Welke meststof heeft mijn gazon nodig?


Van februari tot oktober kan je gazon wel wat hulp gebruiken. Gazonmeststoffen dragen bij aan een sterk, weelderig en groen gazon, en ze hebben bovendien een indirecte werking tegen onkruid en mos. Dit laatste voordeel is des te belangrijker sinds de verkoop van selectieve onkruidbestrijdingsmiddelen aan particulieren verboden werd. In deze blog vertellen we je alles over de diverse soorten gazonmeststoffen & wanneer ze je moet toepassen.



Inhoudsopgave

  • Kies ik voor een chemische of organische meststof?
  • Wat is het verschil tussen voorjaars- en najaarsmeststof?
  • De NPK-formule
  • Opgelet bij een jong gazon!
  • Moet ik nog kalken?


  • Kies ik voor een chemische of organische meststof?

    Chemische meststof, ook wel kunstmest genoemd, is samengesteld uit voedingsstoffen die synthetisch vervaardigd zijn, terwijl organische meststof vervaardigd wordt uit natuurlijke materialen. Wij zetten de voor- en nadelen van de twee soorten op een rijtje voor je:


    Chemische meststoffen

    De voordelen?

    • Snel groen: chemische meststoffen worden direct opgenomen door je gazon, waardoor je grasmat er snel groen & gezond uitziet.
    • Specifieke voedingsstoffen: doordat chemische meststoffen kunstmatig zijn, kunnen ze heel specifiek samengesteld worden volgens de behoefte van je gazon. Zo bevatten ze een bom aan voedingselementen.
    • Lange houdbaarheid: chemische meststoffen zijn vaak langer houdbaar.

    De nadelen?

    • Korte werkingsduur: je gazon mag dan wel instant transformeren tot de perfecte groene grasmat, maar dat is van korte duur. Chemische meststoffen worden direct opgenomen door het gazon, maar hebben ook een kortere werkingsduur.
    • Overdosering: bij chemische meststof kan je makkelijker gaan overdoseren, wat niet enkel nadelig is voor je gazon maar ook voor de bodem (met bodemverontreiniging tot gevolg).


    Organische meststoffen

    De voordelen?

    • Boost voor je bodem: organische meststoffen voeden niet enkel je gazon, maar ook de bodem. Ze dragen bij aan een betere bodemstructuur en bodemleven, wat ook je pelouse ten goede komt.
    • Lange werkingsduur: deze meststoffen hebben een langere werkingsduur dan chemische alternatieven.
    • Milieubewuster: bij organische meststoffen is de kans op verbranding van je grasmat veel kleiner. Ze zijn ook milieuvriendelijker.

    De nadelen?

    • Geen instant resultaat: organische planten hebben dan wel een langere werkingsduur, maar ze worden ook trager opgenomen. Dat wil zeggen dat je niet instant van een groene grasmat kan genieten, maar geduld loont!
    • Minder kalium: het kaliumgehalte ligt bij organische meststoffen wat lager dan bij kunstmeststof. Dit hoeft geen probleem te zijn want organische najaarsmeststof bevat een hogere dosis kalium, en het is net tijdens die maanden dat je gazon behoefte heeft aan extra kalium om extra weerstand te ontwikkelen.
    • Minder nauwkeurig: chemische meststoffen kunnen exact samengesteld worden volgens behoefte van je gazon. Omdat er bij organische meststoffen enkel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen, kan de samenstelling variëren.


    Wat is het verschil tussen voorjaars- en najaarsmeststof?

    Meststoffen zijn goed voor het gazon maar dat wil niet zeggen dat je om het even welke gazonmeststof kan toepassen. Het is aangeraden om het gazon driemaal per jaar te bemesten want de meststof zorgt gemiddeld voor drie maanden aan voeding. Gebruik echter niet het hele jaar door dezelfde soort meststof want jouw gras heeft verschillende behoeften in het voor- en najaar. Tijdens de lente is extra stikstof belangrijk om de wortelgroei te stimuleren want we willen natuurlijk graag een vol gazon. Dat staat niet enkel mooi in de tuin, maar zorgt er ook voor dat onkruid minder kans heeft om zich tussen kale plekken in het gras te nestelen. Ook magnesium is welkom want zorgt voor een diepgroene kleur.

    In het najaar daarentegen willen we dat de groei wordt afgeremd & de wortels gaan aansterken en weerbaar worden. Dat is de rol van kalium & fosfor in de meststof. Doordat het wortelgestel aansterkt, is het gazon ook minder vatbaar voor allerlei ziektes en schimmels die in de winter op de loer liggen (door bijvoorbeeld sneeuw dat op het gazon blijft liggen).

    Aangezien meststof gemiddeld een werkingsduur heeft van een 3-tal maanden is het aangeraden om je gazon ook in de zomer nog eens te bemesten. 

    Tip van Marcel: we raden aan om vanaf midden augustus geen stikstofrijke formules meer te strooien. Mocht je dit wel nog doen en vanaf september/oktober ook opnieuw najaarsmeststof strooien, dan zou je gazon een te hoge hoeveelheid stikstof krijgen waardoor je het gazon net zwakker maakt in plaats van deze aan te sterken voor de aankomende winter!

    De NPK-formule

    Op vele meststoffen wordt de NPK-formule vermeld. Maar wie zijn deze hoofdrolspelers, en wat doen ze? Voor de doorgewinterde tuinier is het kinderspel maar voor wie nog groen achter de oren ziet, lichten we het graag even toe:

    N = Stikstof: stimuleert de groei van je gazon

    P = Fosfor: zorgt voor een sterk wortelgestel van het gazon

    K = Kalium: verhoogt de weerstand van je gazon

    Mg = Magnesium: ook magnesium is een vast onderdeel van gazonmeststof. Die zorgt voor de frisgroene kleur van je grasmat!

    Opletten met een jong gazon!

    Een jong gazon wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen maar opgelet met stikstofrijke meststoffen, zoals de Gazon booster of kalkcyanamide (dit is sowieso al een zeer controversieel product, lees er hier alles over), want deze zouden jouw gazon weleens kunnen verbranden. Je kan het jonge gazon wel een plezier doen met Recovery meststof. Die zorgt voor een sterke inworteling (waardoor kinderen & huisdieren gerust op het gazon kunnen spelen). Ook heeft deze meststof een positief effect op het herstel van het gazon. Ideaal dus om na het verticuteren te gebruiken of bij de aanleg van het gazon.

    Moet ik nog kalken?

    In het voor- of najaar kan je het gazon ook kalken. Meet altijd eerst de pH-waarde op van het gazon vooraleer je met kalk aan de slag gaat. De ideale pH-waarde voor een gazon zit tussen 6,5 en 7 in. Door allerlei factoren (bijvoorbeeld zure regen) kan jouw gazon verzuren en kan de pH-waarde afwijken. Een zuurdere bodem is de ideale omgeving voor mos dus door te kalken, ga je de zuurtegraad van jouw gazon gaan verlagen en wordt ook de kans op mosgroei kleiner. De kalk zal er ook voor zorgen dat het gazon de voedingsstoffen uit jouw meststof beter kan opnemen. Laat het gazon enkele weken rusten tussen het kalken en bemesten.


    Bekijk onze aanraders 👇

    BIO
    BIO
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    Famiflora korrelkalk voor gazon 20 kg (200 m²)
    € 15,99
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    Famiflora strooiwagen - 26cm - 12L
    € 21,99
    -11%
    -11%
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    Green Time 2-in-1 gazonmeststof met indirecte werking tegen mos - 20kg voor 200m²
    € 44,95 € 39,95
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    DCM Gazonmeststof najaar - 20kg voor 400m²
    € 45,95
    -13%
    -13%
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    Viano 4-in-1 gazonmest - 20kg voor 350 m²
    € 55,95 € 48,45
    -15%
    -15%
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    Viano gazonmeststof 'Recovery' (voor herstel & graszoden) - 18kg + 2kg gratis voor 200m²
    € 49,95 € 42,45
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    GARDENA strooiwagen 'L' - 45cm - 12,5L
    € 58,59
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    Famiflora Gazonmest All-in-One 20 kg
    Vanaf € 29,99
    BIO
    BIO
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    Famiflora BIO Gazonbooster 20kg (tot 400m²)
    Vanaf € 19,99
    Hermie's keuze
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    Viano najaarsmeststof GreenComfort met humifirst - 20kg voor 400m²
    € 45,95
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    BSI strooiwagen voor meststoffen, zaden en andere toepassingen
    € 99,95
    -11%
    -11%
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    DCM Liquid Green 2,5L (250 m²) - vloeibare gazonvoeding met indirecte werking tegen mos
    € 37,95 € 33,95
    Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
    DCM Gazonvoeding Herstel 18kg (450m²)
    € 44,95

    Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

    We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞