Bruin ratje

Ratten en muizen bestrijden, een handige gids om vergif online te kopen


Met het aanbreken van de herfst, verschijnen ook de ratten & muizen opnieuw. Ze kruipen door kleine kieren & gaten om te overwinteren in onze warme en voedselrijke huizen. Ook onze stallen worden druk bezocht. Op deze pagina kan je allerlei tips & tricks vinden want deze knaagdieren zien we liever niet in huis rondhuppelen. Je kan ook vergif en andere bestrijdingsmiddelen eenvoudig online bij Hermie kopen om thuis te laten leveren!

1. Wat is het verschil tussen ratten en muizen?

ratten en muizen-herkennen

🐀 Ratten

Hoe kan je ze herkennen?

Ratten zijn veel groter dan de gewone muis maar hebben nog andere kenmerken waardoor je ze van elkaar kan onderscheiden. Zo hebben ratten een dikke en haarloze staart, maar ook kleinere oren dan de muis. Ratten eten 5 tot 10 keer zoveel als muizen, maar ze produceren wel minder uitwerpselen. Ratten zijn geslachtsrijp na 3 maanden. Ze hebben 3 tot 6 nesten per jaar, met per nest 5 tot 10 jongen.

🐭 Bruine rat

De bruine rat is een alleseter maar houdt vooral van granen! Deze ratten zoeken hun voedsel vaak op dezelfde locaties waardoor het eenvoudig is om ze te bestrijden. De bruine rat verblijft vaak buitenshuis en bij het water. In tegenstelling tot de zwarte rat blijft deze liever dicht tegen de grond.

🐭 Zwarte rat

Zwarte ratten zijn dol op vochtig fruit. Ze zoeken hun voedsel op verschillende plekken waardoor het moeilijker is om ze te bestrijden. Je kan het gif immers niet op een vaste locatie neerleggen. Bij deze soort dien je vele en kleine hoeveelheden vochtig lokaas te verspreiden. Zwarte ratten zijn zeer goede klimmers en zoeken dan ook vaak de hoogte op om hun nest te bouwen.

Marcel

Tip van Marcel

Muizen en ratten planten zich razendsnel voort dus onderneem direct actie wanneer je het eerste knaagdier spot!



🐁 Muizen

Hoe kan je ze herkennen?

Muizen zijn kleiner dan de bruine en zwarte ratten maar hebben een lange, dunne en behaarde staart. Ze hebben een spits neusje en grotere oren. Muizen produceren zo'n 80 uitwerpselen per dag dus het is geen wonder dat je deze 'muizenstrontjes' regelmatig tegenkomt wanneer je af te rekenen hebt met een plaag!

Muizen zijn al geslachtsrijp vanaf 2 maanden. Per jaar hebben ze 6 tot 10 nesten per vrouwtje, met maar liefst 5 of 6 jongen per worp. Het is dus geen wonder dat je al snel een uitgebreide kolonie over de vloer krijgt!

We spreken dan wel makkelijk over muizen maar er bestaan er heel wat soorten, met elk een andere manier van aanpak en kenmerken. Hieronder vind je enkele soorten die het vaakst voorkomen 👇

🐭 Woelmuis

In België en Nederland leven er zo'n 7 soorten woelmuizen, de bekendste is wellicht de veldmuis. Woelmuizen kan je herkennen aan hun korte staart en korte, behaarde poten. Ze hebben een stompe snuit, en hun vacht kan grijs tot ros kleuren. De woelmuis doet zijn naam eer aan want deze kan je hele tuin omwoelen! Hij graaft en doorknaagt alles op zijn pad. Het ene jaar komt de woelmuis in groten getale voor, terwijl deze het volgende jaar bijna niet te spotten is.

🐭 Huismuis

De huismus kan je herkennen aan haar slanke figuur, en bruine tot grijze vacht. Deze soort heeft een spitse snuit, grote oortjes en korte poten. De huismus leeft onder de grond, en is vooral 's nachts actief. Huismuizen zijn dol op vet- en graanrijke producten.

🐭 Bosmuis

De bosmuis heeft een spitse snuit en grote oren, maar herken je vooral aan zijn grote en zwarte kraalogen. De bosmuis is niet kieskeurig, en eet veel verschillende soorten voedsel (vruchten, zaden, noten, ..) Ook deze soort gaat vooral 's nachts op pad. In Nederland is dit een beschermde diersoort.

🐭 Spitsmuis

De spitsmuis onderscheidt zich van bovenstaande soorten doordat het geen knaagdier is maar een insecteneter. De spitsmuis heeft een kleine, spitse snuit en korte pootjes. Deze soort is zowel overdag als 's nachts actief. De spitmuis is beschermd in heel Europa.

soorten-muizen_optimized


2. Preventieve maatregelen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Je mag dan wel zoveel bestrijdingsmiddelen gebruiken als je wil maar wanneer de hygiëne niet goed zit, zullen de knaagdieren jouw huis altijd weten te vinden! Hieronder zetten we enkele eenvoudige tips op een rij 👇

🐭 Dicht gaten en kieren:

Muizen en ratten hebben maar een klein gaatje nodig om jouw huis binnen te dringen. Bruine ratten leven dicht bij het water, en verplaatsen zich ook via regenpijpen, het riool of waterputjes.

🐭 Laat geen eten rondslingeren:

Berg restjes eten direct op in een afsluitbaar bakje of doe deze in de afvalzak. Het is ook aan te raden om de afvalzak in een goed afsluitbare container te plaatsen. Zo kan het ongedierte er niet bij. Met deze tip zal je ook vervelende insecten, zoals fruitvliegjes, op afstand houden!

🐭 Denk ook aan het eten van jouw huisdier!

Knaagdieren zijn niet alleen dol op jouw voedingswaren, maar ook op het diervoeder van jouw geliefde viervoeter of kat. Zorg dat ook deze korrels in een gesloten pot zitten.

🐭 Bescherm dierenverblijven:

Scherm kippen- en konijnenhokken af met fijnmazig gaas. Zo gaan de muizen en ratten niet aan de haal met hun voer!

🐭 Houd grote kuis in huis en in de tuin:

Schuurtjes en tuinhuizen doen vaak dienst als opslagplaatsen en worden volgestouwd met rommel dat "ooit nog wel eens van pas komt". Neem deze rommelige hoekjes onder handen want ze zijn de ideale schuilplekken voor ongedierte. Opruimen maar!

3. Ongedierte in de stal

In de stal huisvesten we onze paarden, koeien en ander vee maar ook knaagdieren nemer er vaak hun intrek in de winter. Ze genieten van de warme dekens en strobalen, en lusten ook wel een dagelijkse portie graan. Maar de aanwezigheid van ratten en muizen in jouw stal is niet zo onschuldig. Zo kunnen ze allerlei ziektes (zoals salmonella en de ziekte van Weil) via het voeder overdragen aan jouw vee. Ook kunnen ze veel schade aan de elektrische bedrading berokkenen, wat zelfs tot stalbrand kan leiden.

Wij geven je alvast enkele tips om de komst van het ongedierte zo veel mogelijk te beperken want helemaal vermijden kan je helaas nooit!

🐭 Sluit het voer goed af

Bewaar het voer in metalen tonnen zodat ze er niet doorheen kunnen knagen. Doe je dit niet? Schrik dan niet dat je een schepje muis neemt i.p.v. graan. Het is ook aangeraden om het voer in een aparte en afsluitbare ruimte te bewaren.

🐭 Hou het erf onkruidvrij

Is jouw stal omgeven met onkruid en hoog gras? Dan creëer je de ideale leefomgeving voor het ongedierte. De ratten kunnen zich prima tussen het onkruid verbergen en komen enkel naar binnen om hun buikje te vullen.

🐭 Opgeruimd staat netjes

Heb je tijdens het voederen wat granen naast de bak of op het pad gemorst? Ruim dit dan direct op. Hongerige ratten en muizen zullen het spoor van de graantjes snel vinden en volgen. Een andere goede tip is om de vloer en muren vrij te houden. Knaagdieren zijn goede verstoppers en zoeken alle warme en rommelige hoekjes op.

4. Welk soort lokaas gebruik ik?

pasta_optimized-min

🐭 Pasta:

Pasta bevat een extra geurig aroma, wat ervoor zorgt dat ratten en muizen de pasta verkiezen boven ander beschikbaar voedsel. Door het hoge vetgehalte is pasta beter bestand tegen vocht. Ideaal dus voor de kelder, het tuinhuis, zolder of de berging! Bovendien is de actieve stof gelijkmatig verdeeld over de pasta, wat een snelle en dodelijke opname bevordert. Pasta is ideaal om zwarte ratten te bestrijden!

🐭 Graan:

Graanlokaas bestaat uit haver of tarwe. Vooral bruine ratten en huismuizen zijn dol op deze zetmeelrijke producten! Graanlokaas kan gebruikt worden in droge ruimtes.

🐭 Blok:

Lokstof in blokvorm bevat paraffine, en is hierdoor zeer vochtbestendig. De blocs zijn dan ook zeer geschikt om buitenshuis te gebruiken, denk aan muizen- en rattenbestrijding rond vijvers, het riool...


5. Welke soorten gif zijn er?

🐭 Gif op basis van bloedverdunners

In 2018 werden er enkele flinke veranderingen doorgevoerd in de Europese wetgeving waardoor het traditionele muizen- en rattengif uit de rekken verdween. Deze rodenticiden werken op basis van anticoagulantia (bloedverdunners) waardoor het bloed van de ratten en muizen niet meer stolt, en ze uiteindelijk sterven aan inwendige bloedingen. Vervolgens drogen de dieren op om nadien te verteren. Hierdoor heb je geen last van geurhinder, en hoef je niet op zoek te gaan naar de dode diertjes.

Typische anticoagulantia zijn de actieve stoffen Brodifacoum en Difenacoum. Eind 2018 werd de toegelaten dosis (0,005 %) van deze bloedstollingsremmende producten voor particulier gebruik gehalveerd naar 0,0025 %.

🐭 Gif op basis van verlamming

Een andere optie is gif met het actieve bestanddeel Chloralose. Deze middelen brengen de muizen in een diepe slaap, een narcose als het ware. Hierdoor zal hun lichaamstemperatuur dalen tot ze sterven. Het is een zeer snel proces waarbij de muizen geen onnodige pijn hoeven te lijden. Een bijkomend voordeel is dat de muizen al na 1 inname direct sterven.
Het nadeel is dan weer dat je de diertjes achteraf zelf moet weghalen omdat ze niet uit zichzelf verteren. Je past dit product dus beter niet toe op moeilijk bereikbare plekken (zoals een spouwmuur), anders zal het ongedierte er liggen rotten.
Voorbeelden van gif op basis van Chloralose zijn BSI Flash en Edialux of Luxan Tomorin.

6. Keuzestress? Bekijk onze handige bestrijdingswijzer!

Woon je in België of ben je van plan het gif in België te gebruiken? Lees onze Belgische bestrijdingswijzer hier:

vergifwijzer-2022-BE

Woon je in Nederland of ben je van plan het gif in Nederland te gebruiken? Lees onze Nederlandse bestrijdingswijzer hier:

vergifwijzer-2022-NL


7. Onze toppers!

Opgelet: producten zonder Nederlandse licentie kunnen we helaas niet versturen naar Nederland. Voor gebruik in Nederland geldt een andere wetgeving dan in België. In Nederland dienen kleinere dosissen gif gehanteerd te worden & wordt er bij elke verpakking gif verplicht een beschermend voederdoosje meegeleverd. 

8. 5 tips voor een veilige & efficiënte bestrijding!

1. Kies de juiste locatie

Observeer de route van de knaagdieren, en zoek de ingang van het nest. Leg het gif daar neer zodat ze het lokaas meermaals per dag tegenkomen. Muizen & ratten verplaatsen zich steeds langs de muren dus plaats het gif tegen de muur, en niet in het midden van de kamer.

2. Daar zit een geurtje aan

Raak het gif niet aan met jouw blote handen! Jouw lichaamsgeur kan de geur van het lokaas beïnvloeden waardoor het ongedierte argwaan krijgt, en niet van het gif zal eten. Gebruik dus steeds een handschoentje.

3. Laat de zakjes gif gesloten

Laat het gif in het voorverpakte zakje zitten. Je hoeft de graantjes niet in het rond te strooien of de pasta eruit te duwen. De muizen en ratten zullen doorheen de kant-en-klare zakjes eten.

4. Bijvullen maar

Controleer regelmatig of er van het gif gegeten wordt, en vul de beveiligde voederdozen vaak bij. Heb geduld want een grote plaag zal je niet in 1-2-3 verdelgen!

5. Verandering van spijs doet eten

Varieer met verschillende soorten gif zodat het ongedierte niet resistent wordt.


9. Safety first!

  • Ratten- en muizengif is makkelijk te verkrijgen en te gebruiken. Er wordt dan ook dikwijls nonchalant mee omgegaan, wat achteraf voor problemen zorgt. Zorg dus altijd dat er geen kinderen of (huis)dieren bij het gif kunnen om drama’s te vermijden. In een beveiligde muizen- of rattenvoederdoos kan je het gif veilig opbergen. Met de sleutel kan je de lokdoos makkelijk openen om bij te vullen en opnieuw afsluiten. In de doos zitten twee gaten waardoor muizen en ratten makkelijk bij het gif kunnen maar grotere dieren (of kinderen) niet. Leg jij het gif buitenshuis neer? Hou dan ook steeds rekening met mogelijke buurtdieren (zoals katten of honden). Heeft er onbedoeld toch een (huis)dier van het gif gegeten? Ga dan onmiddellijk ten rade bij een dierenarts. In het beste geval zal het dier wat ziek of zwak zijn, maar in het slechtste geval kan jouw geliefde huisdier er zelfs aan overlijden. Better safe than sorry want gif blijft altijd gevaarlijk!

  • Zijn er al enkele muizen of ratten door het gif geveld? Rol ze dan eerst op in een plastic zakje vooraleer je ze in de vuilbak gooit. Laat de vergiftigde knaagdieren nooit buiten liggen want indien er andere dieren de kadavers opeten, zullen ook zij het gif binnenkrijgen.

10. Wat zijn de opties als ik geen gif wil of mag gebruiken?

Ben jij een grote dierenliefhebber, en wil je de knaagdieren niet vergiftigen? Dan hebben we hieronder enkele opties voor je op een rij gezet! Opgelet: beschermde diersoorten mag je niet bestrijden. Je kan deze wel levend vangen.

🐭 De klassieke ratten- of muizenval

Ratten en muizen kan je makkelijk vangen met een ouderwetse maar effectieve klem. Wil je het ongedierte wel vangen maar liever niet doden? Dan kan je gebruik maken van een vangkooi. Ratten zijn echter slim en sluw, het is dus belangrijk om hen te slim af te zijn!

Wij geven je alvast enkele tips bij het gebruik van een ratten- of muizenklem (of  vangkooi)

  • Plaats de klem of kooi altijd naast een muur. Ratten lopen altijd instinctief net langs de muur.
  • Je hoeft geen speciaal lokmiddel te kopen om de ratten te vangen. Zo zijn ze bijvoorbeeld dol op chocolade, hondenbrokken, haver of ander sterk geurend voedsel zoals noten of schimmelkaas. Deze voedingswaren heb je vaak al in de voorraad- of koelkast liggen!
  • Plaats de klem niet direct op scherp (n.v.t. voor de vang- of korfkooi): ratten en muizen zijn namelijk zeer wantrouwig. Win hun vertrouwen, en plaats de val pas op scherp wanneer je ziet dat ze van het lokaas peuzelen.
  • Muizen en ratten hebben een zeer scherpe reukzin. Doe handschoenen aan bij het plaatsen van de vallen zodat ze jouw geur niet kunnen waarnemen, anders zijn ze direct op hun goede.
  • Plaats lokaas op meerdere plaatsen.

🐭 De elektronische val

De elektronische val is een meer diervriendelijk alternatief voor de klassieke muizen- of rattenval. Hoewel je het dier ook hier zal elimineren, gebeurt dit op een meer 'humane' manier doordat het dier op slag dood is na de elektrische shock. Het ongedierte hoeft dus niet nodeloos te lijden. Opgelet: Heb je andere huisdieren of (kleine) kinderen in huis? Dan is het zeer belangrijk om deze elektronische val af te schermen zodat zij er niet bij kunnen.

🐭 De vangkooi

Wil jij de ratten en muizen wel vangen maar niet doden? Dan is een vangkooi de ideale oplossing voor jou!
Je kan de kooi vullen met heel wat lekkers zoals natte hondenbrokken, chocolade, schimmelkaas... Meer tips vind je hierboven ☝️ bij de klassieke muizen- of rattenval. Zorg er altijd voor dat je de muizen en ratten na het vangen ver genoeg opnieuw vrijlaat (bv. in het bos). Anders zullen deze snel opnieuw in huis rondtrippelen.

🐭 Ultrasone verjagers

  • Er bestaan, en ook wij verkopen ze, heel wat toestellen die ultrasone geluiden uitzenden. Deze toestellen produceren hoge ultrasone geluiden die muizen en ratten afschrikken en verjagen.

    Het grote voordeel van deze toestellen is dat ze makkelijk en schoon zijn. Je hoeft het toestel enkel aan te zetten en verder niets te doen. In tegenstelling tot een klassieke val of gif waarbij je het lokaas regelmatig moet aanvullen en dode muizen moet weghalen. Deze toestellen vormen geen gevaar voor kinderen en je kan er zelfs spinnen of insecten weg mee houden. Klinkt perfect toch? Persoonlijk hebben wij echter gemerkt dat er na verloop van tijd gewenning optreedt. Wanneer de muizen en ratten zich binnenshuis verplaatsen, zal je ook het toestel van locatie moeten veranderen. Vaak keren de muizen en ratten terug naar de woning dus je zal dit in de gaten moeten houden, en het toestel opnieuw activeren bij het eerste teken van leven.

  • Soms wordt er ook gebruikgemaakt van muizen- en rattenlijm om het ongedierte te vangen. Hoewel dit een effectieve oplossing is, zijn wij hier geen voorstander van. De dieren blijven hierdoor dagenlang vastkleven waardoor ze sterven van ontbering of je dient ze zelf te doden/verdrinken. Dit is een lijdensweg voor de dieren.

11. Kies voor onze A-merken!

Edialux:

Edialux is het merk voor duurzame oplossingen bij netelige huis- en tuinproblemen. Of je nu last hebt van vervelende insecten of knaagdieren in jouw woning, je de tuinmeubelen van een laag groene aanslag moet verlossen of je het onkruid tussen jouw terras ziet opkomen, Edialux weet met elk probleem wel raad!

BSI:

BSI is een belangrijke speler op het gebied van verzorgings- en bestrijdingsmiddelen in talrijke domeinen zoals: insecten- en ziektebestrijding, afweer dieren, bemesting, pet-care, vijver en zwembad.

Compo:

Potgrond, mest, gazonverzorging, gewasbescherming, ongediertebestrijding - een uitgebreid assortiment biedt de perfecte oplossing voor elke plant- en dieruitdaging, met kwaliteitsbeheer, onderzoek en ontwikkeling. Zeker als het gaat om innovaties die het milieu ten goede komen. Met als doel hulpbronnen zo duurzaam mogelijk te verkrijgen en te gebruiken en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

KB Home Defense:

KB Home Defense bestaat al ruim 50 jaar en is een gerenommeerd merk in Zuid-Europa, België en Nederland. Ze zorgen voor veilige en doeltreffende producten ter bestrijding van allerlei ongedierte.

Luxan:

Ongedierte, onkruiden, schimmels, groene aanslag en overlast door bijvoorbeeld een grote slakkenplaag in de tuin. Allemaal problemen waarmee je liever niet wordt geconfronteerd maar Luxan biedt de oplossing!

Protect Home:

Met de producten van Protect Home heb je alles in huis voor het bestrijden van ongewenste gasten, zoals insecten en knaagdieren.

Luchs:

Dit bekende merk levert de traditionele muizen- en rattenvallen. Efficiënt en aan een voordelige prijs!

logos muizen en ratten-min

12. Waarom kopen bij Hermie?

Merk je opeens een muizen- of rattenfamilie op? Bestel jouw bestrijdingsmiddelen dan voor 17u, en wij verzenden jouw redders in nood nog dezelfde dag! Bovendien geniet je bij Hermie altijd van de voordeligste prijs, en kan je terecht bij onze klantendienst voor persoonlijk advies. Veel succes 💪

***
Disclaimer


Bescherm het leefmilieu en de volksgezondheid. Gebruik rodenticiden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Producten met een BE-erkenningsnummer mogen enkel op Belgisch grondgebied gebruikt worden. Producten met een NL-erkenningsnummer mogen enkel op Nederlands grondgebied gebruikt worden.

***

Bekijk onze aanraders 👇

-32%
-32%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
BSI 'Generation Grain'Tech' graanlokaas - 150g (6x25g) - gif tegen ratten en muizen
€ 10,50 € 7,16
-36%
-36%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
BSI 'Generation Block' blok lokaas - 300g (15x20g) - gif tegen ratten en muizen
€ 15,50 € 9,95
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux 'Target Special' graanlokaas - 150g (6x25g) - gif tegen ratten en muizen
€ 9,70
-16%
-16%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux 'Brodilux Paste' pastalokaas - 150g (10x15g) - gif tegen ratten en muizen
€ 11,20 € 9,41
-29%
-29%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
BSI 'Multistop Pro' ultrasone ongedierteverjager 400m² - 3-in-1: ultrasoon, elektromagnetisch en ioniserend
€ 41,50 € 29,50
-15%
-15%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux 'Fatal Pasta Pro' pastalokaas - 3kg - gif tegen ratten en muizen
€ 46,95 € 39,99
Promo
Promo
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux 'Target Wheat Tech' graanlokaas 3kg - gif tegen ratten en muizen
€ 55,00 € 53,99
-23%
-23%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux 'Storm Ultra Secure' blok lokaas - promo duopack 600g (2x300g) - gif tegen ratten en muizen
€ 27,95 € 21,56
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux 'Sorkil Pasta AM' pastalokaas - 150g (10x15g) - gif tegen ratten en muizen
€ 9,70
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
KB Home Defense blok lokaas - 300g (15x20g) - gif tegen ratten
€ 15,95
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
KB Home Defense graanlokaas - 150g (6x25g) - gif tegen ratten en muizen
€ 9,85
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
BSI rattenvoederdoos - met dubbel slot en muurbeugel
€ 8,50
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux herbruikbare muizenval - 2 stuks
€ 6,50
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Edialux muizenval 'Choco Mouse' - gifvrije lokstof
€ 8,95
-22%
-22%
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
FRAP veilige muizenval
€ 12,50 € 9,75

Nog meer tips om ongedierte te bestrijden? 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞