resistente pootaardappelrassen
2 februari 2022
Categorieën: Moestuin

6 resistente pootaardappelrassen

Geschreven door Julie

België is het land van de friet, niet verwonderlijk dat we de aardappel dan ook meerdere malen per week op ons bord voorgeschoteld krijgen.

De aardappel is dan ook zeer veelzijdig: je kan er een smeuïge puree van maken of ze net krokant roosteren in de oven met een heleboel kruiden. Poffen met lekkere kruidenboter of simpelweg laten pruttelen in een verwarmend stoofpotje. Met de aardappel kan je alle kanten uit! Er bestaan dan ook nog eens ongelofelijk veel soorten aardappelen met elk hun eigen specifieke smaak en kookwijze.

Een ‘patatje’ valt altijd in de smaak. Maar deze zijn nog  lekkerder wanneer je ze zelf kweekt! Om zelf aan de slag te gaan heb je pootaardappelen nodig. Deze knollen worden speciaal gekweekt om te poten in de moestuin. Ze zien er dan wel gelijkaardig uit aan de aardappelen in de supermarkt maar vergis je niet: pootaardappelen kan je niet opeten!

Zelf aardappelen kweken is niet moeilijk, maar er liggen wel een aantal indringers op de loer die roet in het eten kunnen gooien. Zo kunnen de Coloradokever en Phytophthora, ook wel de aardappelziekte genoemd, heel wat schade aanrichten en jouw oogst doen mislukken. Ook aardappelmoeheid, waardoor de planten slecht groeien of zelfs afsterven, komt regelmatig voor wanneer je te vaak aardappelen op dezelfde plek plant. Om dit te vermijden verwissel je maar beter regelmatig van teelt. Wacht drie jaar vooraleer je op dezelfde plek opnieuw start met aardappelen poten. Zorg er bij het oogsten ook voor dat je alle knollen uit de grond haalt, ook de kleintjes!

De laatste jaren werd er steeds meer ingezet op het ontwikkelen en kweken van resistente aardappelrassen. Wij hebben dan ook 5 soorten in ons gamma die zeer goed resistent zijn, en we graag aan je willen voorstellen.

Viano Vinasse Kali Potas 3,5kg
€ 10,95

Meststof aardappelen 10kg - Bio
€ 22,95

🥔 VROEG (oogsten na 80-100 dagen)

OBAMA

Of deze aardappelsoort zo bekend is als zijn beroemde Amerikaanse naamgenoot betwijfelen we sterk. Maar dit aardappelras is alvast zeer populair bij de moestuinliefhebbers. Deze aardappelen hebben een  lange en ovale vorm. De Obama zorgt voor een grote opbrengst vastkokende gele aardappelen.

🥔 HALFVROEG (oogsten na 100-120 dagen)

CAROLUS

De Carolus kan je herkennen aan zijn  opvallende rode ogen op de schil. Deze aardappelen maken de beste frietjes maar smaken ook goed in een stevige puree. Het zijn grotere exemplaren die je lang kan bewaren. Bewaar ze wel altijd in een donkere en koele ruimte (bijvoorbeeld in de kelder).

ALOUETTE

Dit aardappelras heeft  heerlijk blozende roze wangetjes, en mooi geelkleurig vruchtvlees. Deze is zowel geschikt om te koken als te bakken. De Alouette aardappelen zijn de verbeterde versie van de Raja plantaardappelen (die niet meer beschikbaar zijn).

VITABELLA

Dit toppertje is niet enkel  biologisch maar ook plaagresistent! Dit ras is te vergelijken met de Frieslander en geeft smaakvolle vastkokende aardappelen. Zeer geschikt om een knapperig frietje🍟 van te maken!

Uitverkocht seizoen 2022
Pootaardappel Obama zakje 1kg - plaagresistent
€ 3,99

Uitverkocht seizoen 2022
Pootaardappel Carolus zakje 25 stuks - plaagresistent ECO 28/35 (Frankrijk)
€ 5,49

Uitverkocht seizoen 2022
Tijdelijk uitverkocht
Pootaardappel Alouette zakje 3kg
€ 9,99

🥔 LAAT (oogsten na 130 dagen)

TEXLA

Texla aardappelen hebben een mooie ronde vorm. Deze kunnen prima bewaard worden, en zijn volledig resistent tegen de aardappelziekte of Phytophthora. Dit aardappelras kan niet geteeld worden in een kleigrond.

SEVILLA BIO

Sevilla aardappelen zijn eerder  middenlaat en lichtbloemig. Het opvallende aan deze soort is dat hoe langer je ze laat staan, hoe lekkerder de smaak is. Vandaar dat we ze ook bij de late soort vermelden.

Uitverkocht seizoen 2022
Tijdelijk uitverkocht
Pootaardappel Texla zakje 0,5kg - plaagresistent
€ 2,49

Uitverkocht seizoen 2022
Tijdelijk uitverkocht
Pootaardappel Sevilla 1kg - BIO
€ 4,99

Uitverkocht seizoen 2022
Tijdelijk uitverkocht
Pootaardappel Texla zakje 1kg - plaagresistent
€ 4,99

Tip van Marcel: Heb jij geen moestuin maar wil je wel graag zelf aardappelen kweken? Geen probleem, met de potato tub zak kan je ook op een terras of balkon makkelijk zelf aan het moestuinieren slagen!

Zelf een potato master worden? Lees dan zeker deze artikels 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞