Opstaan en schitteren: hoe plantensteunen en bindmateriaal
jouw planten helemaal laten stralen!


Plantsteunen en bindmateriaal zijn onmisbare tools voor elke tuinier die zijn planten gezond en sterk wil houden. Of je nu hoge planten wil ondersteunen met zware vruchten, of kruipende wijnstokken wil sturen; het juiste gebruik van deze hulpmiddelen kan het verschil maken tussen een weelderige tuin en een chaotische jungle. In dit blogbericht gaan we in op de verschillende soorten plantsteunen en bindmateriaal die deel uitmaken van ons gamma.

Wat zijn plantsteunen?

Plantsteunen zijn structuren die je kan gebruiken ter ondersteuning van je planten en om te voorkomen dat ze omvallen of breken onder hun eigen gewicht. Ze worden vaak gebruikt voor hoge planten zoals tomaten, bonen en zonnebloemen, maar kunnen ook worden gebruikt voor klimplanten en andere groenten & bloemen. We hebben veel verschillende soorten plantsteunen in de aanbieding.

Plantstokken
We bieden voornamelijk bamboe plantensteunen aan. Bamboestokken zijn over het algemeen vrij goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Bovendien zijn bamboestokken milieuvriendelijker dan houten stokken; de moederplant gaat immers niet verloren bij de oogst en blijft dus CO2 opnemen. Na verloop van tijd gaan deze stokken wel hun natuurlijke kleur verliezen, maar dat kan je voorkomen door af en toe te lakken. 

Daarnaast zijn we grote fan van
geplastificeerde, metalen plantstokken. Deze zijn erg stevig en kunnen dus in principe niet breken. Bovendien zijn ze roestvrij, zo kunnen ze het hele jaar door buiten blijven staan. Met hun diepgroene kleur gaan deze plantstokken zo op in je tuin.

 Geplastificeerde plantenstokken

Daarenboven bieden we ook
verzinkte tomatenspiralen aan. Die zorgen ervoor dat je tomatenplant niet buigt of knakt door het gewicht van al die grote tomaten.

Tomatenspiraal

Steunringen
Onze steunringen bieden extra ondersteuning aan plantsoorten die de neiging hebben om open te vallen. Met een steunring bundel en begeleid je de bloeiende plant. Je bevestigt de steunring aan een plantstok, en verschuift deze steunring naargelang het groeipatroon van de plant. Onze steunringen zijn vervaardigd uit staal of kunststof en roesten dus niet! Deze producten zijn dan ook geschikt om het hele jaar buiten te laten staan.

Steunring


Klimrekken

Vooral in kleinere tuinen kan het bijzonder handig zijn om plantenklimrekken te creëren, omdat ze je tuinruimte optimaal benutten. Wat het nog interessanter maakt, is dat de vruchten niet in elkaars weg zitten en beter aan de zon worden blootgesteld, waardoor het fruit vaak van hogere kwaliteit is. Bovendien kan je een lange, saaie muur in de tuin op een speelse manier doorbreken met behulp van onze decoratieve klimrekken. 

Waarom bindmateriaal gebruiken?

Bindmateriaal is belangrijk om de gezondheid van planten te behouden. Het biedt namelijk ondersteuning aan planten die anders zouden omvallen of breken onder het gewicht van hun bloemen, vruchten of takken. Bovendien kan bindmateriaal ook helpen om planten in de gewenste vorm te houden en hun groei te stimuleren. De meest voorkomende bindmaterialen zijn:

  • Binddraad: dit is een zeer flexibele draad die gemakkelijk gevormd kan worden en gebruikt om takken en stengels aan een steun te binden. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes en kan worden gemaakt van metaal of kunststof.

  • Bindband: dit is een zachte, brede band die wordt gebruikt om planten aan te binden. Bovendien beschikken onze bindbanden vaak over een handige rattenstaartsluiting. Het is verkrijgbaar in verschillende lengtes en wordt veelal vervaardigd uit kunststof.

  • Touw: een veelzijdig bindmateriaal dat kan worden gebruikt om planten aan een steun te bevestigen of om verschillende delen van een plant bij elkaar te houden. Het is verkrijgbaar in verschillende lengtes en wordt vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals raffia, sisal, kokos en jute.

Marcel

Tips van Marcel:
"Zo haal je het meeste uit je bindmateriaal!"

  • Bind planten niet te strak vast om te voorkomen dat de groei belemmerd wordt of dat de stengels beschadigd raken;

  • Gebruik altijd zacht bindmateriaal om te voorkomen dat de planten beschadigd raken;

  • Bind de planten tijdig aan om te voorkomen dat ze omvallen of breken;

  • Controleer regelmatig of het bindmateriaal niet te strak of te los zit en pas het indien nodig aan.

Bekijk onze aanraders! 👇

Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Nature set van 10 bamboestokken - H: 60cm en Ø 6-8mm
€ 1,39
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Nature universeel bindband 23,0cm - groen - met rattenstaartsluiting - set van 30 stuks
€ 4,49
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Nature bindband - met rattenstaartsluiting - 25 m
€ 7,35
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Famiflora Tomatenspiraal verzinkt - 1m50 - Afname per 10 stuks
Vanaf € 1,60
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Famiflora Tomatenspiraal verzinkt - 1M70 - Afname per 10 stuks
Vanaf € 1,79
ECO
ECO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ecorub selfix 2 st
€ 4,99
ECO
ECO
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ecorub Simply fix
€ 6,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Famiflora binddraad inclusief afsnijmesje - 50M lengte
€ 1,49
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Nature Natuurraffia naturel 50 g
€ 2,19
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Nature kunststof raffia 400 m groen 100 g
€ 5,39

Extra blogs voor de ijverige kwekers onder ons! 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞