water besparen
7 februari 2022
Categorieën: Siertuin

3x handige waterbespaarders

Geschreven door Julie

De  zomers worden steeds warmer maar ook droger. Het is dan ook verstandig om onze tuinen aan te passen op het veranderende klimaat. Dat kan je doen door voor droogtebestendige planten & grassen te kiezen, maar ook door enkele handige hulpmiddelen in te schakelen die het beschikbare vocht beter vasthouden. Heb je toch nood aan handige bewateringstools in de tuin? Neem dan hier een kijkje!

Bespaar tot 50% water

Sierplanten & kruiden in  pot vragen meer verzorging dan in volle grond. Ze tonen sneller uitdrogingsverschijnselen tijdens warme zomerdagen, maar je kan ze ook sneller 'verzuipen' wanneer je te enthousiast met de gieter in de weer bent.

Hydrokorrels

Het is dan ook aangeraden om bloempotten & moestuinbakken van een laag  hydrokorrels te voorzien alvorens er potgrond aan toe te voegen. Deze korrels worden van klei gemaakt, en zijn dus een natuurlijk product. Ze worden gebakken en nemen het overtollige water in de potten op om deze opnieuw vrij te geven wanneer de plant het nodig heeft. De poriën in de korrels zorgen ook voor een goede luchtcirculatie. De hydrokorrels kunnen na gebruik gewoon gewassen en gedroogd worden om ze nadien in een andere pot te herbruiken.

Hydrokorrels 10L
€ 7,95

Hydrokorrel 20L - Bio
€ 9,85

Hydrokorrel 40L - Bio
€ 17,50

Watergelkristallen

Watergelkristallen hebben een gelijkaardige functie maar kunnen veel meer water & voeding opslaan dan de hydrokorrels, maar liefst 100 keer hun eigen gewicht. Hierdoor kan je de gietbeurten tot wel 50% reduceren. Deze watergelkristallen kunnen in bloembakken toegevoegd worden maar doen het ook prima in een zanderige grond. Je hoeft ze enkel onder wat potgrond te mengen bij het aanleggen van de tuin. De watergelkristallen zorgen voor sterkere planten & je zal langer van de bloei kunnen genieten door de goede waterhuishouding.

Tijdelijk uitverkocht
Aquaperla waterkristallen 1kg
€ 20,95

TerraCottem Turf 20kg
€ 199,00

Siertuin meststof 10kg met Sunprotect DPF15 gel
€ 21,60

Terracottem

Het sterproduct in dit rijtje is toch wel  Terracottem. Deze bodemverbeteraar slaat het aanwezige water & voeding voor maar liefst acht jaar op. Maar zorgt, in tegenstelling tot bovengenoemde exemplaren, het eerste groeiseizoen ook voor de nodige meststoffen en stimuleert het bodemleven. Terracottem slaat dus niet enkel het beschikbare water & voeding op maar levert ook nog iets extra aan de plant. Hierdoor heb je het eerste groeiseizoen amper omkijken naar de plant, en bespaar je ook tijd & geld aan het bemesten. Deze voordelen zorgen er dan ook voor dat Terracottem met een hoger prijskaartje komt, maar dat is het zeker waard. Je kan de Terracottem mengen met potgrond bij het inzaaien of aanleggen van de tuin. Is jouw tuin al aangeplant? Dan kan je de bodemverbeteraar ook nog wat onder de grond mengen. Het beste is natuurlijk om deze volledig in de grond te werken zodat deze het aanwezige water in de bodem maximaal kan opslaan.

Terracottem Turf

Voor het gazon werd er ook nog een aangepaste versie uitgebracht, namelijk  Terracottem Turf. Deze voeg je toe bij het inzaaien van het gazon of het plaatsen van de graszoden. Deze bodemverbeteraar is voor 100% gemaakt uit vulkanisch gesteente, en zorgt voor een goede kiemomgeving voor het graszaad. Hierdoor zullen de wortels & grasplanten beter groeien & sterker worden. Het zorgt er ook voor dat het gazon beter bestand is tegen droogtestress en ziektes.

Sunprotect

Ook  Sunprotect bestaat uit waterbesparende polymeren maar onderscheidt zich van bovenstaande producten door zijn organisch materiaal. Dit product geeft voeding aan de planten maar bevat ook een wortelstimulator (humifirst). Hierdoor groeien de wortels naar de watergelkristallen toe zodat ze het water beter kunnen opnemen. Dit product is tot 10 jaar werkzaam in de bodem en breekt daarna langzaam af.

TerraCottem universal 750gram
Van € 11,89

Terracottem universal emmer 5kg
€ 66,99

Nog meer handige tips bij droogte? 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞