Welke soort serre kies ik?

Serres, in Nederland ook wel tuinkassen genoemd, zijn al lang niet meer enkel te vinden in grootmoeders tuin. Het hoofddoel is nog altijd om groenten en fruit in een warme omgeving te laten groeien maar tegenwoordig worden ze ook steeds vaker als tuinkamer gebruikt. De serre wordt dan een verlengstuk van de huiskamer, maar dan tussen het groen van de tuin. Ze komen in allerlei vormen, kleuren en afwerkingen maar ook prijsklasses. In dit artikel zetten we dan ook een aantal verschillende types serres op een rij met hun richtprijs en kenmerken. Zo kan je makkelijk bepalen welke serre bij jouw levensstijl en, niet onbelangrijk, budget past!

Basic serre: tussen € 100 en € 200

Dit zijn budgetvriendelijke serres die met folie gemaakt werden.

 • Geschikt voor tuinliefhebbers die nog geen ervaring hebben met een serre, en dit eens willen proberen zonder veel geld uit te geven.
 • Doordat de serre uit folie bestaat, mag deze niet in de wind staan. Anders zal deze bij een windvlaag gewoon wegwaaien. Je moet ze dus zeer goed verankeren in de grond.
 • In de ochtend zal er condens op deze serre staan waardoor de druppeltjes water op jouw planten zullen vallen.
 • Levensduur van ongeveer 2 jaar.

Wij verkopen hiervan enkele basic instapmodellen. Er zijn websites die zich hierin specialiseren. Zij bieden dan bijvoorbeeld tunnelserres van 6 m aan voor 120 euro, en een veel groter assortiment.

Budget serres en polycarbonaat serres: ± € 300 à € 600

Hier beginnen we al te spreken over serres die er mooi uitzien en gemaakt zijn uit polycarbonaat (dikwijls 3 à 4 mm) of gewoon tuinbouwglas.

Ons advies?

Wij raden, ook al bieden we zelf enkele van deze modellen aan, bovenstaande type serres absoluut niet aan! Zeker niet als de serre open en bloot in de wind staat. De ervaringen van verschillende tuiniers die dergelijke serres hebben geplaatst, leert ons dat de platen gewoon wegwaaien bij stormweer of het volledige frame zelfs ineenvalt. Alles moet dus apart vastgemaakt worden tegen de wind en je dient zelf best ook verstevigingen aan te brengen. Ervaring leert ons hier dat goedkoop eigenlijk duurkoop is. De prijs vinden we dan ook te hoog voor wat je ervoor terugkrijgt.

Het thema van die goedkope (tunnel)serres kan je ook in het huidige klimaatthema plaatsen. Veel tuiniers zijn ecologisten dus bekijken we dit ook graag eens vanuit ecologisch standpunt. Waarvoor kies je dan:

• Een goedkope (tunnel)serre die slechts enkele jaren meegaat = wegwerpcultuur

• Een duurdere (tunnel)serre die heel jouw leven meegaat (waarbij je de folie van de tunnelserre wel om de ± 10 jaar moet vervangen). Misschien is het ook belangrijk om deze factor in overweging te nemen?!

Ik ben ervan overtuigd dat een duurdere (tunnel)serre de goedkoopste, beste en meest milieuvriendelijke oplossing is op lange termijn wanneer je een echte tuinliefhebber bent! Helaas zit je daar al snel aan bedragen van 1000 euro of meer. Voor de kritische klanten die denken dat wij enkel duurdere serres aanraden omdat we hier meer op zouden verdienen: dit is niet zo! De marges op de goedkope serres zijn dubbel tot driedubbel zo hoog als die van de kwalitatieve serres. Helaas de problemen die de goedkope varianten met zich meebrengen ook. De goedkoopste varianten raden we enkel aan aan personen die niet goed weten of moestuinieren echt iets voor hen is, en het wel eens willen uitproberen.

Een filmpje die ik vond op internet van iemand die de som op de proef heeft genomen:

Folie- of tunnelserre van AA-kwaliteit (€ 650 à € 1200)

Voor een tunnelserre van goede kwaliteit kan je terecht bij Filclair. Deze tunnelseries zijn duurder maar dat merk je ook direct aan de kwaliteit. Wij staan dan ook volledig achter dit merk. We hebben ook 1 kleine tunnelserre van ACD in ons aanbod.

• De
prijs is wat hoger maar de folie is dan ook van de beste kwaliteit. De folie gaat gemiddeld 7 jaar mee, terwijl een goedkope variant al na 1 à 2 jaar aan vervanging toe is. Onze eigen Filclair tunnelserre in de tuin gaat maar liefst al 14 jaar mee.

• Het frame is heel stevig en gaat "je leven lang" mee.

• De foliedoek kan apart aangekocht worden indien je deze wil laten vervangen.

Wat zijn nu de voordelen van een tunnelserre ten opzichte van een glazen serre?

 • Deze zijn goedkoper dan de glazen serres. Ideaal indien je veel ruimte voor jouw geld wenst.
 • Verplaatsbaar: Doe de ankers los, en je kan de tunnelserre met enkele helpende handen verplaatsen. Reken op ongeveer 100 kg voor elke 6 m lengte bij de standaard 3 m breedte tunnelserre.

En de grootste nadelen?

 • Je moet de folie vervangen. De folies van Filclair zijn gekend voor hun sterke kwaliteit maar reken er toch op dat je ze elke 7 jaar dient te vervangen. Onze eigen tunnelserre vertoont enkele gaten in de folie maar gaat wel al 14 jaar mee.
 • Visueel minder mooi.
 • Minder opties mogelijk. Een automatische raamopener (die wij altijd aanraden) is bijvoorbeeld niet mogelijk.

Glazen serres (ACD)

Dit zijn de ‘klassieke’ serres zoals de meeste mensen ze kennen. Deze serres zijn onmiddellijk veel steviger maar ook duurder. Deze categorie kunnen we opdelen in 2 soorten:

1. Intro Grow: vanaf € 600

De Intro Grow is een basic serre. Goed voor iemand die in een serre wil kweken en toch kwaliteit wil maar hier geen groot budget aan wil spenderen.

Nadelen t.o.v. de Prestige serres:

 • De ramen bestaan niet uit 1 stuk maar worden vastgemaakt met clipjes van aluminium. Door de weersomstandigheden kunnen deze na verloop van tijd wel gaan roesten.
 • Fundering is niet inbegrepen.
 • Er zijn slechts een beperkt aantal opties mogelijk, en indien je een gelakte serre wil kan je slechts kiezen uit 3 kleuren.
 • Deze serres worden niet door ACD zelf gemaakt. Binnen enkele jaren verwachten wij dan ook dat deze serres niet meer verkocht zullen worden, en je dus misschien ook problemen kan krijgen met het verkrijgen van wisselstukken.

2. Prestige serres: vanaf € 1300

Deze serres kan je niet vergelijken met bovenvermelde exemplaren.

 • De ramen bestaan uit 1 stuk, en hebben gekarteld veiligheidsglas. Zo kan het zonlicht de planten niet verbranden en worden de waterdruppels mooi naar beneden geleid.
 • Deze serre is ook zelfdragend dus fundering is niet nodig. Ze kan in veel verschillende maten en kleuren besteld worden.
 • Ook ‘muurserres’ op maat zijn hier een mogelijkheid.
 • Uiteraard gaat onze voorkeur naar dit soort serres maar dan zal de prijs natuurlijk ook hoger zijn. De serres zijn dan ook veel steviger, er kruipt meer materiaal in en ze worden altijd gemaakt met veiligheidsglas.


Deze serres doen ook vaak dienst als een leefruimte waar je van een goed boek kan genieten of een kopje koffie. Je kan de tuinkas ook aankleden met allerlei kamerplanten maar het is vooral een ideale omgeving voor de cactus. Met een glazen serre kan je dan ook tijdens elk seizoen met volle teugen van jouw tuin genieten. Het eerste lentezonnetje voelt zoveel warmer onder het glas. Tijdens de zomer kan je dan weer een schaduwdoek op jouw serre bevestigen, wat voor beschutting zorgt. In de herfst kan je er van de prachtige bladverkleuringen genieten, en ook in de winter kan je in een dikke trui het winterse landschap bewonderen. Je kan er zelfs een warmte element installeren. Let wel op: het blijft een serre die niet 100% waterdicht is.

Ook onder de Prestige serres vind je een aantal soorten die aan ieders wensen kunnen voldoen. Van kleine exemplaren die ideaal zijn voor een stadstuin of die tegen de gevel geplaatst kunnen worden, tot grote serres met alle opties erop en eraan. Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar onze klantendienst via info@hermie.com!

In deze video legt onze serre-expert Jelle uit wat de voordelen zijn van een ACD serre en waarom deze resistent zijn tegen stormweer. 👩‍🌾

Rechte of schuine wanden?

Koopt u beter een serre met rechte of met schuine wanden?
Deze keuze is puur persoonlijk. Voor elk type zijn er voor- en nadelen. We zetten ze graag op een rijtje voor je!

Rechte wanden?

Een kas of serre met rechte wanden wordt het vaakst verkocht.

De voordelen:

 • Meesten vinden dit visueel het mooist
 • Neemt het minste ruimte in beslag
 • Alle ruimte binnenin de serre kan je 100% benutten.

Schuine wanden?

Schuine wanden worden minder verkocht maar hebben wel enkele voordelen ten opzichte van de rechte wanden:

 • Ideaal als ruimte geen probleem is. De serres met schuine wanden hebben allemaal een groter grondoppervlak dan hun broertje met rechte wanden.
 • Je hebt meer licht- en warmteopvang door de schuine wanden. De oppervlakte is namelijk groter EN het licht wordt beter verdeeld. Dit is vooral nuttig tijdens koudere periodes zoals in de vroege lente en het najaar.
 • De wind 'botst' niet tegen je serre maar wordt er over geleid. De constructie is ook nog stabieler omdat het gewicht van het dak nog beter verdeeld wordt. ACD-serres zijn echter van nature uit al zeer stevig maar woon je in stormgebied? Dan is dit misschien toch een belangrijke factor.

Het grootste nadeel?
Dat is dat je aan de zijwanden niet voldoende hoogte hebt om bijvoorbeeld tomaten te kweken. Deze kan je enkel in de middenstrook kweken.

Deze artikelen kunnen je misschien ook interesseren? 👇

Heb je nog vragen? Geef ons dan gerust een seintje!

📧 info@hermie.com 📞 +32 (0)9 396 59 00 

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven.
Geen spam, beloofd 🤞