Is jouw serre al winterklaar?

We kunnen het niet meer ontkennen: de herfst is toch wel echt aangebroken. Tussen de regenbuien door kunnen we af en toe genieten van een waterzonnetje maar het wordt dringend tijd om die serre in te duiken voor een grote schoonmaak. Dus trek die dikke trui en regenlaarzen aan, en neem die schop erbij! Hieronder geven we je enkele tips om jouw serre winterklaar te maken.

1.
Trek de planten uit en gooi deze op de composthoop. Verstoppen er zich nog enkele groene tomaten tussen de takken? Pluk deze dan en laat ze binnenshuis afrijpen. In dit artikel hebben we zelf enkele methodes voor je getest!

2. Geef de serre een goede schrobbeurt zodat deze opnieuw spic en span is. Dit is ook het ideale moment om het werkmateriaal even onder handen te nemen.

 3. Vele (moes)tuiniers zeggen dat je jaarlijks de bovenste 20cm van de grond in de serre moet vervangen. Dat is helemaal niet nodig wanneer je tijdens het kweekseizoen regelmatig bewaterd hebt. Het bovenste laagje zal dan misschien wel droger zijn maar wanneer je dieper de grond ingaat is dit niet het geval. Heb je bijna geen water gegeven? Dan zal de grond helemaal verdroogd zijn en moet je inderdaad nieuwe grond aanvoeren. Na het leegmaken van de serre is het aangeraden om deze onder water te zetten. Tijdens de zomer stapelen er zich heel wat zouten op in de bovenste laag en deze zakken met het water mee naar de onderste lagen. Onze tip is om enkele 'gangen' in de aarde te maken, en deze vol te gieten met het opgevangen regenwater. Sneeuwt het in de winter? Dan kan je de sneeuw ook in de serre scheppen voor extra bewatering maar wachten op sneeuw is zeker niet voldoende.

-20%
-20%
ACD serre Prestige R205 - 2,32 x 3,71m - Blackline
€ 3.237,00 € 2.599,00
Promo
Promo
ACD serre Prestige S104 - 3,06 x 2,98m - Aluminium
€ 2.565,00 € 2.299,00
Promo
Promo
ACD serre Prestige R305 - 3,06 x 3,71m - Aluminium
€ 2.736,00 € 2.499,00

4. Had jij deze zomer ook tomatenplanten in de serre staan? Dan heb je wellicht kunnen genieten van een rijkelijke oogst. Deze sappige blozende vruchten vragen echter veel van de grond en verzuren de bodem. Check dus zeker de pH-waarde van de grond want de kans is groot dat je moet kalken om deze waarde opnieuw op peil te krijgen (tussen 6,5 en 7). De kalk zal langzaam opgenomen worden door de bodem.

5. Heb jij enkele kippen lopen in de tuin? Laat ze dan rondscharrelen in de serre! Ze houden de kas onkruidvrij en zorgen ook nog eens voor gratis bemesting.

6. En tot slot onze laatste tip: je hebt een prachtige kas staan dus maak er dan ook jaarrond gebruik van! Dat het winter wordt, wil niet zeggen dat je de kas links moet laten liggen. Zo kan je er bijvoorbeeld winterpostelein en -spinazie in kweken. Of wat dacht je van Belgische witloofwortelen?

Laatste stuks!
Tijdelijk uitverkocht
Grond witloofwortels/witloofpennen 'Bingo' - zak ± 50 stuks (of ± 7-9 kg)
Vanaf € 13,95
Tijdelijk uitverkocht
Horti Tops Winterpostelein zaden - Claytonia Perfoliata
€ 2,75
-16%
-16%
Nature Senso 2 - pH-meter - grijs - 27,5x4,8x3,5cm
€ 12,95 € 10,94
BIO
BIO
DCM zeewierkalk poeder 20kg - Bio (GEEN korrelkalk)
Vanaf € 14,99

These articles might also interest you? 👇

Enjoy the conservatory all year round, even in winter!

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven.
Geen spam, beloofd 🤞