Meststof

De absolute basis om planten en je gazon te laten groeien is water en licht. Maar enkel daarmee red je het niet. Je zal je dierbare gazon, moestuin, kamerplanten en siertuin toch ook moeten voorzien van de nodige meststoffen zodat alles blijft bloeien en groeien.

Ontdek meteen meststoffen van onder andere:

Wat hebben gewassen nodig om te groeien?

Elke plant heeft mineralen nodig om goed te kunnen groeien. Of het nu om je gazon, je hortensia’s of je tomatenplanten gaat, enkel water en licht volstaan niet. Gewassen halen deze mineralen uit de bodem, maar die voorraad is natuurlijk niet eindeloos. Om de voorraad aan te vullen, moet je meststoffen strooien of sproeien. Deze meststoffen bestaan in se uit drie elementen, namelijk stikstof (N), fosfor, (P) en kalium (K). Stikstof zorgt voor een goede groei en een prachtig groene kleur, fosfor voor een stevige wortelontwikkeling en kalium verhoogt de weerstand tegen ziekten en schimmels.

Een ongewoon klein en lichtgekleurd blad bij een plant kan een indicatie zijn van een stikstoftekort. Een tekort aan fosfor uit zich door paarse verkleuring en slechte vruchtontwikkeling. Gele of bruine randen op het blad wijzen op een mogelijk kaliumtekort.

Andere elementen die vaak worden toegevoegd aan meststoffen voor het gazonmoestuin of siertuin zijn bijvoorbeeld magnesium (groei en herstel van gras) en calcium (bevordert de celwandsterkte).

Kan je te veel meststoffen toedienen?

Ja, absoluut! Planten en een bodem kunnen zowel een tekort als een overschot aan mineralen hebben. Dit betekent dat meer meststoffen niet noodzakelijk beter is. Te veel meststoffen toedienen kan schadelijke gevolgen hebben. Hou je daarom altijd aan het advies op de verpakking bij het toedienen van meststoffen in je moestuin of siertuin of op je gazon of kamerplanten.

compo-vloeibare-meststof-complete-1-L

Wanneer moet je meststoffen toedienen?

Gazon: De algemene regel is dat je zeker 3 keer per jaar je gazon van extra meststoffen voorziet. Tijdens het voorjaar strooi je stikstofrijke meststof voor een vol gazon en goede groei om te herstellen na de winter. Dit zet je door in de zomer. In het najaar daarentegen is vooral kalium en fosfor belangrijk. De wortels sterken aan en je gazon wordt weerbaarder voor de winter.

Planten: Bij planten is er veel minder een algemene regel voor wanneer je meststoffen moet toedienen. Geef extra meststoffen tijdens de bloeiperiode. Meststoffen voor planten zijn vrij specifiek. Zo zijn er bijvoorbeeld meststoffen specifiek voor buxussen, hortensia’s, olijfbomen… Dit komt omdat bepaalde planten zeer gevoelig zijn voor specifieke stoffen. Zuurminnende planten zoals rododendron of hortensia hebben meststoffen zonder calcium nodig. Tomaten-meststoffen daarentegen bevatten veel stikstof, kalium en calcium.

Moestuin: Rond maart/april, wanneer je moestuin ontwaakt uit de winterslaap, ga je een eerste keer meststoffen aan je moestuin toedienen. Dit bevordert de gezonde ontwikkeling van jonge planten. Meststoffen toedienen in het najaar helpt de planten om voedingsstoffen op te slaan die ze in de winter nodig hebben. Bij het planten van nieuwe gewassen (meestal april/mei) is het aan te raden te bemesten. Dit zorgt voor een sterke start. Tijdens het groeiseizoen (juni-juli) kan een tweede bemesting noodzakelijk zijn, maar dit is erg afhankelijk van het type gewas. Let erop dat te veel bemesten ook meer kwaad dan goed doet.

Vloeibare meststoffen vs korrelmeststoffen vs meststofstaafjes

We onderscheiden 3 vormen van meststoffen, namelijk korrelmeststoffen, vloeibare meststoffen en meststofstaafjes.

Korrelmeststoffen: Korrelmeststoffen zijn - zoals het woord het al aangeeft - droge, korrelige meststoffen die de nutriënten geleidelijk aan afgeven aan de bodem. Voor je tuinplanten en je gazon is deze vorm van meststoffen zeer handig omdat ze makkelijk over een groot gebied kunnen verspreid worden. 

Vloeibare meststoffen: Vloeibare meststoffen zijn uiterst geconcentreerde meststoffen die nog met water moeten worden verdund. Doordat deze meststoffen in vloeibare vorm zijn, worden ze uiterst snel opgenomen door de bodem. Bij bijvoorbeeld kamerplanten, sierplanten in de tuin of in je moestuin komen vloeibare meststoffen goed van pas. Bij deze gewassen is vaker een snelle voedingsboost nodig en je kan heel precies bemesten. Je verspreidt vloeibare meststoffen met een sproeier of gieter. Volg hiervoor de instructies op de verpakking.

Meststofstaafjes: Staafjes meststoffen kan je wat zien als een mix van beide. Ze hebben een vaste vorm, maar ze geven de nutriënten geleidelijk af. Meststoffen in staafjesvorm worden het minst gebruikt, en zijn vooral bij kamerplanten handig.

Minerale vs organische meststoffen

Minerale meststoffen staan beter bekend onder de naam kunstmest of soms ook wel anorganische meststoffen. Deze zijn zo gemaakt dat de voedingsstoffen direct worden opgenomen en bij de productie ervan wordt de verhouding N-P-K bepaald voor een specifieke functie.

Een organische meststof bestaat uit organisch materiaal (gewonnen uit dierlijk of plantaardig materiaal). Organische meststoffen voeden de bodem en daardoor de plant. Let wel op: Een meststof mag organisch genoemd worden wanneer ze voor 60% uit organisch materiaal bestaat.

Binnen de organische meststoffen onderscheiden we samengestelde en enkelvoudige organische meststoffen. Samengestelde organische meststoffen bestaan uit een mix van nutriënten en worden ook wel NPK-meststoffen genoemd. Ze bevatten dus stikstof, fosfor en kalium. Sommige zijn nog verrijkt met macronutriënten en sporenelementen. Enkelvoudige meststoffen bevatten slechts 1 voedingsstof in hoge dosis. Voorbeelden van enkelvoudige meststoffen zijn bloedmeelammoniumsulfaatkalkcyanamidebeendermeel of vinassekali.

Gratis levering vanaf € 40
in België & Nederland!

Alle A-merken
aan de scherpste prijzen!

 Advies op maat
door onze tuinexperts!

Onze klanten geven ons 9.3/10
op basis van > 25.000 reviews!

Ontdek nog veel meer info over meststoffen en kalk in onze blog 👇