Reviews & Zekerheden

9,4
(29919)
9,4
29919 Reviews
werkman in tuin

Het najaar: de ideale periode voor aanplanting!


Het najaar is het ideale moment om je tuin aan te pakken & aanplantingswerken uit te voeren. In dit artikel verklappen we je de voordelen van aanplanting in het najaar, hoe je een goede basis creëert voor de aanplantingen, helpen we je bij jouw plantenkeuze & geven we je enkele handige tips om je tuin droogtebestendig te maken. En dat is zeker niet onbelangrijk na alweer een warme & droge zomer... 

De 4 troeven van planten in het najaar

Wanneer de herfst aanbreekt, de temperatuur zakt en de bomen hun weelderig gekleurde bladeren verliezen, lijkt planten niet veel nut te hebben. Niets is minder waar want jouw planten zullen net aansterken tijdens de herfstmaanden. Tijd dus voor je tuin om in rust te gaan maar voor jou het moment om die schop bij de hand te nemen! Wij zetten de 4 voordelen van planten in het najaar op een rij!

• Warme bodem

De naweeën van de zomer zorgen in de herfst voor een vrij warme bodem. De plantjes wortelen zich traag maar gestaag in de grond. Door ze in het najaar aan te planten, krijgen ze voldoende tijd om zich voor te bereiden op de naderende koude (winter)maanden. Wanneer Koning Winter zijn intrede maakt, valt dit proces stil tot de bodem het opnieuw warmer krijgt in het voorjaar. Bovendien hebben planten die in de herfst aangeplant worden een groeivoorsprong, en ontwikkelen ze een sterker & groter wortelgestel dan planten die in het voorjaar de grond ingaan.

Ook in de zomer zal je hier de vruchten van plukken want najaarsplanten groeien veel sneller en zijn beter bestand tegen droogte.

• Vroeger genieten van de tuin

Dit brengt ons onmiddellijk bij het volgende voordeel: ga je in de herfst al aan de slag? Dan kan je in de lente sneller genieten van een mooi aangeplante tuin. En dat is waar we het uiteindelijk voor doen, toch?

• Minder droogte

Tijdens de gemiddelde Belgische herfst valt er aanzienlijk wat regen uit de lucht. Hierdoor is de kans op (extreme) droogte ook bijna onbestaand in het najaar. Je hoeft dus niet te vrezen dat jouw planten hun dorst niet gelest zal worden & je voortdurend met de sproeier in de weer hoeft te zijn. Dat is in het voorjaar wel anders want de laatste najaar wordt deze vaak gevolgd door een zeer droge zomer... 

Zo creëer je zelf een droogtebestendige tuin! 

• Tijd om te tuinieren

In het voorjaar zijn veel hobbytuiniers druk in de weer in de moestuin. Daar stapelt het werk zich opnieuw op (een moestuinplan opstellen, de serre plantklaar maken, zaaien...) In het najaar wordt de lijst met tuinklusjes echter kleiner & heb je minder om (groene) handen. Zo kan je mooi de tijd nemen om je tuin een metamorfose te geven!  

Conclusie 👇

Zijn er dan alleen maar voordelen aan planten in het najaar?  Neen, er is één groot gevaar: de herfst en winter zijn onvoorspelbaar. Strenge vorstnachten kunnen dan ook schade aanrichten aan de wortels, en de plant kan zelfs bevriezen. Dit komt vooral voor bij planten die met blote wortel de grond ingaan, waarna de temperatuur al vlug onder het vriespunt zakt. Hou het weerbericht dus goed in de gaten en bescherm de plantjes tegen de koude. Dit kan je doen door ze af te schermen met een winterhoes, een zwarte gronddoek of een extra laag compost.

Dit nadeel weegt echter niet op tegen de vele voordelen! Plant in het najaar en de tuin zal je dankbaar zijn!

Bodemverbeteraars halen het beste uit je grond!

Voordat je de groene nieuwkomers een plekje in je tuin geeft, moet je de grond eerst plantklaar maken. Dankzij bodemverbeteraars kan je een moeilijke bodem een handje helpen & haal je het beste uit je planten. Je kan dan wel de duurste planten aankopen maar zonder een goede bodem zullen deze niet floreren. Bij het kiezen van de juiste bodemverbeteraar is het belangrijk om te weten hoe je bodem eraan toe is & waar deze behoefte aan heeft. Dat kan door een bodemonderzoek & pH-meting. 

• Droge zandgrond

Gebruik bentoniet om je bodem te verzwaren. Dit is een natuurlijk kleimateriaal dat het vocht in de bodem beter zal vasthouden. Hierdoor hoef je niet enkel minder te bewateren maar worden de toegevoegde meststoffen ook beter opgenomen in de grond!

• Zware kleigrond

Te is nooit goed & dat geldt ook in de tuinwereld. Een te droge grond is nefast voor je tuin maar ook zware kleigrond doet je planten geen goed. Dankzij perliet kan je zo'n zware bodems verlichten. Zegt "perliet" je niets? Dan ken je deze wellicht toch als de witte bolletjes in de betere potgronden. Het is een vulkanisch gesteente & dus 100% natuurlijk. Dat maakt ons groene 💚 natuurlijk blij! 

Ook lavagruis kan hulp bieden bij een zware kleigrond. Deze bodemverbeteraar wordt langzaam afgebroken en vrijgegeven, en zal de grond gaan draineren waardoor deze lichter wordt. Nog een pluspunt is dat je nooit te veel van dit product kan toevoegen. Gebruik altijd lavagruis als bodemverbeteraar en geen lavameel. Die laatste dient om de planten mee te verstuiven tegen ongewenste insecten (zoals bijvoorbeeld de buxusrups).

Tot slot is er nog basaltmeel, een vulkanisch oergesteente en een typische kleigrondverbeteraar! Het verbreekt de verbinding tussen de kleikorrels waardoor de grond beter bewerkbaar wordt. Daarnaast heeft deze bodemverbeteraar nog extra troeven zoals extra silicium, magnesium... Kortom, een must-have om jouw kleigrond te verbeteren.

• Terracottem

Ook Terracottem is een echte topper. Deze bodemverbeteraar slaat het aanwezige water & voeding voor maar liefst acht jaar op. Bovendien zorgt hij het eerste groeiseizoen voor de nodige meststof. Hierdoor heb je het eerste groeiseizoen amper omkijken naar de plant, en bespaar je ook tijd & geld aan het bemesten. Deze voordelen zorgen er dan ook voor dat Terracottem met een hoger prijskaartje komt, maar dat is het zeker waard.

Check hier onze 3 handige waterbespaarders!

verschil zanderige en zware kleigrond


Koop ik planten in pot, kluit of met blote wortel?

Nadat je jouw bodem een boost hebt gegeven, is het tijd om je nieuwe groene tuinbewoners uit te kiezen! Maar wat is nu de beste keuze: planten in pot, kluit of met blote wortel? Het antwoord op deze vraagt hangt af van verschillende factoren. Wij zetten alvast de voor- en nadelen op een rijtje voor je 👇

🌳 Planten in pot

Voordelen:

➕  Planttijd: Je kan deze planten het volledige jaar, met uitzondering tijdens strenge vorstperiodes, door planten.

➕  Gewicht: Meestal zijn de planten in pot minder zwaar dan hun tegenhanger in kluitvorm. Deze planten zijn dus makkelijk te verplaatsen, en de wortels worden goed beschermd door de pot.

Grotere voorraad

Nadelen:

➖  Kleinere wortelmassa: De plant kan reeds lange tijd in pot staan waardoor de inworteling en wortelmassa kleiner is dan bij planten die gekweekt worden in volle grond.

➖  Kwaliteit: Planten in pot moeten regelmatig bemest worden. Bij niet-kwalitatieve kwekers laat dit soms te wensen over waardoor je minder mooie planten krijgt. Hierdoor kan je deze planten soms veel goedkoper vinden bij bepaalde kwekers.


🌳 Planten met kluit

Voordelen: 

➕  Sterkere wortels: Kluitplanten komen net zoals hun variant in blote wortel uit de volle grond. De wortelmassa is dus beter dan bij potplanten.

➕  Meer bescherming: Doordat de wortels beschermd worden door de kluit (met omringende jute en/of draadkorf), zullen ze minder snel beschadigd geraken tijdens het transport en minder snel uitdrogen.

Nadelen:

➖  Gewicht: Hoe groter de plant, hoe groter en zwaarder de kluit. Koop je grotere planten of bomen? Dan kan je deze niet meer alleen verplaatsen maar zal je hulp nodig hebben.

➖  Prijs: Door het hoge gewicht en volume lopen de transportkosten al zeer snel op.

➖  Plantperiode: Planten of bomen in kluit zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar. Je kan de plantperiode wel met een maand rekken ten opzichte van planten in blote wortel.


🌳 Planten met blote wortel

Voordelen: 

➕  Prijs: planten of bomen in blote wortel zijn altijd goedkoper dan in pot of kluit. Dit komt doordat ze opgekweekt werden in de volle grond (en dus minder meststoffen nodig hebben), en doordat ze minder plaats en gewicht innemen tijdens het transport naar de klant.

➕  Sterke plant: Doordat de planten of bomen in volle grond werden opgekweekt, is de inworteling of wortelmassa beter. De plant gaat krachtiger en voller groeien dan een gelijkaardige plant in pot.

➕  Makkelijk: Het aanplanten verloopt sneller en makkelijker, vooral bij bomen, omdat ze veel minder wegen.

Nadelen: 

➖  Korte plantperiode: De plantperiode is beperkt: meestal van november tot maart. Planten is enkel mogelijk wanneer de tuin in rust is. Dat wil zeggen dat je vanaf de bladval in het najaar aan de slag kan tot de eerste knoppen in het voorjaar zich opnieuw openen.

➖  Uitdroging: Blote wortels zijn gevoeliger en kunnen makkelijker beschadigd geraken, vooral door uitdroging, dan planten in pot. Om dit te vermijden is het belangrijk om de tijd tussen het rooien en herplanten zo kort mogelijk te houden. Bescherm de planten ook in de tussentijd door de wortels in een (jute) zak of hoes te steken.


Neem een kijkje in onze plantenrubriek en ontdek ons ruim assortiment aan struiken, heesters, bomen, coniferen, siergrassen... Onze tip: koop je planten bij Hermie & kies je voor afhaling? Dan geniet je van 25% afhaalkorting. Dat is mooi meegenomen ;)!


Inspiratie nodig bij je plantenkeuze?

Is het aanbod planten te groot & weet je niet welke planten je een plekje in jouw tuin wil geven? Dan maken wij het je wat makkelijker met onze top 10-lijstjes! Het plantseizoen kan beginnen! 

10 fantastische bomen: deel 1 deel 2 
   
10 elegante siergrassen: deel 1: middelhoge grassen  deel 2: hoge grassen

10 populaire bodembedekkers: deel 1  deel 2 

Handige helpers in de tuin

Wil je jouw tuin een groene make-over geven? Dan heb je ook kwalitatief werkmateriaal nodig. De juiste tools zijn het halve werk! Bij Hermie vind je een groot gamma aan tuingereedschap van toppers zoals WOLF-Garten, Gardena, Polet... Zo wordt tuinaanleg (maar ook het onderhoud!) een pak makkelijker, en met ons ergonomisch gereedschap spaar je jouw rug!

Schors: de perfecte afwerking

Na al dat harde werk, kan de afwerking beginnen. Schors is meer dan een mooi sierlaagje in jouw plantenborder: het voorkomt onkruidgroei & hierdoor hoef jij minder te wieden (win-win!)! Bovendien doet een bodembedekker ook dienst als beschermlaag tegen strenge vorst of extreme droogte. De bodemdekking houdt het vocht beter vast zodat jouw borderplanten de droge zomermaanden beter doorkomen. Naast de klassieke boomschors bestaan er nog veel meer (duurzame) varianten, zoals kokosschors & mulch

En na al dat harde werk is het tijd om te genieten van jouw tuin in groei & bloei! 🌱

Marcel

Tip van Marcel

Vergeet bij het uitkiezen van je planten ook niet te checken of de planten winterhard en/of wintergroen zijn! Kies je voor planten die niet wintergroen zijn? Dan zal die haag je in het najaar niet van de nodige privacy voorzien. In onze plantenrubriek kan je per plant de plantenfiche bekijken met enkele handige eigenschappen zoals plantafstand, standplaats, winterhardheid...  

Bekijk onze aanraders 👇

slide 4 to 6 of 9

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞

9,4

Reviews & Zekerheden

9,4
(29919)
  • Echte ondernemers
  • Veilig online
  • Goede voorwaarden
  • Betrouwbare info