Bewateren

Hoeveel water geef je aan de moestuin?


Hebben planten wel zoveel water nodig als we denken? Tijdens droge en warme zomers moeten we al een extra nadenken voordat we er de gieter of tuinslang bijnemen.

Wanneer bewateren?

Geef bij voorkeur vroeg in de ochtend (voor 6u) of in de late avond (na 22u) water. Dan is de zon niet van de partij, en de grond voldoende afgekoeld. Zo vermijd je zonnebrand op de bladeren. Een groot deel van het water gaat bij een zeer warme ondergrond verloren door verdamping, en het water is al zo schaars tijdens een hittegolf dus dat is zonde en verspilling! Over het algemeen kunnen planten wel wat hebben. Je hoeft je pas zorgen te maken wanneer hun blaadjes beginnen hangen en verwelken. Dan is het nodig tijd om ze van hun dorstlust te verlossen.

Hoeveel bewateren?

  • Bij het aanplanten is het belangrijk om veel water te geven. Zeker bij planten die met blote wortel de grond ingaan (wens je meer info over het verschil tussen planten met blote wortel, (draad)kluit of in pot? Klik dan hier). Voordat je begint met planten, zet je de plantjes met blote wortel best eerst 15 minuten in een emmer water. Zo kunnen hun wortels zich volzuigen met water. Koop je de plantjes in blokjesvorm of in pot? Dan zet je deze ook maar beter een kwartiertje onder water. Ondertussen kan je ook in het plantgat water toevoegen.

  • Na de beginperiode geef je de plant steeds minder water zodat ze diep kan inwortelen, en haar watertoevoer zelf uit de grond haalt. Zo kweek je een sterke plant.
  • Doe je dit niet, en ben je elke dag met de sproeier in de weer? Dan krijg je een luie plant die je elke dag zal moeten blijven bewateren. De wortels van deze plant blijven aan de oppervlakte, en halen geen water uit de diepe ondergrond. Gevolg: bij de eerste droogte gaan deze planten al slap hangen. Ook kunnen ze net boven de grond beginnen rotten. Te veel water is dus zeker niet goed! Hoeveel water je moet geven, is sterk afhankelijk van de ondergrond en standplaats.

1. Planten in de volle grond

Planten in de volle grond hoef je in het algemeen niet te bewateren. Enkel bij zeer warm weer is het aangeraden om ze tweemaal per week van water te voorzien. Elke dag water geven is uit den boze!

Maak een aantal kuiltjes rond de kruiden- en moestuinplantjes, en giet er water in zodat ze goed vochtig blijven. Hoe groot de waterbehoefte is, verschilt natuurlijk per gewas. Zo kunnen tomaten het water zeer diep in de grond zoeken, en zelf hun dorst lessen. Prei houdt dan weer van een dagelijks voetbad bij aanplanting. Tip: dicht het plantgat van de prei niet met grond maar vul dit met water. Na verloop van tijd zal deze uit zichzelf toeslippen, en ondertussen kan je de plant makkelijk tot aan de wortel water geven. Bijkomend voordeel: zo geef je ook de larven van de preimot geen kans want zij zullen verdrinken.

• Zandgrond

Bij zandgrond pak je beter de structuur van jouw grond aan. Dit doe je het best door een combinatie van compost en bentoniet aan de bodem toe te voegen.

  • Bentoniet is een kleimateriaal dat van nature in de grond voorkomt. De bodem wordt hierdoor zwaarder en de kleikorrels houden meer vocht vast. Gebruik zo’n 10kg per 100m².
  • Daarnaast kan je ook Terracottem toevoegen (je leest hier meer over bij planten in pot).

• Kleigrond

Bij kleigrond heb je last van een ander fenomeen. Deze kan volledig dichtslaan waardoor er een steenharde laag gevormd wordt. Pure kleigrond in de moestuin vermijd je dus beter. Hier kan je een combinatie van compost en perliet toevoegen om de grond te verbeteren. Lees hier wat het verschil is tussen potgrond en bodemverbeteraar.

  • Perliet is een vulkanisch gesteente dat de grond luchtiger maakt. Je kent dit product waarschijnlijk onder de vorm van kleine, witte bolletjes in de betere potgrond. Een bijkomend en zeer welkom voordeel: dit natuurlijk gesteente zorgt er ook voor dat het water beter vastgehouden zal worden.



Marcel

Tip van Marcel

  • Strooi eens wat cacaodoppen tussen de planten in de tuin. Deze houden het vocht goed vast, en helpen tegen onkruid.
  • Planten die op een terras staan, trekken de warmte van de tegels aan. Leg enkele blokken oase onderin de potten. Deze zullen het water opslaan voor droge tijden. Plaats de potten ook in de schaduw want ze krijgen het al hard genoeg te verduren op het warme terras.
  • Geef zeker geen extra meststof aan jouw planten tijdens extreme hitte. Dit belemmert jouw planten om het water goed op te nemen.
  • Heb je een grote moestuin in de vlakke zon, en regelmatig last van uitgedroogde planten? Overweeg dan eens een schaduwnet/schaduwdoek te plaatsen over jouw volledige moestuin. Dit kan je makkelijk zelf doen, en biedt bescherming tegen wind en zon (± 50% reductie).

2. Planten in de serre

Heb jij een serre in de tuin staan? Dan laat je de ramen en deuren maar beter wagenwijd open staan want het kan er broeierig heet worden. Sluit de serre ook ’s nachts niet af zodat je een goede luchtcirculatie creëert. Om voor extra afkoeling te zorgen, kan je de serre afdekken met schaduwdoeken of rietmatjes op het dak leggen. Dat scheelt al snel enkele graden.

Ook hier  niet te veel water geven! Maak het de planten gewoon om het water in de grond te zoeken, niet aan de oppervlakte. Zelfs bij temperaturen van 30°C raden we aan om NIET dagelijks water te geven maar maximaal slechts 2 tot 3 keer per week.

3. Planten in pot

  • Sierplanten en kruiden in pot tonen sneller uitdrogingsverschijnselen. Zij hebben een kleinere kluit die snel opwarmt en uitdroogt. Hier bewijst een hoogkwalitatieve (merk)potgrond zeker zijn nut. Deze bevat de nodige voedingsstoffen en zal het water beter opnemen dan een goedkope variant, waar het water gewoon doorsijpelt. Doe zelf maar eens de test! Giet eens 1 liter water door een goedkope en door een dure potgrond, en kijk hoeveel er doorsijpelt. Het verschil is soms hallucinant en als er geen water opgenomen wordt, kan de plant natuurlijk ook niet groeien. Ook bij de potplanten kan je nog extra perliet toevoegen omwille van zijn waterabsorberende capaciteit.

  • Een tweede belangrijk punt is om potten te voorzien die groot genoeg zijn. De kruiden die je aankoopt in potjes van 13cm kan je wel twee weken in hun kleine plastic potje bewaren maar daarna zullen ze doodgaan omdat de wortels niet genoeg ruimte en voedsel meer hebben. De kruiden die je in de supermarkt koopt, zijn meestal verpakt in potjes van slechts 8 cm. Deze kan je nog minder lang bewaren in dergelijke temperaturen. Bovendien zijn ze enkel voor consumptie geschikt, niet voor opkweek. Verplant groenten en kruiden in zo groot mogelijke potten, of een kruidenbak van minimum 30 cm diep. Zo beschikken de plantjes over voldoende grond om de watercapaciteit hoog te houden, en uitdroging tegen te gaan. Zorg er zeker voor dat er gaatjes onderin de potten zitten zodat het overtollige water kan weglopen, en schimmels geen kans maken.

  • Hebben jouw planten toch regelmatig last van uitdrogingsverschijnselen of vergeet je zelf af en toe om water te geven? Dan kan je Terracottem toevoegen aan jouw planten. Dit is een bekende en hoogkwalitatieve bodemverbeteraar die voor een goede voedingsvoorziening zorgt en de groei stimuleert, met sterke bloemen en planten als resultaat. Maar misschien is zijn waterbesparende kracht nog wel zijn sterkste punt. Terracottem slaat water en voeding maar liefst 8 jaar op. Zo beschermt het de plant tegen een dreigend watertekort en onregelmatige gietbeurten. Door gebruik van deze bodemverbeteraar heeft de plant tot 50% minder water nodig. Dat is ideaal tijdens droge zomermaanden en zal ook schelen op jouw waterfactuur.

  • Verlangen jouw planten toch echt naar wat water? Geef ze dan regenwater in de plaats van leidingwater. Leidingwater bevat chloor en kalk, en daar zijn jouw planten niet dol op. Vergeet ook jouw kamerplanten bij deze tropische temperaturen niet extra te verzorgen. Niet enkel de grond in de tuin droogt op maar ook de temperaturen in huis gaan makkelijk de hoogte in.

Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
DCM bentoniet zandgrondverbeteraar 25kg - Bio
€ 34,50
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Terracottem Universal emmer 5kg
€ 69,99
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Hozelock Slangenwagen met slang - 50m
€ 114,95
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
GARDENA Classic tuinslang - 30m x Ø13mm
€ 37,99
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Gardena Wandslangbox 'RollUp S' - 15m
€ 139,99
BIO
BIO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
DCM Perliet 10L - Bio
€ 7,75
BIO
BIO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
DCM Potgrond voor groenten & Kruiden 30L
€ 12,50
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Hozelock Slangenwagen - 60m
€ 38,80
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
RHP perliet - korrelgrootte 3 (0-6.5mm) - 100 liter
Vanaf € 22,49
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Viano universele potgrond 60L
Vanaf € 10,95
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
GARDENA besproeiingscomputer 'water control' bluetooth
€ 78,99
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Gardena Druppelslang voor rijen planten - 7,5m
€ 31,49
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
GARDENA besproeiingscomputer 'Select Control'
€ 66,99
BIO
BIO
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
DCM bentoniet zandgrondverbeteraar 2kg - Bio
€ 8,95

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞