Bestrijding

Last van een zieke plant? Worden de bladeren opgegeten door slakken? Of worden jouw planten geteisterd door vervelend ongedierte zoals muizen, mieren of vliegen? Ga dan te rade in onze "bestrijdingsbibliotheek". Of neem gerust contact met ons op indien je meer advies wenst.


→ Opgelet! Gewasbeschermingsmiddelen en biociden met een erkenningsnummer mogen enkel gebruikt worden in het land waarvoor dit van toepassing is. Je kan een product met erkenningsnummer in jouw winkelmandje plaatsen, maar niet verzenden naar een land waarvoor het erkenningsnummer niet van toepassing is!

Insecten, vliegen en wespen

Insecten zijn voor velen niet meteen de lievelingsdieren. Zeker als je rustig op het terras zit, houd je een zwerm insecten het liefst ver weg. Nochtans zijn insecten wel degelijk nuttig. Zonder insecten zouden we zelfs niet overleven. Ze zijn als het ware de opruimers van de natuur en dienen als voedselbron voor andere dieren. Daarnaast verzorgen ze ook de flora. Verschillende insecten hebben namelijk ook een functie als bestuivers waardoor ze instaan voor de groei van lekkere groenten en fruit. 


Insecten wil je dus liefst op de juiste plaatsen. En dat is niet in huis of op het terras. Een wespennest op zolder ben je liever kwijt dan rijk. Bladluizen zie je niet graag je prachtige plantentuin bevolken. En het gezoem van muggen rond je hoofd verstoort je nachtrust. Dankzij onze bestrijdingsmiddelen voor vliegen, wespen, muggen en andere insecten heb je geen last meer van die zoemers, (onder)kruipers en vliegers. 😉

Er zijn een paar opties om aan insectenbestrijding te doen: 

  • Insectengaas: Insectengaas beschermt je planten tegen insecten en helpt zo bij de bestrijding van onder andere fruitmotten, kevers, koolvliegen, rupsen, paardenkastanjemineermotten, wespen… 
  • Insectenvallen: Bij bijvoorbeeld wespen en vliegen is een insectenval zeer effectief. Met behulp van lokstof of feromonen lok je de insecten naar de val waar ze niet langer hinderlijk kunnen zijn. Een soortgelijk middel voor insectenbestrijding is een lijmval. Ook een insecten-lijmval werkt meestal op basis van geur. Insecten worden aangetrokken tot de lijmval waarna ze blijven vastkleven. 
  • Aanlengbaar concentraat: Deze stoffen dien je voor gebruik nog aan te lengen met de juiste hoeveelheid water. Daarna besproei je de mix (over meestal je planten) met behulp van een druksproeier. 
  • Spray: Sprays zijn reeds volledig klaar voor gebruik. Afhankelijk van waartegen ze precies bestrijden, spray je het goedje over je planten, terras, tafel… 

Ontdek onze insectenbestrijders

Anti-insectengaas-2x5m-transparant-1x1mm-38-g-m-
Marcel

Tip van Marcel

Citroenmelisse, lavendel, pepermunt, rozemarijn en kattenkruid zijn maar enkele voorbeelden van planten/kruiden die insecten weg houden. De rest ontdek je in onze blog!

Vogels, katten en honden

Fruitbomen, maar ook andere fruitplanten zoals aardbeiplanten behoren tot de favoriete plaatsen van vogels om te vertoeven. Je kan je bomen wel vrij makkelijk beschermen tegen vogels met behulp van vogelnetten. Deze span je over de bomen en struiken zodat vogels je dierbaar fruit niet kunnen stelen.

Een andere manier om vogels in je tuin te bestrijden is de klassieke manier: met een vogelverschrikker. Geen zelfgemaakt mannetje met een bezem als lichaam, wel een glimmende heksenbol of spiraal waar vogels bang van zijn.

Komen honden of katten hun behoefte doen in jouw moes- of plantentuin? Door middel van een granulaat of spray kan je ze efficiënt verjagen. Deze bestrijdingsmiddelen hebben een voor hen onaangename geur en/of zorgt na contact voor een tijdelijke irritatie waardoor ze die plaatsen mijden. Bestrijdingsmiddelen tegen honden en katten zijn op zich onschadelijk. Ze zijn ook voor de eigen huisdieren onschadelijk, maar het is wel aangeraden de dieren weg te houden van behandelde plaatsen.

 

Mieren, slakken en mollen

Voor heel wat tuinliefhebbers is een egaal en prachtig groen grasveld heilig. Een grasveld dat bezaaid is met hoopjes aarde door mollen is voor hen een ware nachtmerrie. Er zijn een aantal methodes om mollen te bestrijden en je tuin te redden:

  • Mollenbestrijding op basis van geur: Geurcapsules stop je 10 à 20 cm diep in de grond. Mollen houden niet van de geur in deze capsules en laten je tuin daarom links liggen. Geurcapsules tegen mollen zijn niet schadelijk voor huisdieren. Mollenbestrijding op basis van geur kan ook met behulp van een strooigranulaat
  • Mollengaas: Mollengaas voorkomt dat mollen de oppervlakte kunnen bereiken en dus molshopen kunnen creëren. Je kan mollengaas zowel bij graszoden als bij in te zaaien gazon gebruiken. 
  • Mollenverjager op basis van trillingen/licht/geluid: Een andere optie is een toestel/staaf in de grond stoppen die trillingen, licht en/of geluid uitstoot. Dit wordt door mollen als uiterst onaangenaam ervaren. Zulke ultrasone verjagers kunnen ook tegen andere dieren zoals muggen, vliegen of zelfs marters, katten of honden worden ingezet. 
  • Mollenklem: Met behulp van een mollenklem vang je mollen in hun gangen. Dankzij een sterke veer sterft de mol onmiddellijk, zonder onnodig lijden.

Mieren- en slakkenbestrijding is mogelijk via diverse methodes. Om mieren te bestrijden, kan je gebruikmaken van strooipoeder of mierenlokdozen. Een spray of aanlengbaar concentraat is ook mogelijk. Slakken bestrijd je door middel van slakkenvallen of slakkenkorrels.

Marcel

Tip van Marcel

Een mierenplaag in je gazon bestrijd je best met de natuurlijke vijand van de mieren: aaltjes! De mieren tolereren de aaltjes niet en verlaten hun nesten. De larven worden gedood. Aaltjes zijn zeer effectief én ecologisch!

Bekijk onze bestrijders tegen mieren, slakken en mollen

Onkruid, mos en groene aanslag

Zeker de natte weersomstandigheden in de herfst en winter zijn ideaal voor mos en groene aanslag. En in de lente en zomer duikt onkruid dan weer de kop op. Allemaal is het een doorn in het oog van de tuinliefhebber. Let bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, mos en groene aanslag wel uiterst goed dat je het juiste product voor de juiste ondergrond gebruikt! Zeker bij onkruidbestrijdingsmiddelen dien je zeer attent te zijn. De meeste producten zijn namelijk totaalbestrijders. Dit betekent dat ze alle flora zullen doden. Als je deze producten gebruikt om het onkruid in je grasveld te doden, zal ook het gras eraan zijn voor de moeite.