat ze hun werk precies daar doen waar het nodig is. Met een beetje geluk planten ze zich zelfs voort, en gaat ook de volgende generatie larven ijverig aan de slag.

    De échte veelvraten zijn de larven van het lieveheersbeestje: zij verorberen tot wel 100 bladluizen per dag! Omdat ze nog volop groeien en zich ontwikkelen, hebben ze een flinke eetlust. Deze larven worden meestal geleverd in een doosje, verscholen tussen reepjes papier. Zet ze direct op de bladluishaard. In de moestuin volstaat 3 tot 5 larven per plant.

    Na twee à drie weken verpoppen de larven. Tijdens dat proces eten ze even niets, maar zodra ze als volwassen lieveheersbeestjes tevoorschijn komen, zetten ze hun missie vrolijk voort – mét voortplanting als bonus.


  • Nog zo'n bladluizenvreters: gaasvlieglarves
    Niet alleen lieveheerbeestjes lusten wel wat bladluizen, ook de larven van gaasvliegen kunnen er wel wat van. Die werken dagelijks zo'n 50 bladluizen weg. Deze larven kan je levend aankopen en met een schepje rechtstreeks op de bladeren gaan uitstrooien. Ze zullen niet enkel komaf maken met de bladluis, maar ook met allerlei andere soorten luizen (zoals wolluis, bloedluis, spint, trips…)

  • Verwelkom de flierefluiters!
    Ook de vogels zullen de bladluizen oppikken en aan hun jongen voeren. Maak jouw tuin dus aantrekkelijk voor hen door een nestkastje en voederbakje te plaatsen.


Marcel

Wist je dat

Oost-Indische kers een echte topper is om bladluizen aan te trekken? Ideaal dus als lokplant: zo laten bladluizen je andere planten met rust. Bovendien zorgen de kleurrijke bloemen voor een zomerse sfeer in je tuin - en ze zijn ook nog eens eetbaar!


2. Brouwen maar: natuurlijke sprays tegen bladluizen

  • Uien en knoflook zijn in de keuken heerlijke smaakmakers, maar voor bladluizen werken ze juist averechts. Je kunt er eenvoudig zelf een natuurlijk mengsel van maken om je planten te beschermen. Voeg je wat rabarberbladeren toe, dan wordt je brouwsel nog effectiever. 

    Het maken van dit middeltje lijkt een beetje op het heksenmengsel dat je misschien als kind al eens hebt gebrouwen.

    Zo ga je te werk:
    • Zet een aantal hele bollen knoflook, uien en enkele rabarberbladeren onder water.
    • Roer goed door en laat het mengsel 24 uur trekken.
    • Haal daarna de vaste delen eruit.
    • Verdun het brouwsel met water (ongeveer 1 deel mengsel op 10 delen water).
    • Vernevel het verdunde mengsel vervolgens met een plantenspuit over de aangetaste planten.


  • Ook brandnetelgier is een beproefd middel tegen bladluizen. Dit maak je zo:
    • Doe een paar handen brandnetels in een emmer en overgiet ze met kokend water.
    • Laat 24 uur trekken.
    • Zeef het mengsel en verdun het opnieuw (1 deel gier op 10 delen water).

    Belangrijk:
    Test elk huisbereid mengsel eerst op één blaadje van de plant. Zie je na twee dagen geen schade? Dan kun je veilig de hele plant behandelen, en herhalen tot de bladluizen verdwenen zijn.

3. Ecologisch insecticide

Kunnen bovenstaande tips jouw tuin niet meer redden? Dan kan je nog gebruik maken van een ecologisch insecticide zoals Bio-Pyretrex of Ecokuur bladinsecten.

  • Bio-pyretrex is een sproeimiddel op basis van pyrethrinen, deze stoffen zijn afkomstig van een Chrysantensoort. Het is een contactmiddel wat ervoor zorgt dat de bladluizen direct sterven wanneer ze in aanraking komen met het product. We raden je aan om de planten in de avond te behandelen. Na twee dagen kan je al opnieuw van de gewassen gaan eten.

  • Het Ecokuur bladinsecten concentraat is een concentraat op basis van allerlei kruidenextracten. Het zorgt voor een vieze smaak op de planten waardoor de bladluizen er niet meer happig op zijn. Dit product moet je verdunnen voor gebruik (10ml concentraat op 5L water).
Tip: behandel je planten 's avonds en bij windstil weer. Dat is het meest effectief en zo voorkom je dat de sproeistof door de hele tuin waait!

Marcel

Wist je dat bladluizen persoonlijke bodyguards hebben?

Wist je dat mieren bladluizen in bescherming nemen, in ruil voor hun zoete honingdauw? Pak dus eerst die mieren aan! Dankzij aaltjes of diatomeeënaarde reken je op een ecologische manier af met deze kleine onderkruipers! Bladluizen komen dus nooit alleen, maar hebben hun bodyguards altijd bij.

Klik hier voor ons masterplan tegen mieren!

Bekijk onze aanraders 👇

slide 4 to 6 of 9

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞

9,2
Reviews & Zekerheden
9,2
(39069)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info
9,2
Reviews & Zekerheden
9,2
(39069)