Elke vogel smekt zoals gebekt
En dat mag je letterlijk nemen want de snavel van de vogel verraadt zijn favoriete maaltijd! Zo slurpen vogels met een spitse & lange snavel veel regenwormen uit de grond, smikkelen vogels met een kegelvormige snavel van knapperige pitten & vogelzaden én verkiezen vogels met een dunne snavel dan weer insecten.
Dankzij onze handige tips hoef je de snavel van de tuinvogels niet te gaan observeren, maar weet je per soort wat er op het menu staat, want er is heel wat keuze in het wintervoer!
• Het meesje
Pimpelmeesjes zijn verlekkerd op calorierijke vetbollen, die zitten bomvol voedingsstoffen! Kies voor mezenbollen zonder netje, zo geraken de vogels niet met hun pootjes verstrengeld in het plastic!
• Het roodborstje
Het roodborstje houdt dan weer van eiwitrijke meelwormen, fijn strooivoer & broodkruimels.
Opgelet: voer je restjes brood niet aan de tuinvogeltjes. Dit komt vanuit de beste bedoelingen maar ons brood is vaak rijk aan zout & suiker, wat niet gezond is voor de vogels. Kies voor speciaal broodkruim, geschikt voor tuindieren!
• De specht
Let's go (pea)nuts met de specht, want pinda's zijn de absolute favoriet van deze tuinvogel! Doppinda's in slingervorm, pindakaas, ongezouten pindanootjes, pindacakes... Ze zijn welkom in elke vorm! Net zoals bij het brood, kies je hier maar beter voor een pindakaasvariant die speciaal voor tuindieren is bedoeld.
• De mus
Mussen pikken maar al te graag zonnebloempitten op. Staat er een uitgebloeide zonnebloem in je tuin? Rijg deze dan op een touwtje en hang de bloem op in je tuin. Deze zal zeker bezocht worden door de mussen! Ook broodkruimels & strooivoer worden gesmaakt door deze buitenvogels.
• De merel
De merel heeft een zeer veelzijdig dieet. Hij slurpt graag regenwormen op uit het gazon, maar ook een escargot gaat er wel in! Wil je de merel helpen tijdens de koude wintermaanden? Serveer hem dan wat zoete rozijnen, appels & peren want het is een echte zoetekauw! Ook struiken met aantrekkelijke bessen worden druk bezocht door deze gevederde vriend.
Budgettip: koop je vogelvoer in grootverpakking. Dat is goedkoper & zo kom je het hele najaar rond!
Kies uit al ons vogelvoer 👇
DIY-tip van Marcel: maak zelf mezenbollen!
Met wat strooivoer, gedroogde meelwormen, knapperige pinda's en een blok frituurvet maak je lekkere, voedzame snacks voor de tuinvogels. Ook leuk om de kleinsten bezig te houden en de tuin in te krijgen!
Zo kies je de perfecte plek voor de feeder!
• Hang het vogelvoederhuisje hoog op aan de takken van de bomen of een voederstation zodat huis- en buurtkatten er niet bij kunnen! De perfecte plek is in de buurt van struiken of bomen met stekelige blaadjes of doornen.
• We hebben ook handige voedertafels op paal in het assortiment. Daar kunnen de vogels zo veilig op neerstrijken.
• Hou de voederplaats schoon zodat er geen ongedierte op afkomt en de vogels ziek maken. Ruim het oude vogeleten regelmatig op.
• Vergeet ook steeds niet om een bakje met vers water te voorzien! Vooral tijdens de vorstmaanden is het moeilijk voor de vogels om vers water te vinden, wanneer de vogelbadjes, fonteinen & vijvers dichtvriezen.
Elke vogel onderdak!
Wil jij jouw gevleugelde vrienden een warm onderkomen bieden? Geef onze prachtige nestkastjes dan een mooi plekje in je tuin!
Een nestkastje biedt een veilig nest voor de eitjes & vogelkuikens tijdens het voorjaar. Daarnaast is het ook een veilige & warme schuilplek voor de vogels tijdens de wintermaanden. Bovendien raken de tuinvogels zo al vertrouwd met hun nestkastje en omgeving, en dat maakt de kans op een nestje (en dus uitbreiding) in het voorjaar groter! Jouw nestkastje komt dus jaarrond van pas!
Voor elk vogeltje een kastje
Er is heel wat diversiteit onder de tuinvogels. Ze onderscheiden zich niet enkel van elkaar door het diverse kleurenpatroon van hun prachtige veren, voedselvoorkeur of gezang, maar natuurlijk ook hun grootte. Hou bij het kiezen van je nestkastje rekening met welke vogels je tuin vaak bezoeken & welke exemplaren je graag naar je tuin wilt lokken. Weet je niet welk vogelhuisje je moet kopen? Wij helpen je graag!
Zo is een vogelhuisje met een opening van 28 mm ideaal voor kleine mezen (de pimpelmees & zwarte mees) en vliegenvangers. Een huisje met een opening van 32 mm huisvest dan weer de grotere mezen (zoals de koolmees en kuifmees) en de boomklever. Gelukkig zijn er ook nestkastjes met een verstelbare opening, zo voelt iedereen zich er thuis!
Wist je trouwens dat veel vogels graag samenhokken onder één dak? Zo hebben ze het extra warm en staat er altijd wel iemand op wacht. Daarvoor is een "villa" de ideale oplossing, deze bestaat uit verschillende compartimenten waar de vogels zich in groep in kunnen nestelen, zoals de mussenvilla.
Zo kies je de perfecte plek voor het vogelhuisje!
• Hang het nestje hoog op aan de takken van de bomen zodat de huis- en buurtkatten er niet bij kunnen! Idealiter in de buurt van struiken of bomen met stekelige blaadjes of doornen.
• Zoek een rustig plekje op, dat liefst niet zuidelijk georiënteerd is. Zo hangt het nestkastje niet in de volle zon op het heetste moment van de dag.
• Zorg ervoor dat de ingang tochtvrij is door het nestkastje naar het noordoosten te richten.
Opgeruimd staat netjes
Het is belangrijk om het nestkastje tweemaal per jaar grondig te reinigen: voor de herfst (september/oktober) en na de broedperiode. Gebruik hierbij steeds handschoenen want er kunnen zich parasieten, zoals vlooien & veerluizen, in het nestkastje verschuilen. Reinig het kastje met wat heet water en een borstel. Gebruik nooit schoonmaakproducten!
Vergeet ook die andere tuindieren niet! 🦔
Niet enkel de vogels willen een graantje meepikken in je tuin of zoeken beschutting in de haag, ook de egel zoekt de rommelige hoekjes van je tuin op om te schuilen. Dankzij onze tips wordt jouw tuin een bonte beestenboel!