10 populaire bodembedekkers, deel 1
Bodembedekkers maken van jouw tuin één geheel, en houden onkruid op afstand. Ze kruipen tussen de blikvangers in jouw tuin maar kunnen ook zelf de aandacht trekken met hun kleurrijke bloei. Vaak lokken ze nog eens extra bijen en vlinders die voor een goede bestuiving van jouw (moes)tuin zorgen. We laten je kennismaken met 10 populaire bodembedekkers: van wintergroene soorten tot exemplaren met een wel heel opvallende bloei.
1. Hedera helix of Klimop
-
Hoogte: Bij opgaande groei kan klimop 10 tot 15m hoog worden.
- Standplaats: Volle zon, halfschaduw of schaduw. Klimop is niet kieskeurig.
- Aantal per m²: 3 stuks
Hedera Helix, beter bekend onder de naam klimop, kan zowel als bodembedekker als klimplant toegepast worden. Er zijn tientallen varianten verkrijgbaar, met verschillende kleuren en bladvormen, maar de klassieke klimop heeft ovaalvormige blaadjes in een donkergroene kleur. Tijdens de bloeiperiode verschijnen er groenwitte bloemetjes die in de herfst opgevolgd worden door kleine donkerblauwe besjes, waar de vogels maar al te graag van snoepen. Het grote voordeel van klimop is dat deze plant het ook in de schaduw goed doet. Je snoeit klimop het best in maart of april.
2. Vinca minor of Kleine maagdenpalm
- Hoogte: 0,2 tot 0,25m
- Standplaats: Volle zon, halfschaduw en schaduw. Hoe meer zon, hoe meer bloemen.
- Aantal per m²: 8 tot 12 stuks
De kleine maagdenpalm is een laagblijvende, groene bodembedekker. Tijdens april en mei bloeien er mooie blauwpaarse stervormige bloemetjes. Snoei deze bodembedekker na de bloei grondig. Vinca minor is goed winterhard, en blijft zijn groene kleur ook tijdens de winter behouden. Bij jonge planten is er wel flink wat uitval mogelijk.
3. Campanula Portenschlagiana of klokjesbloem
-
Hoogte: 0,1 tot 0,5m
- Standplaats: Volle zon of halfschaduw
- Aantal per m²: 7 tot 9 stuks
Deze campanula laat zich kenmerken door zijn klokjesvormige paarse bloemen. Deze bloeien in trosjes van juni tot en met augustus, en lokken veel bijen en vlinders naar de tuin. De klokjesbloem is makkelijk in onderhoud, je hoeft enkel de uitgebloeide bloemen af te knippen. Deze bodembedekker is goed winterhard maar niet wintergroen. Opgelet want zijn bladeren worden goed gesmaakt door slakken.
Tip van Marcel
Pennisetum alop. Hameln kan je ook gebruiken als alternatief voor een bodembedekker want deze groeit vrij snel dicht.
4. Ajuga reptans 'Atropurpurea' of Kruipend zennegroen
- Hoogte: 0,15 tot 0,35m
- Standplaats: Zon, halfschaduw of schaduw.
- Aantal per m²: 9 tot 15 stuks
5. Waldsteinia ternata of Goudaardbei
- Hoogte: 0,1 tot 0,2m
- Standplaats: Halfschaduw, schaduw
- Aantal per m²: 9 tot 11 stuks
Benieuwd naar onze andere 5 favorieten? Lees hier deel 2!
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞