Knabbels voor de eekhoorn
Deze acrobaat heeft met zijn bruinrode zachte vacht en majestueuze pluizige staart veel bekijks wanneer hij in de bomen klautert. Zijn staart ziet er niet alleen mooi uit maar zorgt er vooral voor dat de eekhoorn van boom naar boom kan zwieren zonder zijn evenwicht te verliezen. Tijdens de koude wintermaanden kan hij er zich dan weer in wentelen om op te warmen.
Een warm speklaagje 🐿️
De eekhoorn is een vroege vogel dus je zal vroeg moeten opstaan als je hem in de winter wil spotten. Na het ontwaken gaat hij direct op zoek naar zijn ontbijt om zich in de middag al terug te trekken in zijn nest. Op stap gaan doet hij als het weer het toelaat want de eekhoorn zal zich niet snel buiten wagen wanneer het regent, sneeuwt of zeer koud is. Hij hoeft ook niet per se op voedselzoektocht te gaan aangezien hij tijdens de herfst al een warm speklaagje heeft gekweekt, en de nodige nootjes en zaden in allerlei kleine hoekjes in de tuin heeft verstopt.
Nootjes pikken 🐿️
Naast knapperige nootjes smikkelen, plukken de eekhoorns ook wel eens een paddenstoel of enkele lekkere besjes. Je kan deze diertjes ook helpen door zelf wat ongezouten wal-, hazel- of pindanootjes op te bergen in de tuin. Deze nootjes worden echter gesmaakt door veel tuindieren. Om te voorkomen dat de vogels & egels aan de haal gaan met dit ‘snoepgoed’ kan je een speciaal eekhoorn voederhuis kopen. Deze heeft een deksel die enkel de eekhoorn kan optillen om er enkele nootjes uit te ‘pikken’. Zorg ook steeds voor een bakje water zodat ze hun dorst kunnen lessen.
Net zoals bij de vogels is het belangrijk om het voer zo puur mogelijk te houden, dus zonder toevoegde suikers en zout. De eekhoorn heeft ook veel variatie nodig in zijn menu dus verander regelmatig eens van buffet. Bij Hermie kan je ook speciaal eekhoornvoer vinden waarin alle nodige vitaminen en voedingsstoffen verwerkt zitten.
Een warm nest 🐿️
Net zoals de mens zoeken de eekhoorns de warme en droge plekjes op in de tuin tijdens koude & natte dagen. Wanneer ze een houten eekhoornwoning in jouw tuin treffen, zullen ze je dankbaar zijn en er hun intrek nemen tot de winter voorbij is.
Opgelet: hang de eekhoornhuisjes zo hoog mogelijk in de bomen en nooit op het zuidwesten gericht want dan kan het makkelijk binnen regenen & waaien. Zorg ook voor enkele rommelhoekjes in de tuin door de afgevallen bladeren en takken te laten liggen. Wanneer de temperatuur opnieuw stijgt en we de zon wat vaker te zien krijgen, heb je nog genoeg tijd voor de lenteschoonmaak!
Tip van Marcel
Hang twee huisjes bij elkaar in de buurt op en zorg ervoor dat de uitgang dicht bij een tak van de boom zit. Zo kan de eekhoorn bij dreigend gevaar snel van het ene huisje naar het andere vluchten.
Meer tips om jouw tuindieren te verzorgen? 👇
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞