haagplanten
4 maart 2022
Categorieën: Siertuin

Haagplanten vier alternatieven voor buxus

Geschreven door Julie

De buxus is favoriet van menig tuinier. Hij zorgt voor een prachtig groen element in de tuin maar wordt vaak geteisterd door allerlei ziektes en insecten. Wij stellen vier alternatieven voor die de looks van buxus hebben maar minder ziektegevoelig zijn. Wil je meer info over hoe de buxusmot bestrijden? Klik dan hier.

Ilex

Ilex leent zich als een prima alternatief voor buxus. Beide plantsoorten zijn groenblijvend en laten zich makkelijk in allerlei vormen snoeien. Vooral de varianten Ilex Crenata Dark Green en Ilex Crenata Blondie worden vaak gebruikt als een waardige vervanger voor buxus. Hoe identiek hun uiterlijke kenmerken ook zijn, de buxus en Ilex behoren niet tot dezelfde familie. Ilex is namelijk een hulstsoort en draagt ook kleine bessen. Deze plant groeit wat sneller en minder bossig dan de buxus. Het is dan ook aangeraden om er wat vaker de snoeischaar in te zetten. De Ilex krijgt eind mei/begin juni best een eerste diepe snoei en eind augustus/begin september een tweede.

De Ilex is best wel een zonneklopper maar kan ook perfect aarden in halfschaduw. De wortels van de Ilex zijn fijn, dicht vertakt en liggen dicht bij de oppervlakte. Een ideale bodem is humusrijk, goed doorlatend en zeker niet te nat. Ook de pH-waarde van de grond mag niet te hoog zijn. Je moet dus zeker niet vaak kalken. Belangrijk is om één jaar na aanplanting de Ilex tweemaal per jaar voeding bij te geven. Dit doe je het best begin april en eind juni. Je strooit de voeding onderaan de plant. Wat bemesting kan wonderen doen!

Bij het aanplanten, geef je ze beter twee keer per week een voldoende hoeveelheid water in plaats van elke dag een beetje. Zo krijgt de bodem de nodige tijd om op te drogen, en krijgen de wortels voldoende lucht. Elke dag water toedienen, zal leiden tot verrotting van de wortels en uiteindelijk van de volledige plant.

Plantenfiche:

☀️🌥️ zon of halfschaduw 🍀 groenblijvend ❄️ winterhard ✂️ tweemaal/jaar

➕ lijkt zeer sterk op buxus, makkelijk in vorm te snoeien 

➖ vaker snoeien, minder bossig


Bekijk hier onze Ilex planten

Ilex crenata 'Green Hedge' - pot - 30-40 cm
Van € 4,53

Ilex crenata 'Convexa' - pot - 30-40 cm
Van € 4,53

Osmanthus Burkwoodii

Een tweede in de rij is de Osmanthus Burkwoodii, oftewel Schijnhulst. De Osmanthus is een trage groeier, winterhard en bladhoudend. Hierdoor is hij ideaal om een lage haag mee te vormen. Zijn bladeren hebben een donkergroene kleur en leerachtige structuur. De plant bloeit van april tot eind mei. Tijdens deze maanden zullen er witte & geurende bloemetjes verschijnen in de plant. De Osmanthus trekt met deze bloemetjes veel bijen aan. Na de bloei kan hij in model gesnoeid worden. De Osmanthus doet het goed in een niet te natte bodem. Je plant hem het best op een zonnige en beschutte plaats. Ook in halfschaduw gedijt deze plant goed.


Plantenfiche:

☀️⛅ zon en halfschaduw 🍀 groenblijvend ❄️ winterhard ✂️ na de bloei

➕ makkelijk te snoeien, mooie bloei

➖ trage groeier


Bekijk hier onze Osmanthus planten

Osmanthus x burkwoodii - pot 9x9 cm
Van € 2,37

Osmanthus x fortunei - pot 10L - 80-100 cm - struik
Van € 22,28

Osmanthus delavayi - pot - 30-40 cm - struik
Van € 6,50

Lonicera Nitida

Een derde alternatief is de Lonicera Nitida, ook wel de Chinese Kamperfoelie genoemd. Deze soort heeft een lagere kostprijs in vergelijking met buxus en is een snelle groeier. Dit zorgt er echter wel voordat hij regelmatig flink bijgesnoeid moet worden om zijn strakke vorm te behouden. De Lonicera is weinig veeleisend en aardt makkelijk in verschillende soorten bodems. Hij groeit zowel in de zon, schaduw als halfschaduw.

De meest verkochte varianten zijn de Maigrun en Elegant:

  • De Maignun kan je herkennen aan zijn blinkende frisgroene bladeren. Deze soort groeit vooral in de breedte, en is wat lager. Deze kan zowel als bodembedekker of lage haag gebruikt worden.
  • De bladeren van de Elegant zijn wat donkerder van kleur en grover van structuur. Deze variant groeit vooral in de hoogte. Heb je grote oppervlaktes, een slechte bodem waar weinig opgroeit of een beperkt budget?

Ben je niet vies van regelmatig snoeien? Dan is de Lonicera Nitida of kamperfoelie een zeer goede keuze.


Plantenfiche:

☀️🌤️☁️ zon, halfschaduw of schaduw 🍀 groenblijvend ❄️ winterhard ✂️ regelmatig 

➕ lagere kostprijs, snelle groeier, kan in allerlei bodems aarden

➖ vaker snoeien


Bekijk hier onze Lonicera planten

Lonicera nitida 'Maigrün' - pot 9x9 cm - 15-20 cm
Van € 1,26

Lonicera nitida 'Elegant' - pot 9x9 cm - 15-20 cm
Van € 1,26

Lonicera nitida 'Lemon Beauty' - pot - 25-30 cm
Van € 4,53

Taxus Baccata

De laatste in de rij is de Taxus Baccata. Door zijn donkergroene en zachte naalden vertoont hij het minst gemeenschappelijke uiterlijke kenmerken met de buxus in dit rijtje alternatieven. Door zijn positieve eigenschappen is de taxus echter één van de vaakst gebruikte vervangers voor buxus. In het najaar draagt de plant felrode bessen die voor een opvallend kleuraccent zorgen. De taxus groeit traag maar gestaag, en is een zeer lang leven beschoren. Hij kan tot wel vijftien meter hoog en honderden jaren oud worden. Doordat het een zeer trage groeier is, is deze plant ook zeer onderhoudsvriendelijk. Je hoeft de taxus slechts één tot tweemaal per jaar te snoeien. Ben je iets te enthousiast in de weer geweest met de snoeischaar? Geen probleem want ook na een flinke snoeibeurt loopt de taxus opnieuw uit. Tot slot kan de Taxus zeer goed in vorm gesnoeid worden, en doet hij het ook goed in de schaduw. Kortom, een haagplant voor de onderhoudsvriendelijke en duurzame tuin.

Let wel op: de taxus is niet enkel een zeer sterke maar ook uitermate giftige plant. Ze noemen hem in het Nederlands niet voor niets de venijnboom. Opletten geblazen dus met dieren (paarden, koeien) en kleine kinderen in de buurt!

Taxus verdraagt ook geen natte bodem. Heb je een natte waterzieke grond? Plaats dan zeker drainage onder de wortels. Je  bemest de plant het best tweemaal per jaar in maart en juni (voor iedere groeiperiode). Eindigen doen we met een veelgestelde vraag: heeft de taxus een zure bodem nodig aangezien deze een conifeer is? Het antwoord is neen. Taxus vraagt een neutrale, niet zure grond. Je mag hem dus zeker één maal per jaar kalken.


Plantenfiche:

☀️🌤️☁️ zon, halfschaduw of schaduw 🍀 groenblijvend ❄️ winterhard ✂️ 1 tot 2x/jaar

➕ sterke plant, onderhoudsvriendelijk, makkelijk in vorm te snoeien

➖ giftig, heeft naalden en geen bladeren

Bekijk hier onze Taxus planten

Taxus baccata - blote wortel - 20-30 cm - struik
Van € 1,78

Meststof hagen, taxus & coniferen 10kg - Bio
€ 22,50

Nog meer tips voor jouw buxus? 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞