Bodemverbeteraars
Bodemverbeteraars
Een bodemverbeteraar verrijkt jouw bestaande grond en stimuleert het bodemleven. Het is dus geen welgekomen extraatje voor jouw plant, maar de basis voor een goede inworteling in de bodem. De planten zullen zo goed groeien en alle meststoffen in de bodem goed kunnen opnemen. Een bodemverbeteraar is dus niet te vergelijken met potgrond, aangezien het vermengd wordt met jouw bestaande teelaarde in de tuin. Plaats jouw planten dus nooit rechtstreeks in de bodemverbeteraar, maar wel in een gemengde toplaag van jouw teelaarde.
Wat is het nut van een bodemverbeteraar?
Met behulp van een bodemverbeteraar verbeter je de mogelijkheid om water en voedingsstoffen vast te houden en geef je een boost aan het bodemleven. Planten hebben zuurstof, water en voedingsstoffen nodig om te overleven. Dit halen ze uit de bodem.
Is de bodem in je tuin eerder arm en zanderig? Dan sijpelt water vrij snel weg en neemt daarbij noodzakelijke voedingsstoffen mee. Hierdoor krijg je dus uitspoeling. Planten die geen water of voedingsstoffen uit de bodem kunnen opnemen, zullen niet lang overleven.
Daarnaast kan een bodem ook eerder rijk, maar niet-poreus zijn. Overtollig water kan dan moeilijk doordringen in de bodem. Zulke grond verhardt ook bij droog weer, wat allesbehalve ideale omstandigheden zijn voor planten.
En dat is waar een bodemverbeteraar zijn nut kan bewijzen. Door voor het planten bodemverbeteraar door de toplaag te mengen, optimaliseer je de structuur waardoor voedingsstoffen en water efficiënt kunnen gebruikt worden. Door de bodemkwaliteit te verbeteren voor het planten, hoef je doorgaans ook minder extra te bemesten doorheen het jaar met meststoffen.
Twee andere voordelen van het gebruik van bodemverbeteraars voor het aanplanten van gewassen zijn de verbetering van de bodemvruchtbaarheid en een positieve impact op het milieu. Bodemverbeteraars kunnen de bodemvruchtbaarheid op de lange termijn verbeteren waardoor de algemene gezondheid van je tuin verhoogt. Daarnaast dragen bodemverbeteraars bij aan het verminderen van bodemdegradatie en het verbeteren van bodemgezondheid. Dit heeft een positieve invloed op het milieu.
Conclusie: Bodemverbeteraars hebben een positieve impact in die zin dat ze
- de bodem verrijken (bodemactivator)
- de bodem verlichten (bij zandgrond) of verzwaren (bij kleigrond)
- de structuur van de bodem verbeteren
Bodemverbeteraars vs compost vs meststoffen
Laten we beginnen met de gelijkenis tussen compost, meststoffen en bodemverbeteraars. Alle drie bevorderen ze de kwaliteit van de grond. Maar op vlak van samenstelling, functie en toepassing verschillen ze.
Meststoffen voeren essentiële voedingsstoffen aan die je planten nodig hebben om te ontwikkelen. Bodemverbeteraars daarentegen dragen bij aan de fysische, chemische en biologische eigenschappen van de bodem. De insteek is dus anders. Compost is een soort bodemverbeteraar, maar niet alle bodemverbeteraars zijn compost. Compost is een natuurlijke, ecologische bodemverbeteraar die ontstaat door plantaardige resten - zoals groenten, fruit, tuinafval - op een gecontroleerde manier te laten afbreken door micro-organismen. Wanneer de compost klaar is, kan je het op dezelfde manier gebruiken als andere bodemverbeteraars.
Soorten bodemverbeteraars
- Gedroogde koe-/kippen-/paardenmest: De meest pure vorm van bemesten/bodemverbetering is verse mest gebruiken. Helaas brengt dit ook risico’s met zich mee. Verse mest bevat namelijk een hoog percentage aan stikstof, wat de mogelijkheid tot verbranding met zich meebrengt. Daarnaast kunnen er sporen van selectieve onkruidbestrijding en groeiremmers aanwezig zijn, als er stro vermengd werd met de meststof. De samenstelling van gedroogde mest is geoptimaliseerd, het is eenvoudig te verspreiden en het is geurarm.
- Lavameel: Lavameel is een op en top natuurlijk product, het is namelijk poeder dat afkomstig is van lavagesteente. Dankzij de herkomst van deze bodemverbeteraar bevat lavameel een breed spectrum aan essentiële mineralen zoals silicium, ijzer, magnesium of calcium. Lavameel verbetert de waterdoorlatendheid en gaat onkruid tegen. Het ondersteunt ook micro-organismen en wormen: essentieel voor een gezonde bodem. Lavameel is niet alleen een bodemverbeteraar, maar beschermt je planten ook tegen schimmels en schadelijke insecten. Het droogt schimmelkiemen uit en heeft een uitdrogend en schurend effect op insecten.
- Perliet: Perliet is een bodemverbeteraar die zowel in potgrond als in volle grond kan worden gebruikt. Het is ideaal om te gebruiken in een zware kleigrond omdat het de bodem luchtiger maakt. Bovendien helpt perliet de bodem om vocht vast te houden. Perliet wordt ook toegevoegd aan de betere potgronden om water vast te houden en terug af te geven bij droge omstandigheden.
- Bentoniet: Bentoniet is een natuurlijk gesteente met kleimineralen. Het is als bodemverbeteraar ideaal voor zandgronden omdat het de grond zwaarder maakt en water beter vasthoudt. 1 kg bentoniet kan tot 10 kg water vasthouden.
- Basaltmeel: Basaltmeel is een vulkanisch oergesteente die perfect tot zijn recht komt bij een kleigrond. Het maakt de grond namelijk luchtiger en zorgt daarenboven voor een betere waterhuishouding.
- Turf: Turf is gedroogd veen dat je inwerkt in de toplaag in je tuin. Door dit te doen, verrijk je de grond met organisch materiaal (hummus) en verbeter je de structuur van de bodem. Planten wortelen hierdoor sneller in. Turf kan je op een bepaalde manier vergelijken met compost die je zelf maakt, maar turf ontstaat na jarenlange compostering in een zuurstofarme omgeving. Turf verzuurt daardoor de bodem en is dus ideaal voor zuurminnende planten. Hou er echter rekening mee dat turf in se een fossiele brandstof is die wordt ontgonnen in turfgroeves.