Welke soort serre kies ik?

Serres zijn al lang niet meer enkel maar te vinden in grootmoeders tuin. Hoewel hun primaire functie nog steeds gericht is op het kweken van groenten en fruit in een warme omgeving, worden serres tegenwoordig steeds vaker ingezet als uitbreiding van de leefruimte. Ze fungeren als een soort tuinkamer, een verlengstuk van de huiskamer maar dan geïntegreerd tussen het weelderige groen van de tuin. Ze komen in allerlei vormen, kleuren en afwerkingen, maar ook diverse prijsklassen. In dit artikel presenteren we je de verschillende soorten tuinkassen van onze merken ACD & Vitavia, inclusief richtprijzen en kenmerken. Op deze manier kun je eenvoudig bepalen welke serre aansluit bij jouw levensstijl en, niet onbelangrijk, budget!

Inhoudsopgave

 • Basic serre: tussen € 100 en € 200
 • Budget serres en polycarbonaat serres: ± € 300 à € 600
 • Folie- of tunnelserre van AA-kwaliteit: € 650 à € 1200
 • Glazen serres (ACD & Vitavia)
 • Rechte of schuine wanden?
 • Basic serres: tussen € 100 en € 200

  Deze serres vormen een budgetvriendelijke optie en zijn vervaardigd van folie.

  • Ze zijn ideaal voor tuinliefhebbers die nog geen ervaring hebben met serres en graag willen experimenteren zonder al te veel geld uit te geven.
  • Vanwege het gebruik van folie is het belangrijk dat deze serre niet blootgesteld wordt aan harde wind, aangezien deze anders gemakkelijk weggeblazen kan worden. Een stevige verankering in de grond is daarom noodzakelijk.
  • In de ochtend kan er condensvorming optreden op deze serre, wat resulteert in waterdruppels die op de planten vallen. 
  • De levensduur van deze serre wordt geschat op een tweetal jaar.

  Wij verkopen enkele basic instapmodellen van dit type. Wij raden deze type serres niet aan voor langdurig gebruik. Enkel voor klanten die eens willen testen als moestuinieren iets voor hen is.

  Promo
  Promo
  Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
  Nature tuintunnel H200x200x200cm met anti-insectennet
  € 199,00 € 185,93
  Tijdelijk uitverkocht
  Nature tuintunnel H200x350x200cm
  € 259,00
  Tijdelijk uitverkocht
  Nature muurtuinkas H215x200x100cm Buizen lichtgroen, cover trans
  € 55,00
  -25%
  -25%
  Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
  Nature tuinkas H195x140x140cm +2 rekkenm 2 wandplanken
  € 99,00 € 74,46
  Promo
  Promo
  Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
  Nature Tomatenkas H200x198x78cm
  € 79,95 € 77,11

  Budgetserres en polycarbonaat serres: ± € 300 à € 600

  Hier beginnen we al te spreken over serres die er mooi uitzien en gemaakt zijn uit polycarbonaat (vaak 3 tot 4 mm dik) of standaard tuinbouwglas.

  Ons advies?

  In het algemeen zijn we geen voorstanders van dit type serre, vooral niet wanneer de serre blootgesteld wordt aan harde wind. Ervaringen van verschillende tuiniers leren ons dat de panelen gemakkelijk loskomen bij stormachtig weer, of dat zelfs het hele frame ineenstort. Het vereist dus extra bevestigingen tegen de wind, en het is raadzaam om zelf versterkingen aan te brengen. Uit ervaring blijkt dat goedkoop in dit geval eigenlijk duurkoop is, gezien de prijs te hoog wordt geacht voor wat je ervoor krijgt.

  Het thema van die goedkope (tunnel)serres kan je ook in het huidige klimaatthema plaatsen. Veel tuiniers zijn ecologisten, dus we bekijken dit ook vanuit een ecologisch perspectief. Waarvoor kies je dan:

  • Een goedkope (tunnel)serre die slechts enkele jaren meegaat = wegwerpcultuur

  • Een duurdere (tunnel)serre die een heel leven meegaat (hoewel de folie van de tunnelserre om de ± 10 jaar moet worden vervangen). Misschien is het belangrijk om deze factor ook in overweging te nemen?!

  We zijn ervan overtuigd dat een duurdere (tunnel)serre op de lange termijn de meest kosteneffectieve, beste en milieuvriendelijkste oplossing is voor echte tuinliefhebbers, ook al liggen de kosten al snel boven de € 1000. Voor kritische klanten die denken dat we duurdere serres aanraden om meer winst te maken, willen we graag benadrukken dat de marges op goedkopere serres twee tot drie keer zo hoog zijn als die van de kwalitatieve serres. Helaas brengen de goedkopere varianten ook problemen met zich mee. We raden de goedkoopste varianten alleen aan voor mensen die niet zeker weten of moestuinieren echt iets voor hen is en het graag willen uitproberen.

  Beelden zeggen meer dan woorden, dus kijk gerust zelf  👇

  De uitzondering

  Na een lange & kritische zoektocht hebben we toch een type polycarbonaat serre gevonden die aan onze prijs-kwaliteitseisen voldoet, namelijk: de Viva tuinserre

  Deze serre komt inclusief fundering zodat deze stevig & stabiel in je tuin staat. Ook het aluminium frame (met hoogwaardige poedercoating) zorgt voor de nodige stevigheid. De onderkant van de kas is dan weer gemaakt uit gegalvaniseerd staal, wat die stabiliteit nog meer ten goede komt.

  Hoewel deze tuinkas van een hogere kwaliteit is, raden wij toch aan om alle ramen & deuren te sluiten bij stormweer. Ook de ramen kunnen nog extra vastgekit worden. Wij hebben deze serre inmiddels al verkocht & de eerste commentaren zijn positief! 

  Hieronder kan je wat sfeerbeelden vinden van de kas in de tuin van onze klant

  -22%
  -22%
  Nu besteld, uiterlijk maandag 11/03 verzonden
  Viva tuinserre aluminium Polycarbonaat 7.5m2 - 244x305cm - antraciet grijs - inclusief fundering
  € 1.029,00 € 799,53

  Folie- of tunnelserres van AA-kwaliteit (€ 650 tot € 1200)

  Voor een tunnelserre van goede kwaliteit kan je terecht bij Filclair. Deze tunnelseries zijn duurder maar dat merk je ook direct aan de kwaliteit. Wij staan dan ook volledig achter dit merk. We hebben ook 1 kleine tunnelserre van ACD in ons aanbod.

  Voor hoogwaardige tunnelserres kun je vertrouwen op het assortiment van Filclair. Hoewel deze tunnelserres prijziger zijn, rechtvaardigt de kwaliteit de investering volledig. Wij staan dan ook volledig achter dit merk, en hebben ook een kleine tunnelserre van ACD in ons aanbod.

  • De prijs ligt iets hoger, maar dit weerspiegelt direct de superieure kwaliteit van de gebruikte folie. Deze folie heeft een gemiddelde levensduur van 7 jaar, terwijl goedkopere varianten al na 1 à 2 jaar aan vervanging toe kunnen zijn. Onze eigen Filclair tunnelserre in de tuin gaat al maar liefst 16 jaar mee.
  • Het frame is heel robuust en gaat "je leven lang" mee.
  • De foliedoek kan apart aangekocht worden indien je deze wil laten vervangen.
  Heb je interesse in een Filclair-tunnelserre? Vraag dan hier je offerte op maat aan!

  Wat zijn de voordelen van een tunnelserre ten opzichte van een glazen serre?

  • Deze zijn goedkoper dan glazen serres, waardoor ze ideaal zijn als je veel ruimte voor je investering wilt krijgen.
  • Verplaatsbaarheid: Maak de ankers los, en met wat hulp kun je de tunnelserre eenvoudig verplaatsen. Reken op ongeveer 100 kg per 6 meter lengte bij een standaard breedte van 3 meter voor de tunnelserre.

  En de grootste nadelen?

  • Regelmatige folievervanging: Hoewel de folies van Filclair bekend staan om hun duurzaamheid, moet je er rekening mee houden dat ze elke 7 jaar vervangen moeten worden. Onze eigen tunnelserre vertoont enkele gaten in de folie, maar heeft toch al 16 jaar dienst gedaan.
  • Esthetisch minder aantrekkelijk: Tunnelserres hebben over het algemeen een minder visueel aantrekkelijke uitstraling dan glazen exemplaren.
  • Beperktere opties: Sommige opties/accessoires, zoals een automatische raamopener (die wij altijd aanbevelen), zijn niet mogelijk bij tunnelserres.

  Glazen serres (ACD & Vitavia)

  Dit zijn de ‘klassieke’ serres zoals de meeste mensen ze kennen. Deze serres zijn veel steviger, maar ook prijziger. 

  1. ACD Intro Grow: vanaf € 600

  De Intro Grow is een basic serre. Geschikt voor diegenen die willen kweken in een serre van goede kwaliteit zonder daarbij een groot budget te willen besteden. Deze serre draagt de merknaam van ACD maar wordt niet door hen geproduceerd. Je koopt dus geen "echte" ACD Prestige serre. Voor deze prijsklasse zouden we daarom eerder de Vitavia-serres aanraden i.p.v. deze Intro Grow reeks van ACD.

  Nadelen t.o.v. de Prestige serres:

  • De ramen bestaan niet uit 1 stuk maar worden bevestigd met aluminium clipjes die na verloop van tijd kunnen roesten als gevolg van weersinvloeden.
  • Fundering is niet inbegrepen.
  • Er zijn beperkte opties beschikbaar, en als je een gelakte serre wilt, kun je slechts kiezen uit drie kleuren.
  • Deze serres worden niet rechtstreeks door ACD vervaardigd. We verwachten dat deze serres binnen enkele jaren mogelijk niet meer beschikbaar zullen zijn, waardoor het verkrijgen van reserveonderdelen moeilijk kan worden.

  2. Vitavia serres: vanaf € 850

  De glazen serres van Vitavia staan bekend om hun voortreffelijke Duitse kwaliteit, en dat voor een aantrekkelijke & betaalbare prijs voor een glazen tuinkas. Momenteel hebben we diverse superpromo's uit de Neptune- en Jupiter-lijn in ons gamma! Deze serres bestaan uit stevig tuinbouwglas of veiligheidsglas.

  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Mét stalen opbouwfundering van 6 cm dik
  • Met hoge nokhoogte waardoor je moeiteloos rechtop kan staan in de kas. Zo vermijd je rugklachten!
  • Elke serre is voorzien van een TÜV-certificering, wat getuigt van kwaliteit en veiligheid
  • Hoogwaardige constructie
  • Thuislevering in een zelfbouwpakket
  • 10 jaar fabrieksgarantie op het frame

   Bekijk alle Vitavia-serres
  -27%
  -27%
  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  Vitavia Jupiter Serre 11,5m² met veiligheidsglas - met dubbele deur en fundering
  € 2.059,00 € 1.499,98
  -30%
  -30%
  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  Vitavia Neptune Serre 6,7 m² tuinbouwglas - met fundering
  € 1.219,00 € 853,30
  -30%
  -30%
  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  Vitavia Neptune Serre 8,3m² tuinbouwglas - met fundering
  € 1.349,00 € 944,30

  3. ACD Prestige serres: vanaf € 1300

  Deze Prestige serres zijn de Rolls Royce onder de tuinkassen.

  • De ramen bestaan uit 1 stuk en bestaan uit gekarteld veiligheidsglas. Dit voorkomt dat de planten verbranden en zorgt ervoor dat de waterdruppels naar beneden worden geleid.
  • Deze serre is zelfdragend. Dit zorgt voor stabiliteit & maximale draagkracht. Toch is het nog altijd aangeraden om de serre extra te verankeren. De Prestige serres zijn beschikbaar in diverse formaten & kleuren. 
  • Ook ‘muurserres’ op maat zijn mogelijk.
  • Hoewel onze voorkeur uitgaat naar dit type serre, komt dit natuurlijk met een hoger prijskaartje. Deze serres zijn aanzienlijk steviger en vereisen meer materiaal, altijd vervaardigd met veiligheidsglas.

  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  ACD Piccolo Serre Prestige P04 - 1,59 x 2,98m - Aluminium
  € 1.739,00
  -16%
  -16%
  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  ACD serre Prestige R204 - 2,32 x 2,98m - Aluminium
  € 2.387,00 € 1.999,00
  -15%
  -15%
  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  ACD serre Prestige R306 - 3,06 x 4,45m - Blackline
  € 3.809,00 € 3.249,00
  Nu besteld, uiterlijk vrijdag 29/03 verzonden
  ACD Piccolo Serre Prestige P03 1,59 x 2,24m - Ral naar keuze
  € 2.149,00
  Promo
  Promo
  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  ACD serre Prestige R204 - 2,32 x 2,98m - Blackline
  € 2.459,00 € 2.299,00
  -13%
  -13%
  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  ACD serre Prestige R306XH -3.06 x 4.45m - extra hoog - Blackline
  € 4.270,00 € 3.699,00
  Promo
  Promo
  Nu besteld, uiterlijk woensdag 20/03 verzonden
  ACD serre Prestige R305 - 3,06 x 3,71m - Blackline
  € 3.239,00 € 2.999,00


  Deze serres doen ook vaak dienst als een leefruimte waar je van een goed boek kan genieten of een kopje koffie. Je kunt de tuinkas ook verfraaien met diverse kamerplanten, maar het is met name een ideale omgeving voor cactussen. Dankzij de glazen structuur kun je gedurende alle seizoenen optimaal van je tuin genieten. Het eerste lentezonnetje voelt zoveel aangenamer onder het glas. Tijdens de zomer kan je dan weer een schaduwdoek op jouw serre bevestigen, wat voor beschutting zorgt. In de herfst kan je er van de prachtige bladverkleuringen genieten, en zelfs in de winter kun je, gehuld in een dikke trui, het winterse landschap bewonderen. Je kan er zelfs een warmte element installeren. Let wel op: het blijft een serre die niet 100% waterdicht is.

  Ook onder de Prestige serres zijn er diverse modellen die aan ieders wensen kunnen voldoen. Of je nu op zoek bent naar een compacte serre voor een stadstuin of een variant die tegen de gevel kan worden geplaatst, of naar een grotere serre met alle mogelijke opties, je vindt het onder het assortiment Prestige serres. Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar onze klantendienst via info@hermie.com!

  Wil je de ACD Prestige serres graag zelf komen bekijken?

  • Bij Hermie hebben we zelf 1 demoserre ter beschikking om te bezoeken. Plan dus gerust een afspraak in voor een bezoekje en persoonlijk advies. 
  • Wil je graag diverse type serres bezoeken & vergelijken? Dan kan je terecht in het demopark van ACD in Roeselare! In dit demopark staan allerlei verschillende Prestige serres & accessoires tentoon. Met de code 2425 kan je het demopark altijd in mocht deze gesloten zijn. 
  • Je kan ook terecht in de showroom van ACD. Vergeet dan niet om je voucher van Hermie af te geven bij het bestellen. Zo weten de werknemers dat je bent doorgestuurd via Hermie & krijg je van ons ook nog een cadeaubon van 50 euro om te besteden op onze webshop!

  In deze video legt onze serre-expert Jelle uit wat de voordelen zijn van een ACD serre, en waarom deze resistent zijn tegen stormweer. 👩‍🌾

  Rechte of schuine wanden?

  Bij de aanschaf van een serre rijst de vraag of je beter kunt kiezen voor rechte of schuine wanden. Deze keuze is volledig persoonlijk, en voor beide types zijn er specifieke voor- en nadelen die we graag voor je op een rijtje zetten.

  Rechte wanden?

  Een kas of serre met rechte wanden is de meest gekozen optie.

  De voordelen:

  • Visueel wordt dit meestal als het mooist ervaren
  • Neemt het minste ruimte in beslag
  • Je kunt de volledige ruimte binnenin de serre optimaal benutten.

  Schuine wanden?

  Schuine wanden worden minder verkocht, maar ze bieden verschillende voordelen ten opzichte van serres met rechte wanden:

  • Ideaal wanneer ruimte geen beperking vormt, omdat serres met schuine wanden over het algemeen een groter grondoppervlak hebben dan hun tegenhangers met rechte wanden.
  • Biedt meer licht- en warmteopvang door de schuine wanden. Het grotere oppervlak en de betere verdeling van licht zijn vooral nuttig tijdens koudere periodes, zoals in de vroege lente en het najaar.
  • De wind 'botst' niet direct tegen de serre, maar wordt er overheen geleid. De constructie is ook stabieler omdat het gewicht van het dak beter verdeeld wordt. Hoewel ACD-serres van nature al zeer stevig zijn, kan dit een belangrijke factor zijn als je in een stormgevoelig gebied woont.

  Het grootste nadeel?
  Dat is dat je aan de zijwanden niet voldoende hoogte hebt om bijvoorbeeld tomaten te kweken. Deze kan je enkel in de middenstrook kweken.

  Nog meer lezen over onze serres? 👇

  👉 Heb je nog vrageninteresse in een model dat nog niet in ons assortiment zit of wil je graag onze demoserre bezoeken? Onze serre-expert staat voor je klaar! 

  📱Stuur ons via Whatsapp 📧 Stuur een mailtje Bel 📞0032/(0)9 396 59 00

  Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

  We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven.
  Geen spam, beloofd 🤞