Wegwijs in de voorjaarsmoestuin
Wanneer het voorjaar aanbreekt, jeuken de vingers van menig moestuinier om nieuwe plantjes te zaaien. Wij maken je wegwijs in de wereld van de
primeurgroenten. Want zeg nu zelf: niets smaakt toch beter dan de eerste groenten uit de moestuin?!
Het voorjaar biedt niet enkel smaakvolle primeurgroenten maar brengt ook veel
minder insecten, die van jouw planten kunnen smullen, met zich mee. Hierdoor wordt biologisch kweken veel gemakkelijker. Onze aanraders 👇
Een groen blaadje
Weinig verrassend maar een klassieker die vaak op ons bord belandt: sla. Sla kan wel wat koude hebben waardoor je deze vanaf begin februari al kan planten in een koude bak of serre.
Wil je de sla liever van de frisse buitenlucht laten genieten? Dan kan je in maart al aan de slag. Bescherm de sla in openlucht wel met een (vlies)doek tegen de strenge vorstnachten.
Naast de directe vrieskou is er nog een bedreiging voor de sla op komst want vanaf maart zijn ook de slakken van de partij. Zij zijn immers verzot op een groen blaadje. Na deze hindernissen kan je In april jouw zelfgekweekte sla al serveren. Het hoeft echter niet bij een gewone kropsla te blijven want er zijn ook tal van varianten op de markt zoals veldsla, eikenbladsla en de scherpe mosterdsla.
Vroege bloemkool
Naast sla is ook bloemkool een graag geziene groente op ons bord. In gespecialiseerde tuincentra en onze webshop kan je deze koolsoort al vanaf februari verkrijgen. Deze vroege soort is groter dan de klassieke variant, en heeft een korte groeiperiode. Ze kan hierdoor perfect dienen als voorteelt voor de tomaten. Om jouw zelfgekweekte groenten wat meer pit te geven, kan je ook al enkele kruiden zoals tijm, bieslook en de kerrieplant in februari planten. Wil je graag meer lezen over weeuwenteelt? 🖱️ hier voor ons artikel!
Pootaardappelen
Pootaardappelen koop je best vroeg in het seizoen in februari of begin maart. Deze moeten namelijk nog een drietal weken voorkiemen. Maar hoe gaat dit voorkiemen nu in zijn werk? Je zorgt ervoor dat de aardappelen naast elkaar liggen in een lichtrijke en koele omgeving van maximaal 18°C. Na het volgen van deze stap kan het kiemproces van start gaan. Voordat je de aardappelen poot, laat je ze beter nog even afharden in een ruimte van 5°C. Is er net na het uitplanten van de aardappelen nachtvorst op komst? Bescherm ze dan met een (vlies)doek.
Een onverwachte gast
Een onverwachte gast in dit rijtje is, onze Belgische trots, de aardbei. Deze plant je eigenlijk het best in augustus. Doordat veel moestuiniers echter weinig tijd hebben om de plantjes in het najaar te verzorgen, worden er steeds meer aardbeiplanten in het voorjaar gekocht. Wees er echter tijdig bij want hoe vroeger de plantjes in de grond gaan, hoe beter ze zich kunnen inwortelen en des te meer vruchten ze zullen dragen. De aardbeiplanten zijn gewapend tegen de vrieskou dus daarvoor hoef je niet te vrezen.
Maar voor welke aardbei kies je dan? Wij raden de soorten Elsanta en de doordrager Ostara aan. Wil je liever een ‘specialleke’? Dan kan je kiezen voor de Pineberry, een witte aardbei met rode zaden. Ook de Bubbleberry doet het goed bij kinderen met zijn lichtroze kleur en zoete kauwgomsmaak.
Lees hier hoe je zelf de lekkerste aardbeien kan kweken!
Meer tips & tricks om zelf de lekkerste groentjes te kweken?! 👇
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞