waarom-barenbrug-graszaad-kopen
7 februari 2022
Categorieën: Gazon

Zo krijg je een mooi & gezond gazon

Geschreven door Julie

Onze tips voor een mooi & gezond gazon.

Onkruid

Na het verbod op selectieve onkruidbestrijders (glyfosaat) & roundup zaten vele tuinliefhebbers met de handen in het haar. De paardenbloemen, klavers & madeliefjes staken de kop op in het gazon terwijl de meesten toch een strakke groene grasmat wensen. Momenteel vind je veel "onkruidverdelgers" op de markt op basis van zuren (zoals pelargon- of azijnzuur). Deze bestrijders zullen zowel het goede gras als het onkruid verbranden, en doden het wortelgestel van het onkruid niet. Dergelijke producten zijn dus meer geschikt om op een oprit of pad te gebruiken maar dan nog zal je de behandeling meermaals moeten herhalen. Het is dus meer dan ooit belangrijk om jouw gazon goed te onderhouden!

Een onkruidbrander is ook een optie maar hier zijn we geen voorstander van. Dit is misschien makkelijk maar je hebt echt alleen hoge temperatuur nodig om ook de wortel te verbranden, en dit bereik je meestal met een professioneel toestel maar niet met de toestellen die te koop aangeboden worden aan particulieren. Ook is onkruid verbranden belastend voor het milieu.

Mos & verticuteren

Om zich van zijn groenste kant te laten zien heeft jouw gazon nood aan water, zuurstof en voeding. Na verloop van tijd vormt er zich een viltlaag op jouw gazon die bestaat uit afgemaaid gras, onkruid en mos. Deze laag verstikt jouw gazon waardoor het geleidelijk geel kleurt en vatbaar wordt voor ziektes. Door jaarlijks één- of tweemaal te verticuteren blijft de bovenlaag van het gazon luchtig, en vinden de voedingsstoffen en vocht makkelijk hun weg naar de bodem. Voordat je aan de slag gaat met verticuteren moet je altijd het mos kapot sproeien. Mos is een sporenplant en bij het verticuteren zal je anders overal kleine deeltjes mos gaan verspreiden waardoor de situatie net erger wordt. Hiervoor kan je bijvoorbeeld Bio-press gebruiken.

Tijdens het verticuteren ga je met een verticuteerhark of -machine 3 tot 5 mm diep het gazon in om de viltlaag weg te schrapen. Dit doe je zowel in de lengte als de breedte. Meer info over verticuteren vind je hier.

Viano Clever off voor 100m²: tegen klaver en mos
Van € 15,68

Bio-Press 2L (tegen mos)
€ 22,50

Ongedierte

Engerlingen en emelten

In elke gezonde bodem zitten grondinsecten zoals wormen en larven maar engerlingen en emelten heb je liever niet te gast. Engerlingen zijn namelijk dol op de wortels van jouw gazon. Deze dikke & geelwitte larven zorgen eerst voor kleine dorre plekken in het gazon maar tasten het razendsnel aan. Je zal dus direct in actie moeten schieten! In tegenstelling tot engerlingen eten emelten dan weer het gras op, en niet de wortels. Hoe je deze larven van elkaar kan onderscheiden en bestrijden lees je hier. Maar de beste en meest ecologische oplossing is toch om hun natuurlijke vijand in te zetten onder de vorm van aaltjes.

Mollen

Sommige indringers, zoals engerlingen en emelten, zie je amper maar 1 onderkruiper steekt letterlijk de kop op: de mol. Eenmaal deze jouw tuin gevonden heeft, is het geen pretje om hem kwijt te raken. Er zijn tal van producten op de markt die het ongedierte moet bestrijden of verjagen. Wij nemen ze hier voor je onder de loep, en geven je enkele gouden tips!

Meer producten voor ongediertebestrijding kan je in onze tuinapotheek vinden.

B-green aaltjes tegen engerlingen (100 m²)
€ 44,90

C-green aaltjes tegen emelten (10 m²)
€ 19,00

(Bij)zaaien

Elke beschadiging in het gazon (zoals kale plekken) is een potentiële kiemplaats voor onkruidzaden en straatgras. Het is dus belangrijk om kale plekken zo snel mogelijk in te zaaien met een snelkiemend grasmengsel. Straatgras kiemt namelijk vanaf 8°C terwijl de meeste grassoorten kiemen bij 10°C. Kan je dan niet in de winter zaaien? Jawel, het graszaad met SOS-technologie van Barenbrug kiemt namelijk al vanaf 4°C. Opgelet: dit graszaad is enkel geschikt om kleine kale plekken bij te zaaien, niet om een volledig nieuw gazon te zaaien.

Begin je volledig van nul? Dan kan je er ook voor kiezen om graszoden te leggen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen op een rij van gras zaaien of grasmatten plaatsen. De knoop doorgehakt en worden het graszoden? Dan delen we hier enkele praktische tips bij het plaatsen!

Weet je niet welk graszaad te kiezen? Wij maken het je gemakkelijk met onze gazonwijzer!
Na de keuzestress kan je eindelijk aan het zaaien slagen! Wij hebben hier alvast 5 van de meest gemaakte fouten voor je opgelijst.

-19%
-19%
Substral patch magic® gazonherstel 4-in-1 - 3,6kg
€ 41,75 € 33,99

Herstelgazon graszaad - 1kg (SOS Lawn Repair gecoat)
€ 14,99 € 13,99

SOS Herstelgazon 2Kg: 60 tot 100m²
€ 11,99

Hermie blog gazonwijzer

Bemesten & onderhoud

Bemest het gazon regelmatig

Het is belangrijk om niet eender welke meststof te strooien maar het type gazonmeststof aan te passen aan het seizoen en de noden van jouw gazon. Tijdens de lente is extra stikstof belangrijk om de wortelgroei te stimuleren want we willen natuurlijk graag een vol gazon. Ook magnesium is welkom want deze zorgt voor een diepgroene kleur.

In het najaar daarentegen willen we dat de groei wordt afgeremd & de wortels gaan aansterken. Dat is de rol van kalium in de meststof. Doordat het wortelgestel aansterkt, is het gazon ook minder vatbaar voor allerlei ziektes en schimmels die in de winter op de loer liggen (door bijvoorbeeld sneeuw dat op het gazon blijft liggen). Alle voordelen van najaarsmeststof lees je hier.

Gazonmest vital green - 10 kg voor 250 m²
€ 31,50

-15%
-15%
4-in-1 gazonmest - 20kg voor 400 m²
€ 46,95 € 39,99

Hermie's keuze
Najaarsmeststof GreenComfort met humifirst - 20kg voor 400m²
€ 37,95

Kalken

Het is aangeraden om de pH-waarde van de bodem op te meten vooraleer je gaat kalken. Zo weet je zeker of de grond überhaupt extra kalk nodig heeft. Is de pH-waarde lager dan 6,5? Dan is de bodem aan het verzuren, en is het verstandig om bij te kalken. Dit doe je idealiter in de winter of in het begin van het voorjaar zodat de kalk langzaam opgenomen kan worden.

Maaien

Rij het gras wekelijks af en niet te kort. Zeker bij warm weer kan het gazon makkelijker verbranden door deze te kort af te maaien.

Droogte

De zomers worden steeds droger en warmer. Daar hebben niet enkel wij last van maar ook ons gazon ziet af. Het is dan ook belangrijk om onze tuin aan te passen op het veranderende klimaat. Zo kunnen we voor sterke grasrassen kiezen die meer droogtebestendig zijn (zoals rietzwenk- en veldbeemdgras) en kunnen we ook enkele hulpmiddelen inschakelen die het vocht helpen vasthouden. Tijdens de zomer zullen we moeten leren aanvaarden dat ons gazon er niet frisgroen uitziet maar van zodra de zomer voorbij is, kunnen we met actieplan "SOS gazon" starten.

Naturen lavagruis 20L (16kg) Bio
Van € 10,40

Terracottem universal emmer 5kg
€ 66,99

Bij Hermie is het gras altijd groener en dus ook het jouwe met onze tips!👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞