meststof gazon
7 februari 2022
Categorieën: Gazon

Welke meststof heeft mijn gazon nodig?

Geschreven door Julie

Vanaf februari tot oktober kan het gazon wel wat hulp gebruiken. Meststoffen zorgen voor een sterker & groener gazon, maar gaan indirect ook onkruid en mos tegen. En dat is een nog belangrijker voordeel sinds de verkoop van selectieve onkruidbestrijders aan particulieren een jaar geleden verboden werd.

Wat is het verschil tussen voorjaars- en najaarsmeststof?

Meststoffen zijn goed voor het gazon maar dat wil niet zeggen dat je om het even welke gazonmeststof kan toepassen. Het is aangeraden om het gazon driemaal per jaar te bemesten want de meststof zorgt gemiddeld voor drie maanden aan voeding. Gebruik echter niet het hele jaar door dezelfde soort meststof want jouw gras heeft verschillende behoeften in het voor- en najaar. Tijdens de lente is extra stikstof belangrijk om de wortelgroei te stimuleren want we willen natuurlijk graag een vol gazon. Dat staat niet enkel mooi in de tuin, maar zorgt er ook voor dat onkruid minder kans heeft om zich tussen kale plekken in het gras te nestelen. Ook magnesium is welkom want zorgt voor een diepgroene kleur.

In het najaar daarentegen willen we dat de groei wordt afgeremd & de wortels gaan aansterken. Dat is de rol van kalium in de meststof. Doordat het wortelgestel aansterkt, is het gazon ook minder vatbaar voor allerlei ziektes en schimmels die in de winter op de loer liggen (door bijvoorbeeld sneeuw dat op het gazon blijft liggen).

Gazonmeststof 'gazonstart' - 20 kg voor 500 m²
€ 36,95

-15%
-15%
4-in-1 gazonmest - 20kg voor 400 m²
€ 46,95 € 39,99

Gazonmeststof All-in-one - 20 kg voor 400 m²
€ 49,95

Opletten met een jong gazon

Een jong gazon wil je natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen maar opgelet met stikstofrijke meststoffen, zoals de Gazon booster of kalkcyanamide (dit is sowieso al een zeer controversieel product, lees er hier alles over), want deze zouden jouw gazon kunnen verbranden. Wat je wel kan gebruiken, is de Recovery meststof. Deze zorgt voor een sterke inworteling waardoor kinderen & huisdieren gerust op het gazon kunnen spelen. Ook heeft deze meststof een positief effect op het herstel van het gazon. Ideaal dus om na het verticuteren te gebruiken, of bij de aanleg van het gazon.

En wat met kalken?

In het voor- of najaar kan je het gazon ook kalken. Meet altijd eerst de pH-waarde op van het gazon vooraleer je met kalk aan de slag gaat. De ideale pH-waarde voor een gazon zit tussen 6,5 en 7 in. Door allerlei factoren (bijvoorbeeld zure regen) kan jouw gazon verzuren en kan de pH-waarde afwijken. Een zuurdere bodem is de ideale omgeving voor mos dus door te kalken, ga je de zuurtegraad van jouw gazon gaan verlagen en wordt ook de kans op mosgroei kleiner. De kalk zal er ook voor zorgen dat het gazon de voedingsstoffen uit jouw meststof beter kan opnemen. Laat het gazon enkele weken rusten tussen het kalken en bemesten.

Groen kalk 20kg - Bio
Van € 10,88

Bij Hermie is het gras altijd groener en dus ook bij jou met onze tips👇Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞