Zaden kopen voor de moestuin
Bij het starten van een moestuin zijn zaden de eerste stap naar een succesvolle oogst. Maar met meer dan duizend soorten zaden beschikbaar op onze website, kan het aanbod soms overweldigend aanvoelen. Geen zorgen – in dit artikel helpen we je om het verschil te begrijpen tussen de verschillende soorten zaden, zodat jij makkelijk aan de slag kunt!
Welke soorten zaden bestaan er?
Zaden kun je grofweg opdelen in twee categorieën: zaadvaste soorten en hybriden. Beide hebben hun eigen voordelen en eigenschappen. Laten we deze soorten wat beter bekijken:
🌱 Zaadvaste soort
Kenmerkend voor de zaadvaste soort is dat de nakomelingen dezelfde eigenschappen hebben als de moederplant. Deze rassen worden op een conventionele manier ontwikkeld door verschillende planten te kruisen. Daarna worden ze gedurende meerdere generaties zorgvuldig geselecteerd om een stabiel ras te creëren met eigenschappen van de ouderplant.
Kortom: zaadvaste soorten zijn ideaal als je zelf zaden wilt oogsten en gebruiken, omdat de nakomelingen altijd trouw blijven aan de moederplant.
🌱 F1-hybriden
F1-hybriden zijn speciaal gekweekte zaden die de beste eigenschappen - den bijvoorbeeld aan een hoge opbrengst en sterke ziektetolerantie - van twee ouderplanten combineren. Dit type zaad ontstaat via een meer complexe kweekmethode.
Om een F1-hybride te ontwikkelen, is er eerst inteelt nodig bij de ouderlijnen. Hiervoor worden de ouderlijnen eerst via zelfbestuiving meerdere jaren apart gekweekt tot ze homozygoot zijn. Dit betekent dat alle nakomelingen dezelfde eigenschappen hebben. Vervolgens worden de twee ouderlijnen met elkaar gekruist, en de nakomelingen – de F1-hybriden – erven het beste van beide werelden. De planten die uit dit zaad voortkomen, zullen er identiek uitzien en dezelfde smaak hebben.
Houd er wel rekening mee dat je deze zaden niet kunt gebruiken om nieuwe zaden te winnen, omdat de eigenschappen van de F1-hybriden niet stabiel blijven in de volgende generatie.
Kies hier uit onze honderden soorten (bio) zaden 👉
De voor- en nadelen op een rijtje
Vroeger was het heel normaal dat tuiniers en boeren hun eigen zaden kweekten. Dit resulteerde in een grote variatie aan zaden, elk met unieke eigenschappen. Tegenwoordig zien we een verschuiving: de zaadvaste soorten worden steeds minder gebruikt, terwijl F1-hybriden in opkomst zijn. Als je puur naar opbrengst kijkt, zijn hybridezaden vaak een uitstekende keuze.
Maar welke soort past het beste bij jouw behoeften? Beide soorten hebben hun eigen voor- en nadelen. Hieronder hebben we ze overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.
Voordelen | Nadelen | |
---|---|---|
Zaadvaste soort | Goedkoop | Planten hebben een ongelijke vorm. Soms verschillende smaak |
Makkelijk zelf zaden voortkweken | Dikwijls ziektegevoeliger | |
Hybride ras | Planten hebben hetzelfde groeitempo, smaak en vorm | Duurder (door het ingewikkelde kweekproces) |
Veel combinaties mogelijk | Zelf zaden kweken is niet mogelijk |
Hybridezaad, het kan ook biologisch!
Wat veel mensen niet weten, is dat in de biologische landbouw ook met hybridezaad wordt gewerkt. De voorwaarde hiervoor is natuurlijk dat er een biologisch hybridezaad aangekocht wordt. Deze kan je herkennen aan hun keurmerk.
SKAL is de organisatie die er in Nederland op toe ziet of de biologische zaden wel aan de officiële wetten en normen voldoen. Je kan de biologische zaden dan ook herkennen aan het EKO-keurmerk of SKAL-certificaat. Op deze manier worden de consumenten behoed voor misleiding. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor dit certificaat krijgen eerst een inspecteur over de vloer. Deze controleert of het bedrijf aan de vooropgestelde vereisten voldoet. Indien dit niet het geval is, krijgen zij een hele reeks maatregelen opgelegd. Je kan er dus van op aan dat het volledige kweekproces onder de loep genomen wordt.
Maar hoe verschilt de biologische teelt dan van de klassieke variant? Het perceel waarop de planten staan, moet biologisch zijn. Dit wil zeggen dat het plantgoed biologisch moet zijn, en dat er maar met een beperkte hoeveelheid en soort meststof gewerkt mag worden. Het principe van vruchtwisseling moet ook toegepast worden om de bodem vruchtbaar te houden. Op die manier kunnen parasieten, onkruid en ziektes op een natuurlijke manier bestreden worden. De productie van de biologische zaden is de laatste jaren aanzienlijk gestegen, en daar zijn ook wij tevreden mee!
Bekijk onze aanraders 👇
Nog meer handige moestuintips lezen? 👇
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞