Slakken in de tuin

6 manieren om slakken uit jouw moestuin te weren


Slakken staan dan wel bekend om hun traagheid maar ze kunnen op korte tijd een ware ravage aanrichten in jouw moestuin. Ze vreten zich vol, en laten niet veel van jouw planten over. Er bestaan maar liefst 60.000 soorten slakken. Gelukkig leven de meeste soorten onder water. De naaktslak is de meest bekende soort, en vormt de grootste bedreiging voor de planten.

In april leggen de slakken zo’n 
400 eieren die een drietal weken later uitkomen. Na twee maanden zijn ook deze slakken volwassen, en kunnen zij op hun beurt eieren leggen. Voordat je het weet, kan er dus een volledige slakkenpopulatie jouw tuin overnemen.

Belangrijk om te onthouden is dat slakken vooral fan zijn van natte grond. Een nat voorjaar wil dus zeggen dat er in mei veel slakken de weg naar jouw moestuin zullen vinden. Ze houden vooral van jonge blaadjes, en dat hoeft zeker niet enkel bij sla te blijven...

🐌 Ga preventief te werk

Zo kan je slakkenwerende planten rond jouw moestuin plaatsen om deze onaantrekkelijk te maken voor de kleine boosdoeners en (naakt)slakken eenvoudig verjagen. Afrikaantjesgoudsbloembernagie en mosterd vermijdt de slak liever. Ook de sterke geur van knoflookmunttijmlavendel en venkel zijn weerzinwekkend voor de slak. Geef deze smaakmakers dus zeker een plaatsje in of rond jouw moestuin.

Slakken voelen zich thuis in een vochtige omgeving. Een mulchlaag (boomschors) is misschien een goed idee om onkruid te vermijden, maar weet dat dit ook de ideale broeihaard is voor de slak.

🐌 Zorg voor een barrière rond de moestuin

Zo kan je wat schelpen of eierschalen fijnmalen, en deze rond de moestuin strooien. Er bestaan hier echter ook professionele producten voor, Lima-Shield van DCM. Vergeet wel niet om deze “barrière” regelmatig te verversen. Is het kwaad al geschied? Dan moet je wel actie ondernemen.

🐌 Schakel de natuurlijke vijand in

Om het ecologisch evenwicht in jouw tuin te bewaren, kan je toevlucht nemen tot de  natuurlijke vijanden van de slakken. Vogels, kikkers, padden, kippen en egels (lees hier hoe je zelf voor een egelvriendelijke tuin zorgt) zien de slakken als een lekker hapje. Laat dode slakken in jouw tuin ook liggen. Niet om een voorbeeld te stellen voor de overige bewoners maar omdat deze slakkenlijken nog meer natuurlijke vijanden aantrekken die veel goeds in jouw tuin kunnen doen.

Ook aaltjes of nematoden kunnen de slakkenpopulatie verdrijven. Ze leven in de grond en dringen zich door de poriën bij de slak binnen. De slakken zullen enkele dagen later sterven door de infecties die deze aaltjes veroorzaken. De nematoden kunnen vanaf half maart tot half oktober toegediend worden (min. 6 °C bodemtemperatuur). Onze tips & tricks om plaaginsecten natuurlijk te bestrijden met aaltjes vind je hier.

Begin 2020 heeft Edialux een nieuw product gelanceerd, namelijk de Nema T-bags. Dit zijn de gekende aaltjes maar deze zijn door cryptobiose in een soort "schijndode" toestand gebracht, waarbij hun stofwisseling tijdelijk uitgeschakeld is. Het grote voordeel hiervan is dat je de aaltjes een paar maanden kan bewaren en in niet-gekoelde toestand! Door contact met water haal je ze uit de cryptobiose, en komen ze opnieuw tot leven.

Deze aaltjes moeten niet gekoeld opgestuurd worden. Je ontvangt ze dan ook veel sneller en je kan de behandeling ook een paar maanden later herhalen zonder dat je een nieuwe aankoop moet doen.

🐌 Tijd voor een biertje!

Bierliefhebbers opgelet! Want ook de slak lust er wel eentje. Zo kan je een slakkenval maken van een simpel plastic emmertje of beker. Snij er een aantal openingen in, en graaf de beker tot aan de inkervingen in de grond. Vul de beker vervolgens met wat bruin bier of kriekbier. De slakken zullen aangetrokken worden door de zoete geur van het bier. Ze kruipen de beker in, waar je ze vervolgens kan uitplukken. Deze biervallen doen het goed om enkele slakken uit te roeien, maar is er een ware plaag aan de gang in jouw tuin? Dan moet je het grover geschut bovenhalen.

Ook het proberen waard: plaats een bakje met paneer- of legmeel bij jouw moestuin. De slakken zullen de groenteplanten links laten liggen en het meel verorberen. Hou er wel rekening mee dat je op deze manier de slakken niet uitroeit maar ze verzamelt. Zorg er zeker voor dat je de slakken meer dan 30 meter van jouw tuin een nieuwe woonplaats geeft want ze vinden met hun ingebouwde GPS makkelijk hun weg terug naar jouw smakelijke moestuin.

🐌 Biologische of ecologische slakkenkorrels

Deze korrels zijn volledig afbreekbaar, en laten dus geen resten achter in de bodem. De slakken zullen opdrogen en in de grond verteren. Deze korrels zijn wel niet zo effectief als de chemische variant, en moet je vooral bij regenweer regelmatig verversen.

🐌 De bekende blauwe slakkenkorrels

Wanneer je de slakken helemaal zat bent en de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes niet meer helpen, kan je een chemisch product zoals Metarex inschakelen. Dit product, ook wel gekend als de blauwe slakkenkorrels, bevat het stofje Colzactive waaraan de slakken niet kunnen weerstaan. Het product is door zijn vaste textuur goed regenbestendig en heeft een langdurige werking, ook bij nat weer.

Metarex bevat ook een lokmiddel. In de biologische landbouw kan je dus wel Metarex gebruiken indien je de korrels in een slakkenval legt zodat er geen stoffen de bodem kunnen indringen. We krijgen regelmatig de vraag of deze korrels gevaarlijk zijn voor hond of kat. Dit is wel degelijk het geval! De slakkenkorrels hebben echter een bepaalde geur die de slakken wel aantrekt maar die jouw hond of kat niet zo aangenaam vindt. Ga dus altijd voorzichtig om met bestrijdingsmiddelen!


Bekijk onze aanraders 👇

Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Slakkenvraat strooikorrels 2,5kg (60m²) - Fysieke barrière tegen slakken
€ 13,95
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Ferrimax - Slakkenbestrijding - De ecologische slakkenkorrel van de nieuwe generatie - 1kg voor 750m²
€ 16,95
BIO
BIO
Product in uitverkoop
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Bio Anti Slak - biologische slakkenkorrels dmv ijzerfosfaat - 500gr (100m²)
Vanaf € 6,50
-20%
-20%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Arionex Garden - slakkenkorrels in strooibus - 700gr.
€ 14,95 € 11,95
-28%
-28%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Metarex 700gr. - Blauwe professionele slakkenkorrels
€ 14,95 € 10,70
-33%
-33%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux Eco Anti-Slak - 1kg
€ 17,95 € 11,99
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
SOGO slakkentape koper - 5m
€ 5,99
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Barrière Limaslak - Slakkenbestrijding - Zelfklevende koperband - Planten Bescherming - 5m koperband
€ 13,50

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞