Witloof, champignons en toebehoren

Witloof, champignons en toebehoren

Witloofwortelen zijn seizoensgebonden producten, en slechts beperkt verkrijgbaar. Witloofwortelen zijn beschikbaar vanaf midden oktober tot maart. Bij het kweken van witloof hoef je niet eindeloos geduld te hebben. Een drietal weken na het intafelen kan je genieten van verse, heerlijke witloofstronken! Smakelijk!

Champignons en witloof kweken: zo begin je eraan

Moestuinieren blijft vaak een goed voornemen voor velen. Jammer eigenlijk, maar het klopt dat er in het onderhouden van je moestuin best wat tijd kruipt. Bepaalde gewassen zijn ook best fragiel, waardoor je over de juiste kennis moet beschikken. Champignons en witloof kweken is echter kinderspel en absoluut NIET tijdrovend.

Witloof kweken

Rond begin oktober zijn elk jaar onze witloofwortels beschikbaar. Daarmee kan je heel makkelijk zelf witloof kweken. Er zijn twee types witloofwortelen, namelijk gekoelde en niet-gekoelde.

  • Gekoelde witloofwortelen: Na het oogsten van de witloofwortelen door de boer worden ze een tweetal weken bewaard bij ongeveer 1°C. Hierdoor kan je ze meteen intafelen en dus meteen beginnen met witloof kweken.
  • Niet-gekoelde witloofwortelen: Deze witloofwortelen werden niet gekoeld. Na ontvangst koel je ze best nog even zelf, voordat je ze intafelt.

Witloof kweken: stappenplan

  1. Witloof kweken doe je in het donker. Licht zal er namelijk voor zorgen dat er chlorofylvorming plaatsvindt, waardoor het witloof groen zou worden (groenloof dus). Daar dit chlorofyl zou de smaak veranderen.

    Wist-je-datje: Asperges - dat andere witte goud - worden op dezelfde manier wit gehouden. Op een aspergeveld zie je ophogingen zodat de asperges in het donker kunnen groeien. Zodra de asperge zijn kop boven het zand steekt, wordt hij gestoken om te voorkomen dat hij groen wordt.

    Om mooi witloof te kweken, dien je je witloofwortelen dus echt te begraven. Als alternatief voor grond kan je ook hooi, stro of zwarte plastic gebruiken. Zolang er maar geen (zon)licht aan de wortels komt… Kweek je in emmers? Dan kan je in plaats van 15 cm aarde boven de wortels gewoon een emmer of zwarte pot plaatsen. Dankzij onze witloof forceerbak kan je ook makkelijk binnenshuis (bv. in een kelder, berging...) kweken! 
  2. Het intafelen: Bij het kweken van witloof, maak je eerst een kuil in teelaarde. Daarna rangschik je de wortelen allemaal mooi naast elkaar
  3. Bedek de wortelen met een laag grond van ± 15 cm. Gebruik zo arm mogelijke grond, zoals zaai- en stekgrond, maar zeker geen met meststof verrijkte potgrond! Hergebruik gerust de aarde uit jouw bloem- en plantenbakken, of meng wat turf onder de grond. 
  4. Het kweken van witloof in een forceerbak of emmers doe je niet in de keuken of wasplaats. Als je witloof kweekt bij meer dan 18°C, dan gaat je witloof te veel geforceerd worden waardoor je openvallende kroppen krijgt. 
  5. De grond waarin de witloofwortelen staan moet vochtig zijn. Overdrijf echter niet want te veel water is zelfs schadelijk voor het witloof. Kweek je in emmers? Dan kan je ervoor kiezen om in het midden van de emmer een fles water omgekeerd te zetten (waarbij je de bodem uitsnijdt en zo de fles vult met water, zoals het principe om tomatenplanten water te geven in de serre
  6. Hoe warmer, hoe vlugger je kan oogsten. Professionele kwekers maken vaak gebruik van een verwarmingselement dat de grondtemperatuur tussen 14° en 18°C brengt. Bij dergelijke temperaturen heb je al na een drietal weken eetklaar witloof. Gebruik je deze warmtebronnen niet? Dan moet je, afhankelijk van de temperatuur, enkele maanden wachten. 
  7. Oogsten: Je bent klaar met het kweken van witloof. Snij/breek de krop af.
Witloofwortels kan je maar 1 keer gebruiken.

Marcel

Tip van Marcel

Denk je dat de witloofwortelen die je kreeg rot zijn? Geen zorgen! Je kan nog steeds witloof kweken. Loof dat begint af te sterven kan een onaangename geur verspreiden. Dit is echter volledig normaal.

Meer weten over het zelf kweken van witloof thuis? Lees er alles over in onze startersgids zelf witloof kweken

Champignons kweken

Verder in ons assortiment hebben we diverse kweeksets voor champignons van een aantal verschillende merken. Het stappenplan om deze champignons te kweken verschilt per type kweekset en per type champignon. De way of work voor witte champignons verschilt van dat van oesterzwammen en dat weer van dat van bruine champignons.