Vijf toepassingen van lavameel: DE natuurlijke bodemverbeteraar en meststof


Biotuiniers en plantenliefhebbers opgelet! Wij lichten in deze blog ons favoriete wapen toe tegen schimmels en insectenvraat. Maar wist je dat lavameel eigenlijk nog veel meer kan? Wij geven maar liefst vijf toepassingsmogelijkheden mee, zodat jij het meeste uit je lavameel kan halen.

1. Lavameel als doeltreffende meststof

Het woord lavameel mag je vrij letterlijk nemen. Dit natuurlijke product bestaat namelijk uit fijngemalen vulkanisch gesteente dat uit een vulkanisch actief gebied komt. Het Eifelgebied in Duitsland is hier een courant voorbeeld van.

Eifel regio in Duitsland

Die vulkanische oorsprong garandeert een uitstekend gehalte aan silicium, wat ervoor zorgt dat je planten andere voedingsstoffen (zoals fosfor) beter kunnen opnemen. Lavameel kan je dus beschouwen als indirecte meststof. Zo kan je rekenen op een positief effect op de groei en opbrengsten van je plant.

2. Lavameel als vervanger van kalk

Als de pH-waarde van de bodem te laag is, dan is je bodem licht tot zwaar verzuurd. In dat geval raden we aan dat je pH-verhogende bodemverbeteraars toevoegt, zoals kalk.
Een belangrijke kanttekening hierbij is dat kalk ook enkele spoorelementen onttrekt uit de bodem, zoals mangaan. We beschouwen bekalking dan ook als een valabele, zij het tijdelijke, oplossing voor de bodemvruchtbaarheid.
Daartegenover staat dat lavameel net spoorelementen zal toevoegen aan de bodem EN een pH-verhogende werking heeft. The best of both worlds!

Tip:
 strooi geen lavameel op zuurminnende planten zoals rhododendron, azalea, heide of blauwe hortensia!

3. Schimmels voorkomen met behulp van lavameel

Lavameel kan ingezet worden als schimmelwerend middel, door het te verstuiven op de bladeren van de plant. Hiervoor gebruik je best een verstuiver, want met de hand zal je niet hetzelfde resultaat bereiken. Door lavameel te verstuiven, zal vocht onttrokken worden van het blad, waardoor schimmels minder kans krijgen om zich te manifesteren. 

De plant zal van nature al een laagje silicium afzetten op het blad als er zich een schimmelinfectie voordoet. In feite help je de plant dus een handje door extra silicium toe te voegen. Een natuurlijke oplossing voor een natuurlijk probleem!

4. Lavameel jaagt insecten de stuipen op het lijf

Wist je dat lavameel een fysieke barrière vormt tegen insecten? Door de ruwe textuur, drogen de insecten uit en worden ze ook verwond. We raden aan om volledig het blad te bestuiven, want ook onderaan het blad zullen die vervelende insecten zich vaak nestelen. 🚫🐛🪳

Tip:
 verstuif het lavameel best s'avonds op een vochtig blad, anders riskeer je om nuttige insecten zoals bijen en hommels te hinderen. Het poeder blijft trouwens beter kleven op een vochtig blad (bv. na een regenbui) en als er weinig wind is.

Insecten op een blad

Ook bij deze methode moeten we een kanttekening maken, namelijk dat de verstuiving van lavameel enkel als preventieve oplossing mag beschouwd worden. Best zet je het lavameel samen in met feromoonvallen, als je insectenplagen volledig wil voorkomen. Indien je alreeds last hebt van een heuse insectenplaag, dan zijn nuttige insecten beter geschikt om die ongewenste beestjes te verwijderen.

5. Lavameel tegen bloedluizen in je kippenhok

Ten slotte is lavameel een van de meest effectieve middelen ter bestrijding van bloedluizen in een kippenhok. Het fijne poederige profiel van lavameel zorgt ervoor dat het in alle hoeken en kieren van het hok kan doordringen, waar bloedluizen zich overdag graag schuilhouden.

Daar komt nog een extra voordeel bij: na gebruik kan je eenvoudig de inhoud van het kippenhok, inclusief het stro, de kippenmest en zelfs de overgebleven restjes lavameel, in de compostbak gooien.

Lavameel blijkt namelijk een uitstekende toevoeging te zijn voor compost! Op die manier geef je niet alleen je kippenhok een schoonmaakbeurt, maar benut je ook nog eens de waardevolle voedingsstoffen die in het lavameel zitten. Een win-winsituatie voor je kippen en je tuin dus! 🐔


Lavameel gebruiken als wondermiddel in je tuin?

Lavameel is enorm veelzijdig: het is een geweldige meststof, kalkvervanger, schimmelweerder, insectenbarrière en effectieve bestrijder van bloedluizen. Een superheldproduct dus, en een must-have voor bio-tuiniers en plantenliefhebbers! 


Marcel

Tip van Marcel

Grover lavagruis is beter geschikt voor bodemverbetering, terwijl het fijnere lavameel goed is voor de planten zelf. We hebben al enkele toppers voor je geselecteerd 👇

Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
DCM Lavameel 20kg
Vanaf € 21,54
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Birchmeier poederverstuiver 'Bobby 0.5' - 0,5L
€ 39,90
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Eifelgold Lavameel 20kg zak
Vanaf € 20,66
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Substral Naturen Naturen lavagruis 20L (16kg) Bio
Vanaf € 14,36
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
DCM vitasilica lavameel poeder 2kg - Bio
€ 7,30
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
DCM vitasilica lavameel poeder 13kg - Bio
€ 23,75

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞