Graszaad

Graszaad

🌱Elk graszaad heeft een andere samenstelling en is daardoor geschikt voor specifieke doeleinden. Je kan kiezen uit graszaden voor snel herstelschaduwgrassiergrassport- & speelgras, robotmaaiers, waterbesparend graszaad... Gebruik de filters om het perfecte graszaad te vinden dat aan jouw eisen voldoet!
Bij Hermie kan je topkwaliteit graszaad kopen van onder andere:
Wil je nog veel meer te weten komen over graszaad? Lees dan onze uitgebreide graszaadgids

Wanneer graszaad kopen en zaaien?

Om een mooie, groene en vooral gezonde grasmat te krijgen, zaai je je graszaad op het juiste moment. Je zaait je graszaad in de maanden waarin de bodem voldoende vochtig en warm is. In de Lage Landen is dat in het voorjaar (april-mei) of in het najaar (half augustus-eind september). Je kan gerust graszaad kopen buiten deze periode. Zolang het graszaad droog bewaard wordt, blijft het zeker een tijdje goed.

Graszaad heeft een bodemtemperatuur van minimaal 12°C nodig om te kiemen. Dit komt ongeveer overeen met een luchttemperatuur van 14°C à 16°C. Minimaal 12°C wil echter niet zeggen dat je graszaad beter in de zomer kan zaaien, integendeel zelfs. We raden sterk af om bij een temperatuur boven de 25°C te zaaienLees hier waarom je graszaad niet in de zomer mag zaaien.

Welk graszaad koop je best?

Als je graszaad gaat kopen, merk je al snel dat de keuze zeer groot is. Een zak/doos graszaad bevat altijd een mengsel van verschillende types graszaad. De precieze mix bepaalt voor welk type gazon het mengsel het meest geschikt is. Als je graszaad gaat kopen, zijn er dus een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Gaat het gazon veel betreden worden door bijvoorbeeld spelende kinderen of huisdieren? Heb je liever een traaggroeiend of een snelgroeiend gazon? Hoeveel uren zonneschijn krijgt het gazon? Op basis van de antwoorden op deze vragen kan je al een heel eind op weg om de juiste graszaden te kopen.

  • Sport- en spelgraszaad: Ben je van plan je gazon intensief te gebruiken? Heb je (klein)kinderen en/of huisdieren die in de tuin ravotten? Dan koop je best dit graszaad. Sport- en spelgraszaad is goed bestand tegen dagelijks gebruik en beschadigingen. Het is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk.
  • Schaduwgraszaad: Graszaad heeft voldoende zonlicht nodig om te kiemen. Op schaduwrijke plaatsen is dit vaak niet mogelijk. Graszaadmengsels voor een schaduwgazon bevatten graszaden die prima gedijen in de schaduw en droogtebestendig zijn.
  • Graszaden voor siergazon: Wie graszaden koopt voor een siergazon, hecht groot belang aan de uitstraling van zijn of haar tuin. Graszaadmengsels voor een siergazon bestaan uit grassen die een matige betreding verdragen, maar bij droogte een diepgroene kleur behouden. De zode is uiterst dicht, wat bijvoorbeeld straatgras geen kans geeft. 
  • Herstelgraszaad: Gele of kale plekken in je gazon kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms kan je het nog herstellen, maar andere keren zit er maar 1 ding op: plaatselijk opnieuw inzaaien. Daarvoor koop je best graszaad voor een herstelgazon. Dit kiemt snel, ook bij iets lagere temperaturen. Herstelgraszaden zijn echter minder geschikt bij het initiële inzaaien.

Marcel

Tip van Marcel

Om te vermijden dat je voor niets graszaad kocht, span je een fijnmazig net over je pas gezaaid stuk grond. Vogels kunnen je graszaad zo niet komen stelen. Een andere optie is de aloude truc met cd-roms op stokjes of zet vlakbij een voederhuisje neer. Vogels vinden vogelzaad waar ze geen moeite voor hoeven te doen steeds interessanter. 😉

Waarom graszaad kopen?

  • Omgevingsvoordelen: Zelfs een relatief klein grasoppervlak biedt je al voordelen wat betreft leefomgeving. Een gazon verbetert de luchtkwaliteit en reguleert de temperatuur rondom je woning. 
  • Relatief weinig onderhoud aan een gazon: Uiteraard heeft een gazon wel wat onderhoud nodig. Nadat je graszaden kocht en zaaide, is de kous niet af. Maar een gazon heeft over het algemeen minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een planten- of moestuin
  • Financieel interessanter dan graszoden: Bij de keuze tussen graszaad kopen of graszoden aanleggen speelt het financiële plaatje een grote rol. Zelf gras zaaien met behulp van graszaad is duidelijk pakken prijsvriendelijker dan graszoden leggen.

Hoeveel graszaad heb je nodig voor je gazon?

Hoeveel graszaad je precies moet kopen om jouw gazon in te zaaien of bij te zaaien, hangt af van mengsel tot mengsel. Een goede leidraad is 2 à 3 kg per 100m2. Wij raden echter aan steeds de instructies op de verpakking te volgen voor een goede kieming van het gras. Als je te weinig graszaad zaait, loop je het risico dat de grasmat niet dichtgroeit, wat onkruid de kans geeft om te groeien. Bij te veel zaaien, kunnen jonge grasplantjes verstikken waardoor ze een slechte ontwikkeling kennen. Initieel ziet de grasmat er goed uit, maar na verloop van tijd duiken er dan toch problemen op.

Groen gazon
gazon

Hoelang blijft graszaad goed?

Misschien heb je nog wat graszaad over of ga je niet meteen na het kopen van graszaad over tot zaaien. De bewaartermijn van graszaad hangt grotendeels af van de omstandigheden. Een ongeopende zak kan over het algemeen een tweetal jaar zonder problemen bewaard worden. De graszaden zullen nog van goede kwaliteit zijn, als de zak droog en koel bewaard werd. 

Een geopende verpakking moet ook steeds koel, droog en donker bewaard worden. Probeer indien mogelijk de verpakking luchtdicht af te sluiten. Een geopende verpakking is over het algemeen wel een jaar goed. Daarna begint de kiemkracht af te nemen, waardoor je beter nieuw graszaad koopt en daarmee aan de slag gaat.

Bij graszaad dat je even geleden kocht kan je de kiemkracht testen met wat huis-, tuin- en keukenmateriaal. Neem wat graszaad en leg het tussen vochtig wc-papier op de vensterbank zodat er voldoende licht en warmte bij kan. Als binnen de 2 à 3 weken meer dan 80% is ontkiemd, is de kiemkracht absoluut nog hoog genoeg. Als er minder is ontkiemd, dan kan je best nieuw graszaad kopen. Let bij het kopen van graszaad dus altijd goed op voor welke oppervlakte er graszaden in de zak zitten. Het is niet aangewezen om een zak voor 250 m2 te kopen als je een grasmat van 100 m2 wil. De kans is namelijk reëel dat de resterende graszaden hun kiemkracht zullen verloren hebben als je ze de volgende keer wilt gebruiken. Je kan echter gerust net iets meer graszaad kopen dan je nodig hebt (ongeveer 10% meer). Als er een stuk minder vol is, kan je dit met hetzelfde grasmengsel bijzaaien.

TIP: Ontdek onze gazonmeststoffen

Nadat je graszaad hebt gekocht, houdt het uiteraard niet op. Het graszaad dat je kocht en inzaaide, moet je ook verzorgen zodat het kiemingsproces vlot verloopt. En nadat het graszaad gekiemd is en is ingeworteld, moet je het van de nodige voedingsstoffen voorzien. Met behulp van gazonmeststoffen zorg je ervoor dat de bodemwaarden op peil blijven én geef je je gazon een sterke boost. Stikstof stimuleert de groei van je gazon, fosfor zorgt voor sterke wortels en kalium verhoogt de weerstand tegen droogte, schimmels en andere ziektes. Magnesium is dan weer ervoor verantwoordelijk dat je gras zijn frisgroene kleur krijgt/behoudt. Let op: bij een pas ingezaaid gazon mag je geen meststof strooien met een hoog stikstofgehalte. De kans op verbranding is te groot.

Gratis levering vanaf € 40
in België & Nederland!

Alle A-merken
aan de scherpste prijzen!

 Advies op maat
door onze tuinexperts!

Onze klanten geven ons 9.3/10
op basis van > 25.000 reviews!