Bloemkolen in de tuin

Weeuwenteelt: bloemkool planten in februari en maart


Wat is weeuwenteelt?

Weeuwenteelt is een methode waarbij gewassen al in het najaar gezaaid worden, om in de daaropvolgende lente primeurgroenten te kunnen oogsten. Deze techniek stamt af uit de tijd dat er nog geen verwarmde ruimtes waren om in te zaaien. Tegenwoordig wordt deze teeltvorm niet meer uit noodzaak toegepast maar om de oogst te vervroegen.

De meest gekende voorbeelden zijn de vroege bloemkolen en winterbloemkolen. Maar wat is nu juist het verschil hiertussen?


Winterbloemkolen zijn speciale rassen, bijvoorbeeld de “Walcheren winter”, die je in de zomer zaait en die goed tegen vrieskoude kunnen. Deze worden buiten geteeld, maar bij strenge vorst moet je ze afdekken. Slechts een aantal groentesoorten zijn geschikt voor deze manier van telen, waaronder de winterbloemkool en winterspitskool.

• De vroege bloemkool wordt gezaaid van oktober tot december. Deze bloemkolen worden dan in februari en begin maart verkocht, en vooral in de serre verder opgekweekt. Vroege bloemkolen kunnen niet tegen de vrieskoude, en moet je dus bij strenge vorst afdekken met een vliesdoek (ook in de serre).

De voordelen?

In het voorjaar begint het al snel te kriebelen bij de echte moestuinier. Vroege bloemkool en de slasoorten zijn de eerste groenten die geplant kunnen worden!

Het grote voordeel van deze vroege teelt is dat de kans op ziektes en plagen veel kleiner is. Het koolwitje is de grote boosdoener bij het kweken van kolen. De rupsen van deze vlinders eten de bladeren op van het kool, en bevuilen de kool met hun uitwerpselen. Aangezien het koolwitje pas in april verschijnt, hebben de vroege bloemkolen hier geen last van!

Vroege bloemkolen planten in de serre zorgt ook voor een optimale bezetting. Aangezien je de vroege bloemkool al in mei kan oogsten, kan je erna ook nog andere gewassen telen in jouw serre.

Zaaien of planten?

Vroege bloemkolen kan je tegenwoordig makkelijk in plantjes kopen vanaf februari. Dit is de makkelijkste manier. Geef de gewassen een dag voor het planten een ruime hoeveelheid water. Zorg er ook voor dat je de planten diep genoeg in de grond steekt. Pas een plantafstand toe van minimum 60 cm tussen de rijen, en 40 cm in de rijen. In de lente zijn de gewassen dan voldoende gegroeid, en kan je genieten van smakelijke primeurgroenten.

Wil je zelf zaaien? 

Dan moet je wel de juiste rassen kiezen. Je kan de gewone bloemkoolrassen hier niet voor gebruiken. Het zaaien zelf doe je best in zaai- en stekgrond. Let op dat het niet te warm wordt bij het zaaien. Plaats de plantjes na opkomst eventueel in een koelere ruimte. Zo niet krijg je dunne omhooggeschoten en flauwe plantjes.

Het zaaitijdstip voor de weeuwenteelt hangt af van enkele factoren: welke groente wil je zaaien? En in welk soort pot moet de plant overwinteren? Zo start de weeuwenteelt voor selder al in augustus terwijl dat voor de bloemkool pas eind september/begin oktober het geval is.

Verplant de beste plantjes in potjes van ongeveer 9x9 cm of diameter 10 cm. Zo kan je ze tot begin februari verder opkweken in de serre. Vanaf dan kan je ze hun vaste standplaats geven. Plant ze diep in de grond tot net onder de eerste bladvertakking. Je geeft ze best nog wat stikstofrijke meststof en/of vinasse kali voor het planten op de definitieve standplaats.

Hou ook de temperaturen goed in de gaten tijdens het verblijf van de groentes in de kas. Bij vrieskoude dek je de serre maar beter af met een vliesdoek zodat de plantjes geen vorstschade oplopen. Neem het doek weg van zodra de vriestemperaturen voorbij zijn. Bij een temperatuur hoger dan 5° C moet de kas zoveel mogelijk gelucht worden. Zo blijven de bladeren van de plantjes droog, en krijgt de meeldauwschimmel geen kans. De plantjes hebben slechts weinig water nodig tijdens dit proces. Wanneer de plantjes net boven de grond komen piepen, moeten ze zoveel mogelijk gelucht worden.

Harteloosheid en klemhart?

Een probleem dat wel al eens opduikt bij de kweek van vroege bloemkolen is de harteloosheid van de plantjes. Er zit dan geen hart in de plant, en je krijgt enkel blad maar geen bloemkool.

De meest voorkomende oorzaken hiervoor zijn:

  • De planten werden opgekweekt in te koude omstandigheden. Het bedekken met vliesdoek, zoals we al enkele keren aangaven, is bij deze teelt dus heel belangrijk. Controleer bij het aankopen van jouw plantjes of je wel een hartje in de kool ziet (dit is een klein gekruld blaadje in het midden van de kool).
  • Droogte: in de serre kan het warm worden, zelfs in de winter of het vroege voorjaar. Geef je niet voldoende water? Dan kan er een groeistop ontstaan met harteloosheid tot gevolg.
  • Molybdeengebrek: kolen staan graag in een vrij kalkrijke grond. Is jouw grond zuur? Dan worden de meststoffen zoals molybdeen minder goed opgenomen, en kan een molybdeengebrek ontstaan. Je kan dit voorkomen door teeltwisseling toe te passen en voldoende kalk te geven, maar ook door een organische samengestelde meststof te gebruiken waar alle voedingselementen in zitten. Andere meststoffen bestaan dikwijls alleen uit stalmest. Gebruik een kwalitatieve potgrond bij het zaaien want daar zitten de nodige voedingsstoffen al in.


Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
DCM Potgrond voor Zaaien & Stekken - 10L
€ 5,60
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
DCM Potgrond voor groenten & Kruiden 30L
€ 12,50
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Vliesdoek of klimaatdoek 2m breed, per lopende meter
Vanaf € 2,50
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Viano zaai- & stekgrond 40 L
Vanaf € 11,21
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
DCM Bio Tuinkali - Tuinpotas 10kg
€ 23,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Famiflora universele meststof voor sier- en moestuin 20 kg
€ 22,99
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Buzzy® Bloemkool zaden - Walcheren Winter
€ 2,35

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞