Witloof

Witloof lekker en makkelijk zelf te kweken

Nergens ter wereld wordt witloof zo gekweekt en gesmaakt als in België. Omdat witloof uit eigen moestuin extra lekker smaakt, leggen we je stap voor stap uit hoe je deze heerlijke delicatesse zelf kan kweken.

De witloofwortelen (= zaaien vanaf mei)

Zonder witloofwortels geen witloof! Je kan ervoor kiezen om plantklare witloofwortelen aan te kopen of jouw wortels zelf te telen door te zaaien. Hiervoor maak je het best gebruik van een lichte grond, zoals zand of zandleem, die je dat jaar onbemest laat. Het is de bedoeling om onvertakte en rechte wortels te telen en bij een bemeste grond is dit net iets moeilijker. Wanneer je de bodem de jaren voordien voldoende bemest hebt, kan het witloof daar al zijn voedingstoffen uit halen. Je zaait het witloof in rijen met een ruimte van 30 cm tussen elke rij. In de rijen zelf dun je het witloof uit tot op 15 cm tussen de planten. Heb je niet veel witloof nodig ? Dan kan je ook witloofplantjes kopen in persblokjes van 4 cm. Deze zijn beschikbaar in mei.

Soms kan het witloof beginnen “doorschieten”. Dit wil eigenlijk zeggen dat in het hart van de witloofplant een bloemstengel ontstaat die snel omhoog schiet. Deze wortels kan je dan niet meer gebruiken om witloof te kweken, maar je kan de bloemen wel laten staan en genieten van de fantastische blauwe bloei.

Vanaf oktober worden de eerste wortels geoogst. De wortels worden gerooid, en het loof wordt van de plant gesneden. Vooraleer je de witloofwortels kan gebruiken moeten ze wel eerst een koude "shock" ondergaan. Kwekers doen dit meestal door de wortels een tweetal weken bij 1°C te bewaren vooraleer ze beginnen met intafelen. Wil jij niet zo lang wachten of heb je niet veel plaats in jouw moestuin? Dan kan je de witloofpennen aankopen en direct overgaan op het intafelen. Dit werkt eigenlijk het makkelijkst en is de snelste manier voor hobbykwekers. Meestal is het vinden van tuincentra die de witloofwortels verkopen wel een probleem. Maar via hermie.com kan je ze bestellen en zelfs aan huis laten leveren ;).

Intafelen

De term intafelen slaat op het in de grond (of in een emmer) stoppen van de wortels. Wij plaatsen het witloof altijd in de serre omdat het daar in de winter voldoende warm is. Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller je het witloof kan oogsten. Bij 18°C heb je bijvoorbeeld al 3 weken na het intafelen witloof. Opgelet, ga niet boven de 20°C want dan groeit het witloof te snel en bestaat de kans dat je geen mooie, vaste kroppen krijgt.

Vooraleer je kan intafelen moet je de wortels even voorbereiden. Vaak zitten er nog resten loof aan de wortel. Die snij je af tot er ongeveer 2 cm loof overblijft. Snij je te veel af? Dan beschadig je het groeipunt, en krijg je enkel kleine bladeren die langs de rand groeien maar geen mooie krop vormen. De pennen die wij aanbieden komen van de professionele teler Lof & Loof, en zijn reeds op de juiste lengte afgesneden. Je hoeft hier dan ook niks meer mee te doen.

Vul een forceerbak of kuip met ongeveer 10 cm zaai- en stekgrond. Je kan ook oude grond van bloembakken hergebruiken. Gebruik zeker geen gewone potgrond want hier is meestal meststof aan toegevoegd en witloof vraagt net een arme en iets zuurdere grond. Je kan dus ook wat turf onder de grond mengen.

Verschillen de wortelen in grootte? Dan kan je de onderste punten afsnijden zodat ze even lang zijn. In het midden van de emmer plaats je een omgedraaide en afgeknipte fles of een PVC-buis met gaten onderaan. Zo vloeit het water direct naar de wortels. Zet de wortelen daarna vrij dicht tegen elkaar aan in de aarde zodat het mooie kropjes zullen vormen. Zorg er wel voor dat ze nog wat ruimte hebben om te groeien. Druk de grond tijdens het plaatsen van de wortels aan, en geef tijdens het intafelen regelmatig water zodat de grond tussen de wortels spoelt en er geen gaten overblijven.

Marcel

Tip van Marcel

Kweek je buiten? Dan kan je boven de wortels ook een paar centimeter stro en daarboven een jute zak leggen zodat het stro blijft liggen. Het stro zal jouw witloof warm houden tijdens de koude herfstnachten, en zorgt ervoor dat het niet beschadigd wordt. Let op: De witloofwortelen moeten zeker vorstvrij gehouden worden. Van zodra het vriest, zal het witloof niet meer groeien. Wij raden dan ook aan om het witloof binnen te kweken (bijvoorbeeld in een garage, serre/kas, berging...).

• Witloof met dekgrond:

Bij witloofsoorten met dekgrond leg je er nog eens een laag grond van zo’n 15 à 20 cm bovenop.

• Witloof zonder dekgrond:

De wortels zitten reeds in de aarde en je hoeft dan ook geen extra grond bovenop het loof te doen. Je kan de wortels gewoon afdekken met een donkere handdoek zodat het loof niet in aanraking komt met daglicht. Indien de wortels in een donkere berging of kelder staan hoef je er helemaal niks meer op te leggen. Zorg ervoor dat er geen licht bij het witloof kan. Anders krijg je groenlof ;-)

Oogsten & genieten maar!

Na een drietal weken, afhankelijk van de temperatuur, kan je de eerste witloofstronken oogsten. Verwijder wat grond en kijk eerst hoe groot de krop is. Vind je ze voldoende groot of kan je echt niet langer wachten? Trek de wortel dan uit de kuil en breek het witloof af.

Doordat witloof met dekgrond ondergronds groeit, zit er meestal wat aarde tussen de bladeren. Hou de krop omgekeerd in een bak met water, en schud zachtjes om de aarde los te krijgen. Nu is jouw witloof klaar voor de kookpot.

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞