
Een verticale moestuin: Dé oplossing bij een gebrek aan ruimte
Het traditionele landbouwen neemt heel wat ruimte in beslag. Ook voor moestuinieren heb je dus een aanzienlijke oppervlakte nodig. Dit terwijl de beschikbare bebouwbare ruimte steeds kleiner wordt en er als gevolg minder plaats is om een mooie moestuin aan te leggen. Jammer, denk je dan misschien. Maar door creatief met de beschikbare ruimte om te springen, kan je toch genieten van een uit de kluiten gewassen moestuin. Hoe? Door verticaal te moestuinieren!
Heb jij een klein stadstuintje of zelfs helemaal geen tuin en enkel een terras, maar beschik je toch over groene vingers? Met behulp van verticaal moestuinieren kan je dus toch je eigen kruiden en groenten kweken, ook al ben je beperkt in ruimte.
Wat is een verticale moestuin?
Wat zijn voordelen van verticaal moestuinieren
- Maximalisatie van de opbrengst per vierkante meter
- Minder onkruid
- Tevens decoratief
- Makkelijk te onderhouden zonder rugpijn
- Ziekten en plagen springen minder makkelijk van ene gewas naar het andere.
Hét grootste voordeel van een verticale moestuin is duidelijk. Zeker in een stedelijke omgeving loopt de prijs per vierkante meter flink op. Met een verticale moestuin bespaar je ruimte, terwijl je de opbrengst per vierkante meter maximaliseert. Je kan een grote waaier aan gewassen planten op het balkon, terras, patio of zelf binnenshuis.
Onkruid is voor elke moestuinier de vijand. Maar met behulp van verticaal moestuinieren ben je die kwajongens te slim af. In een verticale moestuin heeft onkruid namelijk veel minder kans om tot uiting te komen.
Op handen en knieën zitten om je dierbare sla of aardbeien te verzorgen? Het hoort er nu eenmaal bij in een klassieke moestuin. Een verticale moestuin scoort op vlak van ergonomie een stuk beter! Je hoeft namelijk niet te bukken of knielen.
Je wil uiteraard een mooie oogst aan kruiden, groenten en fruit in je moestuin. Maar het oog wil ook wat! Een verticale moestuin is zeker ook een esthetisch element die de aanblik van je terras of kleine tuin een grote meerwaarde biedt.
Tot slot helpt een verticale moestuin in de strijd tegen ziekten en plagen. Bij gewassen die horizontaal naast elkaar staan is het voor plaaginsecten makkelijk om van de ene plant naar de andere te gaan. Bij een verticale moestuin is dit een stuk moeilijker.
Leestip: Zo ga je plaaginsecten te lijf!
Hoe creëer je een verticale moestuin?
- De juiste plaats uitkiezen
- Laat de tuinarchitect in jezelf los
- Welke gewassen plaatsen in je verticale moestuin?
Stap 1: De juiste plaats kiezen
De juiste locatie uitkiezen is de eerste stap bij het aanleggen van een verticale kruidentuin of moestuin. Een muur op het zuiden is ideaal. Deze krijgt namelijk de hele dag direct zonlicht (zolang er geen schaduwhindernissen zijn natuurlijk). Daarnaast zijn ook muren op het zuidwesten en het westen geschikt, omdat deze ook heel wat zon krijgen. Idealiter krijgt je verticale moestuin tussen de 6 en 8 uur zonneschijn per dag.
Maar let er ook op dat de plek goed bereikbaar moet zijn, zodat je makkelijk kan bewateren.
Bovendien moet de constructie waar je verticale moestuin komt stevig genoeg zijn. Ze moet namelijk het gewicht van de potten, aarde én de groeiende planten dragen.
Stap 2: Laat de tuinarchitect in jezelf los
Tijd om een beroep te doen op je creativiteit. Kies je voor strakke lijnen of eerder georganiseerde chaos? Met behulp van plantenzakken en hangende potten bouw je zelf je ideale verticale moestuin. Houd daarbij rekening met de groeipatronen van de planten die je wil plaatsen in je verticale moestuin en hun verwachte grootte.
Benodigdheden:
Hekjes – Met behulp van hekjes kan je groenten zoals komkommers of pompoenen opbinden, zodat ze tegen de muur klimmen in de plaats van zich horizontaal te verspreiden.
Paaltjes – Paaltjes geven planten zoals tomaten of courgettes steun zodat ze rechtop groeien.
Hangende manden – Aardbeien of tomaten kunnen zo naar beneden hangen in de plaats van zich horizontaal te verspreiden.
Als alternatief voor bijvoorbeeld hangende manden kan je standaard terracotta of plastic potten aan de muur hangen met behulp van een wandpothouder. Het is ook mogelijk om losse plantenpotten aan jouw schutting of muur te hangen. Kies je voor een lange plantenpot waar je meerdere gewassen in plant? Let dan goed op de zaai-afstand. Sommige moestuinplanten kunnen behoorlijk groot worden.
Stap 3: Welke gewassen plaatsen in je verticale moestuin?
Bonen zijn de gedroomde groente voor een verticale moestuin. Het zijn van nature klimmers die elke steun zullen vastgrijpen. TIP: zaai eventueel andere planten rond de zaailingen zodat je slakken weghoudt.
Vele pompoenrassen brengen zeer grote vruchten voort. Deze zijn niet geschikt voor een verticale moestuin omdat ze eenvoudigweg te zwaar worden. Eikelpompoenen of flespompoenen zijn een stuk kleiner en daardoor in de meeste gevallen wel geschikt.
Ook kruiden zoals basilicum, koriander of compacte planten zoals aardbeien en tomaten komen uitstekend tot hun recht in een verticale moestuin.
Hoe je verticale moestuin water geven?
Bij een verticale moestuin is niet alleen vrij makkelijk om een geautomatiseerd druppelsysteem aan te leggen, het is ook veruit de meest efficiënte methode. Een geautomatiseerd druppelsysteem bestaat uit leidingen, verbindingsstukken, druppelaars… en kan per plant individueel worden afgesteld. Elke plant kan zo ideaal bewaterd worden.
Een druppelsysteem kan je ook heel specifiek aanleggen. Je planten worden zo op de juiste plek bewaterd, wat weer helpt om water te besparen. Als je water geeft met een tuinslang of gieter, heb je sowieso meer verlies.
Uiteraard kan je ook gewoon manueel bewateren, maar let er op dat je de onderste planten niet té veel water geeft. Het water dat je op de bovenste planten giet, komt namelijk ook beneden terecht.
Kom meer te weten over moestuinieren!
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞