Rat

Ratten en muizen bestrijden

Met de koudere herfst- en wintermaanden in het vooruitzicht zoeken we steeds meer de knusse warmte binnenshuis op. Ook gaan op zoek naar warme en voedselrijke plekken in huis. Zorg ervoor dat gaten en kieren goed dicht zijn, en laat geen eten rondslingeren maar sluit alles goed af in bakjes. Zo kan je al veel problemen voorkomen. Hebben de muizen toch hun weg gevonden naar jouw keuken, warme zolder of tuinhuis? Dan moet je wel actie ondernemen! Niks doen is geen optie want ratten kweken als konijnen ;)!

🐭 Gif op basis van bloedverdunners

In 2018 werden er enkele flinke veranderingen doorgevoerd in de Europese wetgeving waardoor het traditionele muizenvergif en rattenvergif uit de rekken moest verdwijnen. Deze rodenticiden werken op basis van anticoagulantia (bloedverdunners) waardoor het bloed van de ratten en muizen niet meer kan stollen en ze uiteindelijk sterven aan inwendige bloedingen. Vervolgens zullen ze uitdrogen om nadien te verteren. Hierdoor heb je geen last van geurhinder, en hoef je niet op zoek te gaan naar de dode diertjes. Typische anticoagulantia zijn de actieve stoffen Brodifacoum en Difenacoum. Bijna alle producten op basis van deze actieve stoffen zijn momenteel uit de handel genomen voor particulier gebruik. Eind 2018 werden dan de toegelaten dosis (typisch 0,005%) van deze producten voor particulier gebruik gehalveerd naar 0,0025% omwille van die nieuwe Europese richtlijnen.

Een bijkomende verandering is dat het niet meer mogelijk is om grote verpakkingen ratten- en muizengif aan te kopen. Daar waar we begin 2018 nog verpakkingen van 1 kg mochten verkopen, is dit nu beperkt tot 150 gr voor muizengif en rattengif op basis van pasta en granen en 300 gr voor de blokken. Enkel de professional met licentie zal grotere verpakkingshoeveelheden kunnen aankopen.

Het is belangrijk dat er verschillende soorten middelen ingezet worden tegen muizen en ratten zodat ze niet resistent worden voor één bepaalde stof. De muizen en ratten kregen in het verleden vaak een te kleine hoeveelheid van hetzelfde gif binnen waardoor ze niet stierven maar er immuun of resistent voor werden. Dat is dan ook één van de redenen waarom de wetgeving werd aangepast en deze producten niet langer beschikbaar zullen zijn voor particulieren. Koop dus niet telkens hetzelfde product, ook al ben je er tevreden over, en kijk even verder dan de merk- of productnaam. Op elk doosje zullen de actieve stoffen (Brodifacoum, Difenacoum, Difathialone...) vermeld staan. Gebruik je telkens een middel met dezelfde actieve stof? Dan ga je er op lange termijn eigenlijk voor zorgen dat de muizen- en rattenpopulatie resistent zal worden. Er zijn geen goede of slechte producten. Het is gewoon heel belangrijk dat je verschillende middelen met verschillende actieve stoffen gebruikt om resistentie tegen te gaan EN dat je regelmatig wisselt van voederplek.

🐭 Gif op basis van verlamming

Er zijn natuurlijk enkele alternatieven voorzien zodat je het ongedierte toch binnen- en buitenshuis kan weren met gif. Dit zijn stoffen met het actieve bestanddeel Chloralose. Deze middelen brengen de muizen in een diepe slaap, een narcose als het ware. Hierdoor zal hun lichaamstemperatuur dalen tot ze sterven. Het is een zeer snel proces waarbij de muizen geen onnodige pijn hoeven te lijden. Een bijkomend voordeel is dat de muizen al na 1 inname direct sterven.

Het nadeel is dan weer dat je de diertjes achteraf zelf moet weghalen omdat ze niet meer uit zichzelf verteren. Je past dit product dus beter niet toe op moeilijk bereikbare plekken, anders zal het ongedierte er liggen rotten.
Voorbeelden zijn Flash of Tomorin. De Tomorin lokpasta kan je ook inclusief kunststof doosje aankopen zodat kleine kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Ook hier zullen de muizen die verdoofd worden snel overlijden. Met 1 doosje kan tot zo'n 50 muizen bestrijden.

Safety first

  • Ratten- en muizengif is makkelijk te verkrijgen en te gebruiken. Er wordt dan ook dikwijls nonchalant mee omgegaan, wat achteraf voor problemen zorgt. Zorg dus altijd dat er geen kinderen of (huis)dieren bij het gif kunnen om drama’s te vermijden. In een beveiligde muizen- of rattenvoederdoos kan je het gif veilig opbergen. Met de sleutel kan je de lokdoos makkelijk openen om bij te vullen en opnieuw afsluiten.

    In de doos zitten twee gaten waardoor muizen en ratten makkelijk bij het gif kunnen maar grotere dieren (of kinderen) niet. Leg jij het gif buitenshuis neer? Hou dan ook steeds rekening met mogelijke buurtdieren (zoals katten of honden). Heeft er onbedoeld toch een (huis)dier van het gif gegeten? Ga dan onmiddellijk ten rade bij een dierenarts. In het beste geval zal het dier wat ziek of zwak zijn, maar in het slechtste geval kan jouw geliefde huisdier er zelfs aan overlijden. Better safe than sorry want gif blijft altijd gevaarlijk!

  • Zijn er al enkele muizen of ratten door het gif geveld? Rol ze dan eerst op in een plastic zakje vooraleer je ze in de vuilbak gooit. Laat de vergiftigde knaagdieren nooit buiten liggen want indien er andere dieren de kadavers opeten, zullen ook zij het gif binnenkrijgen.

Kies hier uit al onze ratten- en muizenbestrijding!

🐭 Ratten- en muizenklemmen en kooien

Ratten en muizen kan je ook makkelijk vangen met de ouderwetse klemmen of als je de diertjes wil vangen maar niet doden: een vangkooi. Ratten zijn echter slim en sluw. Het is dus zaak om hen te slim af te zijn!

Enkele tips:

  • Plaats de klem of kooi altijd naast een muur. Ratten lopen namelijk altijd instinctief net langs de muur, en komen dan de val tegen.
  • Je hoeft geen speciaal lokmiddel te kopen om de ratten te vangen. Zo zijn ze bijvoorbeeld verzot op chocolade, hondenbrokken, haver of ander sterk geurend voedsel zoals noten of beschimmelde kaas. Voedingswaren die je dus vaak al in de voorraad- of koelkast hebt liggen!
  • Plaats de muizenval niet direct op scherp. Ratten en muizen zijn namelijk zeer wantrouwig. Win hun vertrouwen, en plaats de rattenval pas op scherp wanneer je ziet dat er van het lokaas gepeuzeld wordt.
  • Muizen en ratten hebben een zeer scherpe reukzin. Doe handschoenen aan bij het plaatsen van de vallen zodat ze jouw geur niet kunnen waarnemen, anders zijn ze direct op hun goede.
  • Plaats lokaas op meerdere locaties.

🐭 Ultrasonen

Er bestaan, en ook wij verkopen ze, heel wat toestellen die ultrasone geluiden uitzenden. Deze werken op batterijen of worden aangesloten op netstroom. De ultrasonen zouden de muizen en ratten moeten afschrikken en weghouden.

Het grote voordeel van deze toestellen is dat ze makkelijk en schoon zijn. Je hoeft het toestel enkel aan te zetten maar verder moet je niks doen. Je moet niet aan de slag gaan met gif of dode muizen. Het is niet gevaarlijk voor kinderen en je kan er zelfs spinnen of insecten weg mee houden. Klinkt perfect toch? Persoonlijk hebben wij echter gemerkt dat er na verloop van tijd gewenning optreedt. Als jouw huis geliefd is door de ratten en muizen, komen ze toch terug.

🐭 Conclusie: wat is nu het beste bestrijdingsmiddel?

Heel eenvoudig: alle producten. Ratten en muizen zijn slim en sluw. Als je jouw toevlucht zal nemen tot 1 bestrijdingsmiddel, zal de rest van de populatie dit snel door hebben. Combineer dus verschillende producten en methodes om ze te slim af te zijn. Doe dit tot de volledige populatie is uitgeroeid. Volhouden is de boodschap!

Naast bestrijden is ook vermijden een belangrijk onderdeel hierin. Zorg ervoor dat eten (en water) verpakt zijn, en er geen restjes op het aanrecht blijven liggen. Vermijd ook plekken met veel rommel want deze vormen de ideale schuilplaats!


Bekijk onze aanraders 👇

-29%
-29%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI 'Generation Grain'Tech' graanlokaas - 150g (6x25g) - gif tegen ratten en muizen
€ 10,50 € 7,50
-36%
-36%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI 'Generation Block' blok lokaas - 300g (15x20g) - gif tegen ratten en muizen
€ 15,50 € 9,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux 'Target Special' graanlokaas - 150g (6x25g) - gif tegen ratten en muizen
€ 9,70
-16%
-16%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux 'Brodilux Paste' pastalokaas - 150g (10x15g) - gif tegen ratten en muizen
€ 11,20 € 9,41
-29%
-29%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI 'Multistop Pro' ultrasone ongedierteverjager 400m² - 3-in-1: ultrasoon, elektromagnetisch en ioniserend
€ 41,50 € 29,50
-15%
-15%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux 'Fatal Pasta Pro' pastalokaas - 3kg - gif tegen ratten en muizen
€ 46,95 € 39,99
Promo
Promo
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux 'Target Wheat Tech' graanlokaas 3kg - gif tegen ratten en muizen
€ 55,00 € 53,99
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux 'Sorkil Pasta AM' pastalokaas - 150g (10x15g) - gif tegen ratten en muizen
€ 9,70
-23%
-23%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux 'Storm Ultra Secure' blok lokaas - promo duopack 600g (2x300g) - gif tegen ratten en muizen
€ 27,95 € 21,56
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
KB Home Defense blok lokaas - 300g (15x20g) - gif tegen ratten
€ 15,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
KB Home Defense graanlokaas - 150g (6x25g) - gif tegen ratten en muizen
€ 9,85
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux herbruikbare muizenval - 2 stuks
€ 6,50
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Edialux muizenval 'Choco Mouse' - gifvrije lokstof
€ 8,95
-22%
-22%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
FRAP veilige muizenval
€ 12,50 € 9,75

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞