gazon najaar
3 februari 2022
Categorieën: Gazon

Een sterk gazon met najaarsmeststof

Geschreven door Julie

September en oktober zijn de ideale maanden om jouw gazon aan te sterken. Een kwalitatieve meststof zorgt onder andere voor een dichte grasmat zodat het mos of onkruid zich niet tussen het gras kan nestelen. Er bestaan echter zoveel meststoffen dat we het bos door de bomen soms niet meer zien, en het is belangrijk om de juiste meststof te gebruiken. Strooi je bijvoorbeeld een stikstofrijke meststof tijdens het najaar? Dan ga je het gras stimuleren om te groeien terwijl het net moet rusten om zich voor te bereiden op de winter. In dit artikel vind je dan ook meer uitleg over het toepassen van gazonmeststof.

Meststof bestaat voornamelijk uit stikstoffosformagnesium en kalium. Dit laatste element is van groot belang in jouw najaarsmeststof. Kalium zorgt namelijk voor een goede weerstand, en dat is nodig want jouw gazon krijgt het (vaak) zwaar te verduren tijdens de herfst en winter. Regensneeuw en vorst kunnen het gras beschadigen.

Er bestaan vele soorten meststoffen met verschillende doeleinden waardoor je bijna het hele jaar door wel kan blijven bemesten. Toch is najaarsmeststof een grote aanrader met vele voordelen. Wij hebben 2 zeer kwalitatieve najaarsmeststoffen in ons aanbod van Viano & DCM. 

Hermie's keuze
Najaarsmeststof GreenComfort met humifirst - 20kg voor 400m²
€ 41,49 € 38,99

Wat zijn de voordelen van najaarsmeststof?

  • De zeer hoge waarde aan kalium zorgt voor een dichte grasmat waarin onkruid en mos zich minder snel kunnen nestelen. Het zorgt er ook voor dat mosgroei, een typisch fenomeen voor het najaar, ontmoedigd wordt. Je zal hierdoor in het voorjaar minder mos vinden tussen jouw gazon. Heb je veel last van onkruid? Lees dan onze tips hier!
  • De humifirst in de meststof (een vrij duur bestanddeel) zorgt voor een sterkere wortelontwikkeling waardoor het gras de voedingsstoffen beter kan opnemen. Het bereidt jouw gras voor op de komende natte en koude herfst- & wintermaanden.
  • De toegevoegde magnesium zorgt dan weer voor de frisgroene kleur waar we allemaal zo van houden.
  • Bemesten maakt je gazon niet enkel minder vatbaar voor externe weersomstandigheden maar ook nog eens voor allerlei ziektes.
  • Nog een bijkomend voordeel van bemesten in het najaar is dat de meststof trager door de grond wordt opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je meststof een langere werking heeft & je tot de lente niet meer hoeft bij te bemesten. Daarna kan je opnieuw een stikstofrijke meststof toedienen om de groei te stimuleren. 

Gazonmeststof najaar - 10 kg voor 200m²
€ 23,95

Gazonmeststof najaar - 20 kg voor 400m²
€ 41,50

Substral gazonkalk - 20kg voor 200m²
€ 16,50

Heb je een kleine tuin en geen meststofstrooier ter beschikking? Dan kan je ook met de hand bemesten. Zorg er dan wel voor dat je de meststof egaal uitstrooit zodat er geen kleurverschil in jouw gazon ontstaat. Moet je op een groot oppervlak aan de slag? Dan maak je maar beter gebruik van een strooiwagen.

Besproei het gazon na het bemesten met water en laat het 24u lang rusten zonder te betreden. Zorg er tijdens het bewateren ook voor dat je de mestkorrels niet weg sproeit. Neem hier een kijkje voor ons volledige bewateringsaanbod!

Enkele weken later kan je het gazon kalken. Dit zorgt voor een hogere pH-waarde en een minder zure grond waardoor mosgroei tegengegaan wordt. Kalk zorgt voor een betere bodemstructuur waardoor de meststof beter wordt opgenomen. Het is trouwens aangeraden om in september of oktober jouw gazon te verticuteren zodat het nog voldoende kan herstellen. Verticuteren kan je leren dus lees zeker onze blog! 

Bio Press 2L (tegen mos)
€ 22,50

-22%
-22%
WOLF-Garten verticuteerkam - 30cm
€ 37,79 € 29,49

-31%
-31%
WOLF-Garten elektrische verticuteermachine 'VS 302 E' - 30cm
€ 172,99 € 119,00

Nog enkele tips van Marcel

  • Kies zoveel mogelijk voor samengestelde organische meststoffen (NPK). Deze afkorting staat voor stikstof, fosfor en kalium. Net zoals de mens heeft jouw gazon al deze elementen nodig om gezond te zijn. Een tekort of overdaad van één element zal jouw gazon dan ook niet ten goede komen.

  • Wacht na het bemesten een viertal weken om met kalk aan de slag te gaan. Anders gaat de kalk zich binden met de meststof, en komen de voedingsstoffen niet in de bodem vrij.

  • Wil je doorzaaien in de winter? Bekijk dan onze handige tips!
    

Deze artikelen kunnen je misschien ook interesseren? 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞