verticuteer-jouw-gazon-gezond
4 maart 2022
Categorieën: Gazon

Verticuteer jouw gazon gezond

Geschreven door Julie

Om zich van zijn mooiste en groenste kant te laten zien heeft jouw gazon nood aan water, zuurstof en voedingsstoffen. Door  één- of tweemaal per jaar te verticuteren blijft de bovenlaag van het gazon luchtig en voorkom je dat de wortels verstikt worden. Zo kunnen voedingsstoffen en vocht makkelijk hun weg naar de bodem vinden.

Waarom verticuteren?

Na verloop van tijd zal de bovenste laag van jouw grasmat een viltlaag vormen. Deze bestaat uit resten afgemaaid gras, onkruid, afgestorven gras en de mossen die hierop groeien. Deze viltlaag verhindert dat vocht & voedsel bij de wortels komen en verstikt jouw gazon bijgevolg. Het is dus noodzakelijk om het gras jaarlijks van deze plantaardige resten te verlossen. Wanneer je dit niet doet, zal jouw gazon geleidelijk aan een gele kleur krijgen en sneller ziektes krijgen.

Hoe verticuteren?

Je kan jouw gazon zowel machinaal als handmatig verticuteren. Heb je een kleine tuin? Dan kan je met een verticuteerhark aan de slag gaan. Let wel op want dit is een zwaar klusje! Voor een grotere oppervlakte is het aangeraden een elektrische verticuteermachine te gebruiken. Wij hebben er enkele kwalitatieve van Wolf-Garten in ons assortiment. Een verticuteermachine zorgt voor een mooi en egaal resultaat doordat de bodem overal even diep wordt ingesneden. Een gazon met een lichte viltlaag hoef je slechts éénmaal te verticuteren. Heeft er zich een dikke laag vilt op jouw gazon gevormd? Dan is het aangeraden om zowel in de lengte als de breedte te verticuteren.

Voordat je gaat verticuteren, is het heel belangrijk om het mos eerst kapot te sproeien. Mos is een sporenplant dus wanneer je verticuteert kan je het mos verspreiden waardoor de situatie net erger wordt. Behandel jouw gazon dus enkele dagen voor het verticuteren met Bio-press. Dit is een plantaardig product dat indirect tegen mos werkt en al resultaat geeft 24u na het toepassen.

-20%
-20%
WOLF-Garten Elektro Verticuteermachine VA 346 E
€ 209,99 € 169,00

-25%
-25%
Gardena Combisystem-verticuteerhark
€ 39,99 € 29,99

Wanneer & hoe diep verticuteren?

De beste periodes om te verticuteren zijn april en begin september/oktober. Daarna zal het gras een groeispurt krijgen. Deze zorgt ervoor dat jouw grastapijt opnieuw mooi dicht zal groeien. Want vergis je niet: na het verticuteren is jouw gazon geen mooi plaatje. Zo komen er heel wat kale plekken tevoorschijn. Zorg ervoor dat je het gazon niet te laat in het najaar verticuteert zodat het nog voldoende tijd heeft om te groeien en volledig kan herstellen.

Hoe diep je moet verticuteren, hangt af van de dikte van de viltlaag en de leeftijd van het gazon. De algemene richtlijn is 3 mm. Is jouw gazon er echter niet goed aan toe en heeft er zich een dikke laag vilt ontwikkeld? Dan kies je best voor een diepte van 5 mm.

Bemesten voor een sneller herstel

Wil je dat jouw gazon snel weer in goede staat is na het verticuteren? Dan kan je direct na het verticuteren bemesten. Zo versnel je het herstelproces en zal het gazon na enkele weken dichtgroeien. Gebruik geen meststoffen met een hoog stikstofgehalte maar gebruik een meststof die zich vooral toelegt op een goede inworteling. Viano Recovery is daar bijvoorbeeld ideaal voor. In dit artikel leggen we je uit wanneer je welke gazonmeststof kan toepassen.

De kale plekken kan je inzaaien met een herstelgraszaad dat snel kiemt. Dit doe je best bij een grondtemperatuur van minimaal 15°C. Of je kan een graszaad met SOS-technologie gebruiken. Met deze innovatie kan je al inzaaien vanaf 6°C. Nadien kan je opnieuw van een sterk en groen gazon genieten!

WOLF-Garten Verticuteermix 4-in-1 - 4 kg
€ 39,89

Herstelgazon graszaad - 1kg (SOS Lawn Repair gecoat)
€ 14,99 € 13,99

Bij Hermie is het gazon altijd groener & dus ook bij jou met onze tips! 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞