Zo kweek je zelf makkelijk grondwitloof!

Ze noemen witloof niet voor niets "het witte goud". Witloof is gezond, veelzijdig & vooral lekker, en al zeker als je voor zelfgekweekt grondwitloof kiest! 
Een bom aan smaak en bovendien eenvoudig om zelf te kweken, ook voor "oentjes in de moestuin" 😉.

Moestuinier Marcel neemt je stap voor stap mee in het kweekproces van deze Belgische delicatesse, van het intafelen tot het oogsten.
Witlof with love! 💚


Inhoudsopgave

 • Aan de slag in 3 stappen!
 • De gouden regels voor het witte goud!
 • Dankzij deze tips oogst je de hele winter door vers witlof!
 • FAQ
 • Bestel je witloofwortelen hier!
 • Aan de slag! 👨‍🌾  

  Stap 1: rassenkeuze

  Na het rooien, moeten de witloofpennen even rusten in een gekoelde ruimte. Kies je voor Bingo witloofwortelen? Dan hebben deze na het rooien al twee weken een koude shock gekregen in een professionele koelcel, en kan je na ontvangst direct aan de slag! 

  De Manoline & Topscore wortelen komen rechtstreeks van het veld, deze moet je thuis nog een tiental dagen koelen alvorens je kan intafelen. Persoonlijk raden wij je de Bingo variant aan voor het gemak!

  Bestel hier jouw witloofpennen!


  Ter info: je kan ook 
  witloofzaad gebruiken om zelf witloofpennen te kweken. Zaaien is echter een lang & moeilijk proces dus we raden je aan om te starten met plantklare witloofpennen!

  Tijdelijk uitverkocht
  Grond witloofwortels witloofpennen 'Topscore' en 'Manoline' - 9kg in netzak ( ± 50 stuks)
  Vanaf € 13,95
  Laatste stuks!
  Tijdelijk uitverkocht
  Grond witloofwortels/witloofpennen 'Bingo' - zak ± 50 stuks (of ± 7-9 kg)
  Vanaf € 13,95
  Voorverkoop
  Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
  Witloof forceerbak met deksel - 60x40x44cm
  Vanaf € 34,95

  Stap 2: het intafelen

  • Vul 1/3ᵉ van de forceerbak of kuip met een laag zaai- en stekgrond (ongeveer 10 cm).

  Waarom zaai- en stekgrond? Witloof heeft nood aan arme & wat zuurdere grond. Potgrond zit bomvol meststoffen die je planten een boost moeten geven. Dat is normaal super goed maar bij witloof willen we dit net niet. Het witloof moet trager groeien zodat het mooie gesloten kropjes kan vormen! Je kan ook wat turf aan de grond toevoegen. 

  Tip van moestuinier Marcel: naast zaai- en stekgrond kan je ook oude aarde uit de bloembak gebruiken, maar deze moet wel luchtig zijn!

  Bevochtig de grond met wat water. Voor deze forceerbak hebben we ongeveer 1L water toegevoegd. 

  • Tijd om de witloofpennen "in te tafelen"! Duw de witloofwortels in de aarde maar zorg ervoor dat er aan de bovenkant nog genoeg ruimte is zodat het kropje zich mooi kan ontwikkelen. Je mag de witloofwortels redelijk dicht op elkaar plaatsen. Zorg wel dat ze nog een beetje ruimte overhebben om te groeien! Vul de gaten nadien op met nog wat extra zaai- en stekgrond zodat de witloofwortels stevig vastzitten in de bak.

  Jouw must-haves om zelf witloof te kweken:

  Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
  Viano Zaai- & Stek potgrond 20L
  € 8,55
  Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
  Viano zaai- & stekgrond 40 L
  Vanaf € 10,96

  Stap 3: kies je ervoor om het witlof binnen- of buitenshuis te kweken?

  Het makkelijke aan witloof is dat je het zowel binnen als buiten kan telen, je hoeft dus geen (moes)tuin of serre te hebben! Zo kunnen ook appartementsbewoners genieten van een zelfgekweekte oogst. 

  Kweek je binnenshuis (16-18°C)? Dan kan je jouw witloof na 3 weken al serveren!
  Opgelet: voer de temperatuur niet op tot bv. 20°C om nog sneller te kweken want dan zal je witloof geen vaste kropjes krijgen!

  Ook in de
  (moes)tuin of serre kan je perfect witloof kweken! Let wel op bij vorstweer want dan moeten de witloofwortels in volle grond extra beschermd worden! Duffel ze in een bedje van hooi zodat ze er warm bijliggen tijdens de koude winternachten. Gebruik nooit plastic want hierdoor kunnen de wortels niet meer ademen en gaan ze rotten! 

  De gouden regels voor het witte goud!  

  Witloof kweken is foolproof mits je deze drie gouden regels respecteert:

  1. Geen licht: scherm het witloof af van licht zodat deze een mooie bleke kleur krijgt. Hiervoor hebben wij een handige forceerbak met deksel in ons assortiment! Je kan het witloof ook in een emmer in een donkere ruimte, zoals de berging of kelder, plaatsen. Scherm je het witloof niet genoeg af? Dan krijg je groenlof dat bitterder smaakt. 

  2. Niet te warm: de optimale kweektemperatuur voor witloof is tussen 12°C en 18°C. Is de temperatuur hoger? Dan zal je witloof te snel groeien & krijg je geen mooie stronkjes. Dit is het meest voorkomende probleem bij het binnenshuis kweken. 

  3. Voorzichtig met die gieter: zorg dat de witloofwortelen wel wat water krijgen onderaan de wortels maar verzuip ze niet!

  Tip van moestuinier Marcel:
  plaats een omgekeerde fles of buis in het midden van de kuip zodat het water rechtstreeks naar de wortels kan vloeien. Witloof is schimmelgevoelig dus het water mag niet aan de kop van de wortel blijven! Gebruik je een emmer of kuip? Maak dan onderin enkele gaatjes zodat het overtollige water kan wegvloeien!

  Dankzij deze tips oogst je de hele winter door vers witlof!  

  Een forceerbak vol witloofstronkjes is natuurlijk wat veel om direct op te smullen, zelfs met een groot gezin!
  Oogst jij liever een hele winter lang kleinere porties witloof? Dan hebben wij enkele handige tips voor je! 

  • Bij een temperatuur tussen 1°C en 2°C kan je de witloofpennen maandenlang bewaren voordat je ze moet intafelen. Dat is handig! Minder handig is wel dat de standaard koelkast op een temperatuur van 4°C tot 6°C staat ingesteld, dit is dus niet evident als je geen professionele kweker bent. Maar geen zorgen want we hebben nog een oplossing in onze mouw zitten!

  • Tafel het witloof in op locaties met een verschillende temperatuur (bv. in de serre, binnenshuis, in de moestuin...). Hoe snel je witloof oogstklaar is, is afhankelijk van de temperatuur. Door de witloofpennen op diverse locaties te planten, kan je ook op diverse momenten oogsten. Het witloof dat een lekker warm plekje binnenshuis heeft gekregen, kan na 3 weken al geoogst worden terwijl het in de (moes)tuin enkele maanden kan duren. Zo ben je een hele winter voorzien van een verse oogst!

  FAQ 🙋  

  • Help, mijn witloofwortelen zijn rot & er zit een geurtje aan?!

  Je kijkt er al zo lang naar uit en eindelijk is het dan zover: jouw pakket met witloofwortelen is aangekomen! Bij het uitpakken van de doos neem je echter een onaangenaam geurtje waar 👃. We snappen dat je hierdoor kan denken dat je slechte of rotte witloofpennen hebt ontvangen, maar je hoeft nog niet direct te panikeren! Dat nare geurtje is meestal een gevolg van het loof dat begint af te sterven, en dat is helemaal normaal! Onze moestuinexpert Steven vertelt er je graag wat meer over 👇

  • Waarom worden de witloofwortels afgesneden?

  Dat is eenvoudig: omdat ze een gelijke hoogte zouden hebben om makkelijker in te tafelen. Op die manier zal je ook meer gelijkmatige kropjes kunnen oogsten.

  • Mag ik het groene loof afsnijden? 

  Na het rooien krijgen de witloofwortelen twee weken een koude shock in de koelcel om de groei te pauzeren. Van zodra de wortels de warmte voelen,  krijgen ze een groeispurt & ontwikkelen ze loof. Dit is het groene gedeelte wat je bovenaan de wortel ziet. Je kan het loof afsnijden maar laat altijd 2 cm over. Neem je te veel loof weg? Dan beschadig je het groeipunt en vormt het witloof aan de zijkant blaadjes, met als gevolg geen mooie gesloten kropjes...

  • De witloofwortels die ik heb ontvangen zijn kleiner dan verwacht? 

  Heb je de witloofpennen aan de start van het seizoen gekocht? Dan is dit volkomen normaal! Vaak zijn de eerste witloofwortelen nog wat kleiner (door de droge zomer). Geen zorgen want uit een kleine wortel kan een even mooie krop groeien als uit een grotere wortel!

  • Mijn witloofwortels vormen geen mooie kropjes, maar vallen uit elkaar?

  Natuurlijk wil je mooie, dichte kropjes kweken, maar wat als je kropjes gewoon los uit elkaar vallen? Dit kan verscheidene oorzaken hebben:

  👉 Heb je Topscore of Manoline witloofwortels gekocht? Dan moeten deze eerst nog een koude periode krijgen voordat je ze gaat intafelen, deze witloofwortelen komen namelijk vers van het veld! Tafel je ze toch direct na ontvangst in? Dan loop je het risico op uiteenvallende kropjes... Wil je liever direct aan de slag met de witloofwortelen? Kies dan voor voorgekoelde Bingo witloofpennen. Die hebben reeds een koude shock gekregen bij de kweker.

  👉 Te veel licht! Ja, ook in een afgesloten witloof forceerbak kan er nog licht binnenkomen als je de bak in direct zonlicht plaatst. Kies de plek waar je jouw forceerbak of afgesloten emmer plaatst dus wijselijk! 

  👉 Te warm! Niet enkel zorgt direct zonlicht voor lichtinval in je kweekbak, het zorgt er ook voor dat de temperatuur de hoogte in schiet. Zo wordt het in de bak warmer dan de omgevingstemperatuur waardoor je witloof niet mooi kropt.

  • Hoeveel keer kan ik oogsten van dezelfde witloofpennen? 

  Per witloofwortel oogst je 1 krop. Na het afsnijden van het kropje kunnen er soms nog losse blaadjes groeien. Deze zijn heerlijk in je salade!


  Bestel nu jouw witloofwortelen!
    

  Bingo (gekoeld) Manoline/Topscore (niet gekoeld)

  Veel kweekplezier & vooral smakelijk!