Vang de buxusmotten met een funnelval


Vliegen de buxusmotten ook van buxus naar buxus in jouw tuin? Door een feromoonval op te hangen kan je ze op een biologische manier vangen, zonder andere insecten kwaad te doen. Het is nog eens duurzaam ook want een funnelval gaat gerust enkele jaren mee als je er goed mee omgaat!

Feromonen, wat?!

Feromooncapsules verspreiden een vrouwelijk sekshormoon waar de mannetjes zich tot aangetrokken voelen. De mannetjes kunnen zo via een val gevangen worden waardoor de vrouwtjes niet meer bevrucht worden en de voortplantingscyclus stopt.

Feromooncapsules kunnen niet enkel gebruikt worden voor de buxusmot maar kunnen bij nog veel andere ongewenste insecten ingezet worden zoals de prei-, pruimen- en kastanjemineermot. Ook voor de kersenvlieg, trosrups of druivenbladroller bestaan er aangepaste feromonen.

Hoe moet ik de feromooncapsule gebruiken?

 • De capsule zit verpakt in een aluminiumfolie zakje. Laat de capsule vanuit dit zakje rechtstreeks in het mandje van de val vallen, of doe handschoenen aan vooraleer je het zakje opent en de capsule eruit haalt. Raak de capsule zeker niet aan met jouw blote handen want dan ‘vervuil’ je het feromoon met jouw eigen lichaamsgeur en zal deze minder effectief zijn. Je mag de capsule ook niet openen want dan zal de feromoongeur vervliegen, en zal deze geen motten naar de val lokken.

  Belangrijk om te vermelden is dat de capsule geen vloeistof bevat maar een geur! Je kan het product dus niet zien!

 • De capsules geven ongeveer een zestal weken een lokgeur af. Dit is echter verschillend per feromoonsoort en afhankelijk van de temperatuur. Bij warm weer ververs je de capsule beter wat vaker voor een optimale werking. Met 4 capsules kan je, bij normale temperaturen, een seizoen rond buxusmotten vangen.

 • Indien je de feromonen niet onmiddellijk gebruikt, moeten ze in de koelkast bewaard worden. Zo blijven ze een jaar goed. Kan je ze in de diepvriezer bewaren? Nog beter! Dan gaan de capsules tot 2 jaar mee. Open de zakjes pas wanneer je de feromonen daadwerkelijk nodig hebt.

En wat met feromoongel?

Misschien ben je wel al bekend met feromooncapsules maar is feromoongel nieuw voor je. Doordat de feromonen omhuld zijn door gel worden deze traag vrijgegeven en kunnen de feromonen niet voortijdig ontsnappen.

Hoe gebruik je de feromoongel?

Spuit een deel van de gel (ongeveer de helft van de injectiespuit) op de lijmplaat van de deltaval of in het mandje van de funneltrap. Welke val je moet gebruiken (een delta- of funnelval), is afhankelijk van het soort mot. Dit staat steeds vermeld op de verpakking & in onze productfiches. Nadat de werkingstijd van de gel is afgelopen, kan je het tweede deel van de gel op de val spuiten. Zo kan je gedurende een lange periode de motten in de val lokken. De gel is 2,5 jaar houdbaar wanneer deze bewaard wordt tussen 0 en 65°C. Je hoeft de gel dus niet fris te bewaren!

Opgelet: spuit niet te veel gel in het mandje van de funnelval want anders zal deze tussen de gaatjes van het mandje lopen.

Welke val moet ik gebruiken?

 • Wij raden altijd aan om een funnelval te kopen. Deze is het meest duurzaam. Je kan de capsule bovenaan de val bevestigen, in het daarvoor voorziene mandje. De mannelijke buxusmotten zullen de feromoongeur volgen, en blijven boven de val rondcirkelen tot ze vermoeid geraken en in de val vallen. Eenmaal ze in de val zitten, geraken ze er niet meer uit.

 • Je kan ook een deltaval met lijmplaten gebruiken maar deze is minder duurzaam, en je moet elk jaar nieuwe lijmplaten aankopen. Het is belangrijk om de feromoonval in de tuin te hangen alvorens de paringsvluchten van de buxusmotten starten. Dit is half mei! Zo kunnen de mannetjes naar de val gelokt worden nog voor ze de kans krijgen om de vrouwtjes te bevruchten.

Wanneer moet ik de val ophangen?

Er zijn in theorie 2 generaties buxusmotten per jaar:

 • Eerste generatie = juni & juli
 • Tweede generatie = eind augustus tot begin oktober

In realiteit zijn we er helaas vaak te laat bij waardoor het kwaad al geschied is, en de eitjes gelegd. 1 buxusmot kan maar liefst tot 800 eitjes leggen dus de schade loopt vlug op!

De eerste generatie motten vliegt dus uit tijdens de maanden juni en juli. De vrouwelijke motjes leggen hun eitjes dan op of onder de buxusbladeren waaruit de tweede generatie buxusrupsen, en later de motten, zal voortkomen. Deze zorgen in augustus en september dan weer voor een nieuwe piek. Ook deze motten leggen eitjes waaruit rupsen komen die zich in oktober zullen inspinnen om zich te beschermen tegen de aankomende winter. Om daarna de cyclus opnieuw te herhalen.

Deze piekmomenten zijn een indicatie maar zijn sterk afhankelijk van de temperatuur. Hou hier rekening mee wanneer je jouw funnelval opnieuw tevoorschijn haalt. Meestal moet je deze vanaf midden mei uithangen. Hoe warmer, hoe vroeger en langer de rupsen en motten actief zijn. Met de alsmaar stijgende temperatuur zal je jouw funnelval in de toekomst dus vroeger en langer moeten inzetten.

Mijn funnelval zit vol motten, en nu?

Wanneer er geen teken van leven meer is in de val kan je deze legen. Je kan de val ook enkele uurtjes in de diepvriezer plaatsen zodat de motten snel en minder pijnlijk sterven. Om het proces te versnellen kan je de funnelval ook vullen met een laagje water.

Help, ik vang geen motten?

Je bent klaar om de strijd met de buxusmotten aan te gaan. Jouw funnelval hangt al klaar in een boom, en je hebt een arsenaal aan feromooncapsules aangekocht. Maar tot jouw verbazing zie je geen motten de val invliegen? Hieronder hebben wij enkele van de meest voorkomende oorzaken voor je opgesomd:

 1. Vliegen er wel motten in jouw tuin rond? Misschien zitten de rupsen nog lekker warm in hun cocon en zijn ze nog niet verpopt.

 2. Hangt jouw funnelval wel op de juiste hoogte? Zorg dat de val dicht bij jouw buxus en op een hoogte van 1,70 m bevestigd is. Zo krijg je het beste resultaat!

 3. Haal de fermooncapsule eens uit het dopje van de val en leg deze in de beker. De beker mag dan natuurlijk niet gevuld zijn met water, anders zal de capsule zijn werking verliezen.

 4. Heb jij last van een echte plaag in jouw tuin? Dan zal je meerdere vallen moeten ophangen. Doordat er op een beperkte oppervlakte veel vrouwtjes rondvliegen, zullen de mannetjes niet meer aangetrokken worden door de feromooncapsule maar door de natuurlijke lokgeur van de vrouwtjes zelf. De feromooncapsule zullen ze links laten liggen, met een lege val tot gevolg. Onderneem dus onmiddellijk actie van zodra je de eerste rupsen in jouw tuin spot om een plaag te voorkomen!

Is mijn buxus veilig als ik een funnelval ophang?

Een feromoonval dient om de populatie buxusmotten te beperken. Maar de resultaten van de val zullen pas het jaar nadien echt goed zichtbaar zijn. We zijn er dikwijls pas bij wanneer de eitjes al gelegd zijn. Zie jij de rupsen al in jouw buxus rondkruipen of de eitjes hangen? Dan gaat de feromoonval natuurlijk niet verhinderen dat jouw buxus kaalgevreten wordt. Wij raden daarom een gecombineerde behandeling aan:

 1. Funnelval met feromoon om de populatie te verminderen

 2. Chemische behandeling indien je al heel veel rupsen ziet. Hiervoor zijn volgende middelen mogelijk:

  • Biologisch
  : vooral op basis van Spinosad. Een voorbeeld is Conserve Garden.
  • Chemisch
  : combinatie van een contactmiddel en een systemisch product (zoals Edialux For Insect of BSI Omni Insect Buxus). Zo sterven de rupsen die je raakt bij het spuiten van het contactmiddel meteen. Het systematisch middel zal in de sapstroom van de plant terechtkomen. Diegenen die je niet raakt, zullen later sterven door van de buxus te eten.

 3. Werd jouw buxus sterk aangetast door de rupsen? Help het herstel van de buxusblaadjes, en gebruik bladvoeding. Een goed middel hiervoor is Top Resist Buxus & hagen.


Bekijk onze aanraders 👇

Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Biogrowi Feromooncapsule buxusmot
Vanaf € 4,25
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Biogrowi Funnelval voor de buxusmot incl. 4 feromonen - de ecologische oplossing!
€ 32,69
-22%
-22%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI 2 Feromooncapsules voor Buxusmottenvallen - 3 Maanden werkzaam
€ 15,50 € 12,03
-24%
-24%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Buxusmot Duopack - 2 Feromoonvallen voor mannelijke buxusmotten inclusief 2 feromooncapsules
€ 33,95 € 25,91
ECO
ECO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Feromoonval buxusmot incl. 1 feromooncapsule: ecologisch de buxusmot bestrijden
€ 15,50
-25%
-25%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Omni Insect - Snelwerkend - Tegen vretende en zuigende insecten - 50ml voor 500m²
€ 30,95 € 23,23
-25%
-25%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Omni Insect Buxus - Snelwerkend insecticide tegen de buxusmot - 50ml voor 1000m²
€ 30,95 € 23,23
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
DCM feromooncapsules tegen de buxusmot - 2x2
€ 20,95
BIO
BIO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux Conserve Garden Spinosad 60ml - ecologisch middel tegen insecten in de sier-, moes- en fruittuin
€ 39,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux For insect 300ml - Tegen de meeste zuigende en vretende insecten
€ 32,50
Promo
BIO
BIO

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞