Aardappelen

Aardappelen oogsten & bewaren


Na al dat wachten, mag je jouw piepers eindelijk oogsten! Maar wanneer & hoe oogst je de aardappelen? Je leest het hier!

🥔 Wanneer aardappelen oogsten?

  • Vroege aardappelen kunnen geoogst worden van zodra je de knollen groot genoeg vindt. Afhankelijk van het ras en wanneer je ze geplant hebt, kan de eerste oogst al eind mei/begin juni plaatsvinden. Vroege rassen zijn in de regel niet goed houdbaar.
  • De middelvroege soorten worden vooral in juli & augustus geoogst.
  • De laatkomers in september en oktober, altijd voor de eerste vorst. Bij de middelvroege en late soorten wacht je tot het loof afgestorven is. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen afharden, en veel langer zullen bewaren.

    Opgelet: verwijder alle aardappelen uit de grond, ook de kleine knolletjes. Deze kunnen er anders voor zorgen dat de aardappelplaag het jaar nadien doorgegeven wordt.

🥔 Hoe bewaar je de aardappelen?

In het verleden werd het loof dikwijls verwijderd via chemische middelen. Dit zorgde ervoor dat de aardappel vroeger begon af te harden waardoor er minder kans was op en minder besproeid moest worden tegen de aardappelplaag. Tegenwoordig blijkt dat je het loof ook gewoon kan afsnijden met ongeveer gelijkaardige resultaten. Na een tweetal weken zijn de aardappelen voldoende afgehard en kan je ze oogsten.

Wil je de aardappelen zo lang mogelijk bewaren? 

Zorg er dan voor dat alle beschadigde aardappelen, hoe klein ook, uit de stapel gehaald worden. Leg de goede aardappelen voorzichtig op een donkere, koele en vorstvrije plaats. Zorg er ook voor dat ze zeker niet nat kunnen worden!

Voer je bovenstaande richtlijnen uit? Dan kan je tot maart van het daarop volgende jaar jouw aardappelen bewaren. Daarna gaat de kwaliteit achteruit en kunnen we opnieuw beginnen uitkijken naar de eerste primeuraardappelen!


Marcel

Tip van Marcel

Tegenwoordig zijn er geen kiemremmers voor particulieren meer op de markt. Het wordt dus nog belangrijker om pootaardappelen met een goede houdbaarheid te kiezen. Wij hebben alvast enkele toppers voor je geselecteerd 👇

Bekijk onze aanraders 👇

Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Pootaardappel Monte Carlo zakje 1kg
€ 4,49
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Pootaardappel Melody zakje 1kg
€ 5,49
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Pootaardappel Nemo zakje 1kg
€ 4,49
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Pootaardappel Texla zakje 1kg - plaagresistent
€ 6,99
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Pootaardappel Cheyenne zakje 25 stuks - rood 28/30 (Frankrijk)
€ 6,49

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞