straatgras
3 maart 2022
Categorieën: Gazon

Straatgras of wild gras in jouw gazon bestrijden?

Geschreven door Julie

Straatgras of Poa annua vind je overal: op parkeerplaatsen, tussen de stoeptegels en borders maar jammer genoeg ook in jouw gazon.

Straatgras of wildgras

Het straatgras kan, door zijn ondiepe beworteling, betreding matig tot slecht verdragen. Je kan het makkelijk wegschoppen waardoor er kale plekken ontstaan. Dit ziet er niet enkel onfraai uit maar haalt ook de kwaliteit van jouw gazon naar beneden. De boosdoener kan je makkelijk herkennen aan zijn lichtgroene, onbehaarde blad. Hij bloeit al op jonge leeftijd en het hele jaar door. Tijdens de bloei krijgt hij kleine pluimen met witte tot lichtgroene haartjes. Straatgras wordt niet hoger dan 25-30 cm. Het is ontstaan door een kruising van de twee soorten beemdgrassen: Poa Infirma en Poa Supina. Deze combinatie creëerde een zeer sterk ras dat al kiemt bij bodemtemperaturen van 7°C en elke kale plek inneemt.


Oorzaken

Straatgras vormt zeer snel zaad dat door de vogels en wind in jouw tuin terechtkomt. Heb je een ondichte grasmat? Dan kan het zich in jouw gazon nestelen. Omdat wild gras zo snel zaad aanmaakt, is het taak om deze zo snel mogelijk te verwijderen voordat hij zichzelf verder kan uitzaaien. Aan de hoeveelheid wild gras in jouw omgeving kan je niks doen. Het is dus belangrijk om jouw grasmat zo gezond mogelijk te houden zodat wild gras er geen kans krijgt.


SOS en RPR als oplossing?

Ik kreeg vaak als tip om het gazon op regelmatige basis af te rijden: tot tweemaal per week en dit enkele weken na elkaar. Omdat dit de goedkoopste en makkelijkste oplossing leek, heb ik dit dan ook uitgeprobeerd. Helaas bleef het straatgras bij mij gewoon verder groeien. Laat me zeker weten als dit bij jullie wel helpt!

 • Een sterk gazon begint met het gebruik van dik & gezond graszaad, een goede bemesting en onderhoud. Dit kan al vele problemen voorkomen. Wij merken dan ook op dat straatgras meestal ontstaat bij gebruik van niet-kwalitatief graszaad of ten gevolge van een gebrekkig onderhoud/bemesting.

 • De laatste jaren heeft het gazon sterk afgezien door de droge zomers. Lees hier hoe je jouw gazon kan herstellen na een warme & droge zomer. Wanneer je tussen september en maart de kale plekken niet inzaait, worden deze al snel opgevuld door straatgras en/of onkruid.

 • Heeft het straatgras zich toch weten te nestelen tussen jouw mooie gazon? Ga dan de strijd aan met een  snelkiemend graszaad met SOS (Super Over Seeding) technologie. Dit zaad kiemt al bij temperaturen van 6°C, dat is eerder dan het straatgras dat bij zo’n 7-8°C kiemt. Je kan dus perfect in de winter zaaien met deze mengsels.
  
 • Ook RPR-graszaad biedt een oplossing. Dit mengsel kiemt snel en vormt een ijzersterke grasmat waarbij het gras zelf uitlopers maakt. Hierdoor krijg je een zeer dichte sterke grasmat waardoor het straatgras minder kans maakt.

Herstelgazon graszaad - 1kg (SOS Lawn Repair gecoat)
€ 14,99 € 13,99

-35%
-35%
Hermie's keuze
Graszaad 5kg Bar Power RPR - extreem sterk zelfherstellend gazon
€ 69,95 € 45,49

-20%
-20%
Hermie's keuze
Bar Power RPR 15kg - extreem sterk zelfherstellend gazon
€ 149,00 € 119,01

Stappenplan

 1. Verwijder het straatgras zo goed mogelijk. Dit kan je helaas enkel manueel doen. Chemische producten zijn namelijk verboden voor particulier gebruik. De 'onkruidverdelgers' die nog aangeboden worden, werken op basis van zuren (azijn- of pelargonzuur) en verbranden ook jouw gazon.
 2. Vul putten op met onkruidvrije grond. Gebruik geen compost want deze is vaak nog niet verteerd en kan het graszaad verbranden of onkruidzaden bevatten.
 3. Strooi daarna direct met herstelgazon SOS kleine kale plekken) of graszaadmengsel met RPR-technologie (grotere plekken). Hier vind je enkele praktische tips bij het zaaien!
 4. Hark alles in en stamp de grond aan.
 5. Geef regelmatig water (2x per week)
 6. Steekt er toch nog onkruid of straatgras de kop op terwijl jouw graszaad al aan het kiemen is? Verwijder deze dan zo snel mogelijk nu de grond nog los zit!

Opgelet: deze oplossingen zijn geschikt voor een mooi gazon waartussen ook wat straatgras zit. Is jouw gazon volledig verwilderd? En zit het vol met onkruid en/of straatgras? Dan is het misschien beter om direct grote schoonmaak te houden, en jouw volledige gazon opnieuw te zaaien. Minder goed nieuws maar dit is dikwijls de beste en goedkoopste oplossing!

Heb je last van klaver? Dan kan je Clever off toepassen. Dit product heeft een snelle werking en is onschadelijk voor het milieu. Onthou echter dat klaver ook voor stikstof zorgt in de bodem en je hierdoor minder hoeft te bemesten. Wat klaver kan dus zeker geen kwaad. Zo verkopen we ook gazonklaver om zelf te zaaien.

Viano Clever off voor 100m²: tegen klaver en mos
Van € 15,68

Groen kalk 20kg - Bio
Van € 10,88

Famiflora korrelkalk voor gazon 20 kg (200 m²)
€ 11,99

Jouw gazon goed onderhouden

Om straatgras te vermijden, moet je dus beschikken over een  sterke en gezonde grasmat zonder kale plekken. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het vergt namelijk veel tijd en opvolging. Het onderhoud van jouw gazon neemt een volledig artikel in beslag maar eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer: je moet er veel tijd in stoppen en de juiste middelen gebruiken.

Enkele tips

 • Het gras moet je wekelijks maaien. Hoe langer je wacht, hoe slechter.
 • Rij jouw gras niet te kort af. Dit kan het gras beschadigen, zeker bij warm weer.
 • Spot je onkruid, straatgras of mos? Verwijder deze zo snel mogelijk!
 • Kalk in het najaar of de vroege lente. Meten is weten: ga langs in een tuincentrum voor een kalkanalyse of voer zelf een analyse uit met een kit.
 • Bemest: gras is een plant, en heeft voedingsstoffen nodig. Wil je een gazon in topconditie? Dan dien je minimaal tweemaal per jaar te bemesten. Er bestaan enorm veel verschillen in prijs en kwaliteit, en het zeker zo dat de duurste meststoffen niet altijd de beste zijn. Informeer je dus goed of laat je adviseren.

Naast straatgras kunnen ook mos en onkruid jouw mooie gazon bederven. Voorkom mosvorming door het gazon voldoende te bemesten en niet te kort te maaien. Het is ook aangeraden om jaarlijks te verticuteren zodat je het gazon van een luchtig kapsel kan voorzien. Je leest er hier meer over. 
Verschijnen er paarden- en boterbloemen tussen jouw gras? Dan moet je deze met een mes of speciale onkruidsteker handmatig wegnemen.

Gardena Onkruidsteker
€ 44,99

WOLF-Garten Onkruidsteker - met comfortabele handgreep!
€ 11,99 € 10,99

-15%
-15%
4-in-1 gazonmest - 20kg voor 400 m²
€ 46,95 € 39,99

Bij Hermie is het gras altijd groener en dus ook bij jou met onze tips 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞