Help! Gele plekken in mijn gazon!!


Uiteraard heb je het liefst een zo groen en egaal mogelijk gazon. Maar soms duiken er nu eenmaal omstandigheden op waardoor dit niet het geval is. Gele of bruine plekken in het gazon is een van de meest voorkomende - en meteen ook grootste - frustraties van heel wat gazoneigenaars. Gele of bruine plekken in het gazon verstoren het mooie beeld van je tuin en bovendien kunnen ze een hele resem aan oorzaken hebben. De ene los je al makkelijker op dan de andere.


Oorzaak 1: Huisdieren

Waarschijnlijk ravotten je viervoeters maar al te graag in de tuin. En gelijk hebben ze. Helaas is het zeker mogelijk dat je honden of katten (en dan met name hun urine) de oorzaak zijn van gele plekken in het gazon. De zouten in honden- en kattenurine verbranden het gras als er te vaak op dezelfde plaats wordt geplast. 
Kleine beetjes urine kunnen in eerste instantie voor een groeispurt van het gras zorgen. Gras dat in mindere mate aan urine werd blootgesteld kan eerst donkergroen kleuren. Bruine of gele plekken in het gazon door urine worden daarom vaak omringd door donkergroen lang gras. 
Oplossing: Als gele plekken in het gazon het gevolg zijn van honden- of kattenurine, zal dat normaal vanzelf herstellen. Om te vermijden dat het opnieuw gebeurt, kan je best de plekken waar je hond of kat een plasje heeft gedaan goed sproeien zodat de urine ‘verdund’ wordt. En je leert je huisdier(en) niet steeds op dezelfde plaats te plassen. Als de plek te erg beschadigd is, kan je Substral Patch Magic – herstel urinebrandplekken kopen. Dit is een unieke zadenmix van Substral om door urine beschadigde bodem opnieuw in te zaaien.

Oorzaak 2: Plaaginsecten

Plaaginsecten kan je vaak niet met het blote oog zien, omdat ze eenvoudigweg niet aan de oppervlakte zitten. Toch ben je ze liever kwijt dan rijk. Plaaginsecten zoals emelten of engerlingen vreten de voedingsstoffen en wortels op, waardoor gras bruin wordt. De beste manier om te controleren of plaaginsecten de boosdoener zijn van gele plekken in het gazon is de plek omspitten met een spade en simpelweg kijken of je plaaginsecten ziet zitten

De meest voorkomende plaaginsecten zijn emelten en engerlingen en worden meteen vaak in één adem genoemd. 

Engerlingen zijn larven van bladsprietkevers en herken je aan het geelachtige c-vormige lichaam met een bruine kop. Engerlingen voeden zich met graswortels waardoor het gras bruin wordt.  

Emelten zijn dan weer larven van langpootmuggen en herken je aan hun donkergrijze-zwarte lichaam. Emelten eten aan de jonge uitlopers in het gras. Vanuit hun schuilplaats onder de grond trekken ze jong gras naar beneden en eten het op. Gras sterft daardoor en kan komen los te liggen.

Oplossing: In beide gevallen zijn aaltjes (ook nematoden genoemd) de oplossing. Dit zijn een soort rondwormen die onschadelijk zijn voor je gazon maar de natuurlijke vijand zijn van plaaginsecten. Ze dringen het insect binnen waarna ze het infecteren met een bacterie. Het plaaginsect zal sterven. 

Meer informatie over plaaginsecten en bestrijding met aaltjes

Marcel

Tip van Marcel

Je kan niet zomaar kiezen welke aaltjes je inzet om de plaaginsecten in je gazon te lijf te gaan. Elk plaaginsect moet bestreden worden met een specifiek type aaltjes. Hieronder vind je alvast enkele aaltjes tegen vaak voorkomende plaaginsecten! 👇

Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Biogrowi Mier-run aaltjes tegen zwarte en rode mieren (250 m²)
€ 89,95
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Biogrowi Mier-run 50m² - aaltjes tegen zwarte en rode mieren
€ 34,45
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Biogrowi Mier-run 5m² - aaltjes tegen zwarte en rode mieren
€ 16,95
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Biogrowi B-green aaltjes tegen engerlingen (100 m²)
€ 37,90
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Biogrowi Stenema aaltjes tegen rouwvlieglarven (100 m² )
€ 34,45
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
DCM felti guard 100m² - Aaltjes tegen emelten, trips en coloradokever
€ 51,20
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk 23/09 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (23/09 verzonden) ⚠️

DCM heteri guard 100m² - 50 miljoen aaltjes tegen engerlingen in gazon
€ 50,95
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
DCM kraussi guard 100m² - 50 miljoen aaltjes tegen larven van de taxuskever
€ 77,95
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk 23/09 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (23/09 verzonden) ⚠️

DCM kraussi guard 10m² - 5 miljoen aaltjes tegen larven van de taxuskever
€ 29,60
BIO
BIO
Tijdelijk uitverkocht
Edialux Nema-t-bag Felti: aaltjes tegen emelten, trips, coloradokever en mieren voor max. 100m² (BIO)
€ 42,95 € 37,95

Oorzaak 3: Gazonziekte

Als je geen plaaginsecten hebt gevonden, kan je gazon zijn aangetast door een ziekte. Ook grasziekten kunnen bruine of gele plekken in het gazon tot gevolg hebben. Veel voorkomende gazonziekten die zich uiten als bruine plekken in het gazon zijn bijvoorbeeld wortelrot of rode draad. Let wel op: niet alle gazonziektes hebben dezelfde remedie. Het is dus belangrijk de gazonziekte te identificeren zodat je goed weet hoe je jezelf moet wapenen. 

  • Rooddraad/rodegrasziekte: Alleen in extreme gevallen kleurt het gras echt rood. Meestal uit deze gazonziekte zich door gele/bruine plekken in het gazon. De oorzaak is doorgaans stikstoftekort in combinatie met overbewatering. Je kan rooddraad bestrijden door een stikstofhoudende meststof te strooien en tegelijk het gazon te beluchten.  
  • Sneeuwschimmel: In de winter of het voorjaar is sneeuwschimmel een reële bedreiging. Vaak wordt deze schimmel zichtbaar na het wegsmelten van sneeuw. Deze grasschimmel vernielt behalve de grassprieten ook de wortels. Je gaat sneeuwschimmel te lijf door te beluchten en te bemesten met stikstofarme meststof
  • Dollarspot: Dollarspot is een gazonschimmel die je herkent aan kleine bruine plekken in het gazon. De oorzaken zijn bijvoorbeeld te kort gemaaid gras, weinig luchtcirculatie of de aanwezigheid van mos. Je kan dollarspot tegengaan door meststof met een hoog percentage stikstof of kalk te strooien.


Oorzaak 4: Overbemesting

Ja, je kan wel degelijk te veel bemesten. Een overdaad aan stikstofhoudende meststof bijvoorbeeld zal je gras verbranden waardoor je achterblijft met gele plekken in het gazon. Met een strooiwagentje kan je meststoffen normaal gezien beter doseren dan als je met de losse hand strooit. Je moet echter ook geconcentreerd blijven. Als je bij het heen en weer stappen de ene strook per ongeluk te veel liet overlappen met de vorige, zal er een bruine streep in het gras zijn. Ook de plaats waar je startte, eindigde en bochten neemt, zijn kritieke punten. Opletten geblazen dus. 

Oplossing: In de meeste gevallen lost overbemesting zichzelf op en dien je geduld te oefenen. Eventueel kan je de bodem uitgebreid sproeien om te reinigen. Let wel: dit geldt enkel als de overbemesting niet té erg is. Bij overbemesting met bijvoorbeeld kalkcyanamide of andere enkelvoudige meststoffen is de kans groot dat je gazon volledig kapot is en dat je het moet verwijderen.

Lees meer over (de gevaren van) kalkcyanamide


Oorzaak 5: Uitdroging of verbranding

Droogte is een vrij voor de hand liggende oorzaak van bruin gras, maar dit uit zich niet zo vaak in afzonderlijke bruine plekken in het gazon. Toch is het wel degelijk mogelijk. Droogte kan je snel oplossen door dagelijks water te geven. Op de lange termijn geef je beter minder vaak water, maar wel veel per beurt. Te vaak water geven, maakt de wortels lui. 
De brandende zon kan je gras ook verbranden. Dit gebeurt normaal enkel als het gras verzwakt is. ’s Middags water geven bij grote hitte is niet aan te raden omdat het gras nat is tijdens het heetste moment van de dag. Dit werkt verbranding in de hand. Je geeft best ’s ochtends water. Ook ’s middags maaien is af te raden bij extreme hitte. Maaien zorgt namelijk voor een open wonde aan de grassprieten die je niet aan de brandende zon wilt blootstellen. Zeer kort gemaaid gras is extra gevoelig aan verbranding. 


Bijvoorbeeld tuinmeubels of andere zaken kunnen de zon ook weerkaatsen op je gras. Doordat de zonnestralen worden geconcentreerd, loopt de temperatuur zeer lokaal uiterst sterk op en wordt je gras eenvoudigweg verbrand. Gras dat echt verbrand is, valt normaal gezien niet meer te redden. Je harkt best het dode gras uit de grond, zaait de desbetreffende plek opnieuw en geeft op het juiste moment water.

Bij Hermie is het gras altijd groener, en dus ook bij jou met onze tips! 👇


Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞