zwevende tuinbank

Creëer zelf jouw droogtebestendige tuin


Afgelopen zomers werden we ‘getrakteerd’ op  tropische temperaturen. Wat begon als aangenaam terrasjesweer werd een aanhoudende hittegolf waarbij wekenlang geen druppel regen viel. 

Het frisgroene gazon werd een dorre en gele vlek in onze tuin, en de borders hadden meer weg van een zandbak. Wie het geluk had om nog wat water in de regenput te treffen, kon emmertjes water beginnen dragen. Maar al snel werd het verboden om water te sproeien, en konden we enkel toekijken hoe de tuin de droogte maar moest ondergaan. De toekomst ziet er qua watervoorraad niet direct rooskleuriger uit, en de eerste voorspellingen wijzen opnieuw op een warme (en droge!) zomer. Een gewaarschuwd man is er twee waard dus dit jaar zijn we beter voorbereid!

Om de volledige tuin nog opnieuw aan te leggen, zijn we er natuurlijk te laat bij! De tuin aanplanten doe je maar beter wanneer de planten in rust zijn (van oktober tot maart). Tijdens die periode vraagt de plant weinig energie, en kan het minder kwaad wanneer de wortel en wortel haartjes beschadigd geraken tijdens het aanplanten. De plant heeft dan ook voldoende tijd om rustig te herstellen, en dieper in te wortelen vooraleer de warmte losbreekt en de planten een groeispurt krijgen. Alle voordelen over planten in het najaar lees je in dit artikel.

Je hoeft ook geen grote kosten te maken maar kan makkelijk al wat planten die vorige zomer niet overleefd hebben in het najaar vervangen door droogtebestendige varianten. Zuiderse temperaturen vragen zuiderse planten, en dan komen we al snel uit bij de klassieke Provençaalse lavendel. Maar het aanbod is nog zoveel uitgebreider. Hieronder laten we je kennismaken met enkele aanraders!

Een kleurrijke (& bijenvriendelijke) border

Allium of sierui verlangt naar zon en houdt niet van natte voeten, de ideale zomerplant dus! Ze zijn verkrijgbaar in een witte, blauwe of paarse kleur en hebben speelse bolvormige bloemen. Combineer ze met een laagblijvende bodembedekker, en ze springen vrolijk boven de border uit. Een andere droogtebestendige plant, die heel veel weg heeft van de Allium, is de Echinops of kogeldistel. Deze draagt stekelige ovale (kogelvormige) blauwe bloemen die een populaire bezoekplaats zijn voor hommels en vlinders. Kattenkruid (Nepeta faassenii) is niet enkel geliefd door jouw huisdier maar zorgt ook voor een fleurige paarse bloei in de tuin.

Met zijn kelkvormige en felgekleurde bloemen geeft de Hemerocallis (daglelie) dan weer een tropische sfeer aan jouw tuin. Echinacea wordt niet voor niets de rode zonnehoed genoemd want een pootje zonnebaden kan deze plant wel. We kennen ze vooral van haar geneeskrachtige werking maar ze staat ook prachtig in de tuin. Van felle oranje, over zachtroze tot roomwitte bloemen. Deze plant komt in allerlei kleuren voor die heel wat bijen en vlinders naar de tuin lokken. En dat is zeker niet onbelangrijk!

Wie het liever wat soberder houdt qua kleur kan een beroep doen op vetplantjes (Sedum). Deze overleven in de woestijn dus dan moeten ze een droge Belgische zomer ook vlot kunnen doorstaan. Door hun minimale nood aan zorg krijgen ze ook vaak een plekje binnenshuis toegewezen. Ook de grotere varianten met bloemen zijn een goede aanvulling op jouw droogtebestendige border.

Naast al deze vaste planten kan je ook handig gebruik maken van kruiden. Zo zijn rozemarijn en tijm echte zonnekloppers. En ze zijn nog eens multifunctioneel want ook in de keuken komen ze goed van pas.


Niet enkel de planten zelf maar ook bodemverbeteraars maken het verschil in jouw droogtebestendige tuin! Bloemen en planten die de borders en terraspotten sieren, hebben veel baat bij Terracottem. Deze bodemverbeteraar voorziet de planten gedurende het volledige eerste groeiseizoen van de nodige meststoffen, en bevordert de groei. Maar nog belangrijker: het spaart water op waardoor jouw planten een droge periode kunnen overbruggen! Zo moet je ze maar half zoveel bewateren als dat je normaal zou doen. De Terracottem slaat het water en de voedingsstoffen gedurende 8 jaar op dus heeft een lange termijnwerking. Het verbetert ook de grondstructuur wat dan weer voor meer bodemleven zorgt.

Een groene oase van rust

Ook siergrassen, zoals de Miscanthus (prachtriet) en Stipa (vedergras), zorgen voor een groen element in jouw tuin en kunnen wel wat droogte verdragen. Voor elk type tuin, van strak design tot romantisch landelijk, vind je wel een passend siergras. Wil je liever afwijken van de standaard groene kleur? Dan kan je ook voor de Festuca Glauca (blauw schapengras) kiezen. Dit siergras heeft een blauwgrijze schijn.

Bodembedekkers
maken van jouw tuin dan weer één geheel, en gaan onkruid tegen. Nog een groot bijkomend voordeel: ze zorgen dat het aanwezige water in de bodem minder snel gaat verdampen. Ook dat is een grote plus tijdens de zomer! Siergrassen zoals Festuca, Pennisetum hameln (lampenpoetsersgras) enzovoort kan je ook gebruiken als bodembedekker aangezien deze zo makkelijk groeien. Gebruik bij de hameln een onkruiddoek om de ruimtes bij aanplanting onkruidvrij te houden.

Wat met het gazon?

Hoewel de bloemen en planten een belangrijk deel van onze tuin uitmaken, is de eerste bekommernis bij droogte vaak het gazon. Wanneer jouw frisgroene gras in een droge ‘weide’ verandert, neemt de visuele waarde van jouw tuin onmiddellijk af.

Beschadigd gazon is ook de ideale vestigingsplaats voor straatgras (lees hier wat je tegen straatgras kan doen) of onkruid. Het is dus belangrijk om goed te starten, en dat is bij de keuze van jouw graszaad! 

Het grasmengsel Water Saver is het ideale grasmengsel voor een droge (zand)grond. Het rietzwenkgras wortelt zich diep in de grond waardoor het diepgelegen water kan opnemen en opslaan om een lange droge periode te overbruggen. Dit bespaart je niet alleen veel waterkosten maar ook de tijd die je anders aan het bewateren moet spenderen. Zo kan je tot wel 70% irrigatiewater uitsparen! Het gazon zal opmerkelijk groener blijven dan de andere gazons. De grassen die toch een beetje verkleurd zijn, zullen dan weer sneller herstellen. Het veldbeemdgras is niet enkel goed bestand tegen hitte & droogte, maar komt ook de winter goed door. Het enige nadeel aan dit mengsel is dat de grassoorten wat ruwer zijn dan het echte “Engelse” gazon.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor kunstgras. Dan ben je de hele zomer zeker van een mooie groene kleur, en je hebt er bijna geen omkijken naar. Op wat stofzuigen na dan! Voor meer info kan je gerust een afspraak maken.

Voor het gazon kan je dan weer gebruik maken van bentoniet. Dit kleimateriaal maakt zandgrond op een natuurlijke manier zwaarder waardoor het water beter zal vasthouden. Ook zal de meststof die je toedient minder snel uitspoelen doordat het beter wordt opgenomen in de bodem.

Handige hulpmiddelen

Om jouw planten hun dorst te lessen kan je ook enkele handige hulpmiddelen inzetten, zoals een druppelslang of waterdruppelkit. Deze voorzien jouw planten niet enkel van water wanneer je er niet bent (ideaal tijdens het werk of in de vakantie) maar zijn ook veel zuiniger in gebruik. Deze toestellen geven de planten geleidelijk aan het nodige water, en zorgen ervoor dat het water direct naar de wortels van de plant gaat (minder kans op schimmels!). Op die manier kan je tot wel 30% irrigatiewater uitsparen. Dus het komt jouw portemonnee ook nog eens ten goede.

Knutsel jij graag? Dan kan je ook eenvoudig een waterreservoir maken met enkele terracotta bloemenpotjes. Deze zien er ook nog eens mooi uit in de tuin.


Bekijk onze aanraders 👇

Nu besteld, uiterlijk donderdag 02/05 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 02/05 verzonden) ⚠️

Allium aflatunense 'Purple Sensation' - pot 9x9 cm
Vanaf € 2,39
Nu besteld, uiterlijk donderdag 02/05 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 02/05 verzonden) ⚠️

Echinops bannaticus 'Taplow Blue' - pot 9x9 cm
Vanaf € 2,39
Nu besteld, uiterlijk donderdag 02/05 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 02/05 verzonden) ⚠️

Stipa tenuifolia - pot 9x9 cm
Vanaf € 2,20
-25%
-25%
Hermie's keuze
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora graszaad Ultra Resist - alleskunner - 1kg tot 40m²
Vanaf € 8,99
-18%
-18%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gardena Vakantiebewateringsset
€ 129,99 € 106,42
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gardena Druppelslang voor rijen planten - 7,5m
€ 31,49
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Hozelock Druppelslang poreus - 25m
€ 52,99
-40%
-40%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Barenbrug graszaad Water Saver - Bestand tegen langdurige droogte - 5kg tot 200m²
€ 72,60 € 43,85
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
DCM bentoniet zandgrondverbeteraar 25kg - Bio
€ 34,50
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
TerraCottem universal 750 gr
€ 10,99

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞