Groene aanslag op het terras

Last van groene aanslag?


We houden van een groene tuin maar onze schutting en terras zien we liever niet groen kleuren. Deze groene smurrie bestaat uit algen & mossen die schaduwrijke en vochtige plekken opzoeken. Daar vormen ze een glibberige laag die voor slibgevaar zorgt en je terras een onverzorgde look geeft.

Na de sombere wintermaanden waarin we weinig zonlicht te zien krijgen, is het dan ook niet verwonderlijk dat algen en mos gaan woekeren en je terras overnemen. Mos maakt geen verschil in ondergrond en doet het overal goed: op hout, steen, tegels… Dus niet enkel je terras moet eraan geloven maar ook je schutting, muren, oprit, dak, stoep… worden voorzien van een slijmerig en groen jasje.

Bij het zien van een groen terras of omheining is het verleidelijk om de hogedrukreiniger boven te halen. Dit mag dan wel een milieuvriendelijke tactiek zijn, toch is het slechts een tijdelijke oplossing die bovendien je terras beschadigt. Door de hoge waterdruk zal de beschermlaag van het terras verdwijnen waardoor deze poreuzer wordt en dus meer vatbaar voor algen. Bovendien kan je bij tegels & klinkers het zand uit de voegen wegspuiten. Berg die hoge drukspruit dus maar snel opnieuw op in het tuinhuis en schakel over op gespecialiseerde producten. 



Marcel

Tip van Marcel: laat het bleekwater achterwege!

Dit huismiddel wordt vaak ingezet tegen groene aanslag. Het mag je op korte termijn dan wel een schoon terras opleveren maar toch zijn we hier geen voorstander van! Bleekwater, maar ook azijn, is namelijk schadelijk voor je gazon en plantjes. Het heeft ook geen (langdurige) nawerking waardoor de mossen & algen zich na verloop van tijd opnieuw verenigen op je terras. Bovendien zal je zeer hard moeten schrobben om je tegels schoon te maken en de groene slijmlaag te verwijderen!

Wat is het verschil tussen groene & zwarte aanslag?

Groene en zwarte aanslag zijn beide vormen van organisch materiaal dat zich kan ophopen op oppervlakken buitenshuis zoals muren, terrassen, opritten en daken. Hoewel ze vergelijkbaar lijken, verschillen ze toch van elkaar op diverse vlakken:

• Kleur:

Het meest opvallende verschil is de kleur. Zoals de naam al aangeeft, is groene aanslag groen van kleur, terwijl zwarte aanslag een donkere, zwarte of soms bruine kleur heeft. 

• Oorzaak: 

Groene aanslag wordt meestal veroorzaakt door algen, terwijl bij zwarte aanslag schimmels, zoals meeldauw of zwarte schimmel, aan de basis liggen.

• Locatie: 

Groene aanslag gedijt goed in vochtige omstandigheden en kan vooral voorkomen op plaatsen die blootgesteld zijn aan vocht, zoals schaduwrijke gebieden of plekken waar water zich kan ophopen. Zwarte aanslag komt vaak voor op oppervlakken die blootgesteld zijn aan vocht en weinig zonlicht, zoals in vochtige kelders, badkamers of gebieden met slechte ventilatie. 

•  Behandeling: 

Hoewel beide soorten aanslag kunnen worden behandeld met reinigingsmiddelen en schoonmaakmethoden, kunnen de technieken verschillen vanwege de diverse organismen die ze veroorzaken. Groene aanslag kan effectief verwijderd worden met algenverwijderaars, terwijl zwarte aanslag vaak een grondigere aanpak vereist, mogelijk met fungiciden of schimmelwerende middelen.

Dankzij onze aanslagbestrijders lach je niet meer groen! 👇

Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
KB® Home Defense groene aanslagreiniger concentraat 1L (100m²)
€ 6,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
HG groene aanslag reiniger (kant-en-klaar) - 5L
€ 10,50
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Gardena AquaBrush Compact Solo multireiniger - reinigt je kwetsbare houten terras of vlonder!
€ 161,99
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux Enzimo Bio Green-Clean - 5L
€ 35,75
Promo
Promo
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux Enzimo Bio Green-Clean - 1L
€ 9,45 € 8,95
-17%
-17%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Green Kill Gebruiksklaar - Tegen Groene aanslag en korstmossen - 1 l voor 10m²
€ 29,95 € 24,89

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞