Vernieuwde groeikracht: het belang van kalk


Vaak beschouwen we kalk als iets negatiefs, omdat het zich bijvoorbeeld kan opstapelen in de pezen van het lichaam en diverse gezondheidsklachten kan veroorzaken. Bovendien kan kalk genadeloos de levensduur van veel huishoudelijke apparaten verkorten. Voor de bodemkwaliteit van je tuin daarentegen, kan kalk echt wonderen doen.


Zuurtegraad van de bodem

Wist je dat de pH-waarde in het merendeel van de Belgische en Nederlandse bodems te laag is? Een bodem die te zuur is, kan nefast zijn voor de opbrengst van jouw moestuin. Het leidt immers tot een verminderde opname van essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, kalium, magnesium en zwavel. Vooral zaailingen kunnen hierdoor negatieve gevolgen ondervinden.

Functie van kalk

Nadat je een te lage pH-waarde hebt gemeten van de bodem met behulp van een pH-meter, kan je de grond gaan bekalken. Als je jouw grond bekalkt, zorg je ervoor dat de zuurtegraad van jouw perceel op peil blijft. Kalk is immers een verzamelnaam voor alkalische (basische) zouten die in diverse varianten in de natuur voorkomen. Het is een natuurlijke en zeer effectieve bodemverbeteraar waarvan de waarde vaak over het hoofd wordt gezien.

Opgelet
: Zuurminnende planten zoals rhododendron, azalea, heide, blauwe hortensia etc. hebben juist nood aan een eerder zure grond. "Bezint eer ge begint!"

Rhododendron

Door de bodem te bekalken tot een neutraal peil (pH rond de 7), zullen de meeste sier- en moestuinplanten beter groeien en bloeien. Zo krijgen ze mooiere bladeren en bloesems, en moestuinplanten produceren grotere vruchten. Bovendien gedijen grassen ook goed in die neutrale pH-grond. Kalk voor het gazon kan dus zeker helpen om een diepgroen gazon te bekomen. Daarenboven wordt mos indirect bestreden wanneer je je gazon bekalkt, omdat mos, in tegenstelling tot gras, van een zuurdere bodem houdt.

Opgelet
: Het bekalken van je gazon doe je best enkele weken alvorens je gazonmeststoffen toepast, zodat de kalk al goed is ingewerkt. Indien je ze tezamen gebruikt, verspil je eigenlijk je geld. De kalk en meststoffen zullen chemisch reageren, waardoor de werking van beide producten verloren gaat.

Gazon bekalken


Wat is het verschil tussen poeder- en korrelkalk?

Kalk in poedervorm:
  • Werkt snel;
  • Gemakkelijke opname in de bodem;
  • Kan stoffig zijn;
  • Lastig te gebruiken bij winderige omstandigheden;
  • Wordt tegenwoordig bijna uitsluitend door professionelen gebruikt.
Kalk in korrelvorm:
  • Gemakkelijker in gebruik;
  • Geleidelijke opname in de bodem;
  • Werkt langdurig;
  • Kan gelijkmatig worden verdeeld met behulp van een strooiwagen;
  • Ideaal voor gazons.

Wat is het verschil tussen groen- en zeewierkalk?

Groenkalk:
  • Korrelvorm;
  • Rijk aan magnesium;
  • Geeft het gazon een frisgroene kleur;
  • Toepasbaar in biologische tuinen;
  • Toepasbaar in siertuinen.
Zeewierkalk:
  • Verkrijgbaar in korrel- en poedervorm;
  • Arm aan magnesium;
  • Rijk aan calcium;
  • Rijk aan sporenelementen;
  • Heeft een milde werking;
  • Toepasbaar in de moestuin, siertuin, boomgaard en vijver;
  • Toepasbaar in biologische tuinen.

Wanneer gazon kalken?

Het is voldoende om het gazon eenmaal per jaar te bekalken als de bodem licht verzuurd is (pH tussen 5,5 en 6). Het is het beste om dit te doen in de late herfst of direct na de winter. Als de bodem sterk verzuurd is (pH onder 5), moet je tijdens beide periodes bekalken totdat de zuurtegraad van de bodem weer neutraal is. Gebruik ongeveer 1 tot 1,5 kg kalk per 10 m². Bij sterk verzuurde bodems kan deze aanbevolen hoeveelheid hoger zijn. "Meten is weten!"

Tip 1: Kies een regenachtige dag uit om te kalken. Op die manier worden de korrels gemakkelijker opgenomen in de bodem, met snellere resultaten als gevolg. Als er sneeuw ligt, is dat geen probleem, het kan zelfs gunstig zijn. Na de dooi worden de korrels namelijk versneld opgenomen, wat resulteert in verbeterde grond.

Tip 2: Maai je gras voordat je het gazon bekalkt. Hierdoor kunnen de korrels gemakkelijk de bodem bereiken en blijven ze niet vastzitten op of tussen de grassprieten.


Wanneer kalk je best de moestuin?

Je moestuin bekalk je best in het voor- of najaar. Eigenlijk is elke langdurige natte periode uitermate geschikt om je moestuin te bekalken, door de verbeterde opname in de bodem. De volgende logica spreekt voor zich: hoe zuurder de bodem, hoe meer kalk je zal nodig hebben. Met 1 kg kalk heb je normaal gezien genoeg voor 10 m², al kan dat bij zwaar verzuurde bodems oplopen tot 2 kg. Belangrijk om weten is dat tomatenplanten de bodem sterk verzuren. Na het kweekseizoen is het dus aangeraden om te kalken op de plaatsen waar de tomaten stonden.

Moestuin bekalken


Synopsis

Kalk kan wonderen doen voor de bodemkwaliteit in tuinen. Veel Belgische en Nederlandse bodems hebben een lage pH-waarde, wat schadelijk kan zijn voor de gewasopbrengst omdat het de opname van voedingsstoffen vermindert. Het toevoegen van kalk aan de bodem helpt de zuurgraad op peil te houden, wat de groei en bloei van de meeste planten, inclusief gazons, ten goede komt. Het is belangrijk op te merken dat zuurminnende planten zure grond nodig hebben en niet met kalk mogen worden behandeld. Het aanbrengen van kalk op gazons moet gescheiden van meststoffen gebeuren om chemische interacties te voorkomen. Gazons moeten vóór het aanbrengen worden gemaaid voor een betere penetratie. In de tuin breng je kalk best aan tijdens natte perioden voor een betere absorptie, waarbij grotere hoeveelheden nodig zijn voor zuurdere bodems.


Marcel

Tip van Marcel

Zoals we hebben besproken, kan kalk wonderen doen voor je gazon of moestuin.
We hebben al enkele toppers voor jou geselecteerd!  👇

Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Famiflora korrelkalk voor gazon 20 kg (200 m²)
€ 15,99
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
DCM groen kalk 20kg - Bio
Vanaf € 14,24
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Zeewierkalk korrel 20kg - Bio
Vanaf € 14,39
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
DCM zeewierkalk poeder 20kg - Bio (GEEN korrelkalk)
Vanaf € 14,99
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
DCM groen kalk 10kg
€ 11,50

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞