imker met bijenkorf vol bijen

Een tuin vol bijen en vlinders, deel 2: imker


Wie de kunst van het imkeren onder de knie wil krijgen, volgt maar beter eerst een cursus zodat je alvast de theorie kent. Om vervolgens een handje toe te steken bij een ervaren imker, en zo de kneepjes van het vak in de praktijk te leren. Goed materiaal is het halve werk, en daarom hebben wij alvast enkele basisbenodigdheden voor je opgelijst zodat je makkelijk van start kan gaan:

  • Een pak met beschermkap voor het gezicht, ook wel de kapruin genoemd. Deze kapruin is onmisbaar want het gaas beschermt je tegen bijensteken in het gezicht, die zwellingen of eventueel allergische reacties kunnen veroorzaken. Kies een kap waarin je genoeg bewegingsvrijheid hebt, en er voldoende afstand zit tussen jouw gezicht en de bezige bijen. Wij raden een imkerpak met ronde kap aan.

  • Handschoenen: niet enkel jouw gezicht en armen maar ook handen moeten beschermd worden want zonder zou je wel eens lelijk gestoken kunnen worden. Laat je niet misleiden door een kalm bijenvolk, want bijen zijn onvoorspelbaar en ook ervaren imkers worden gestoken.

  • Een bijenkast met wasramen, broedbak, bodem en dak. Dit is even een investering maar je krijgt er ook veel lekkere en zoete honing voor terug. De bijenkasten komen in verschillende formaten en materialen zoals hout of polystyreen. Vraag advies bij een ervaren kweker of jouw lesgever om de juiste keuze te maken. Ben jij zeer handig en creatief aangelegd? Dan kan je zelf een bijenkast in elkaar knutselen.

  • Een beitel en schroevendraaier zijn handig om bij de hand te hebben. Zo kan je de kast makkelijk openen, en de propolis waarmee de bijen alles dichtkleven verwijderen.

  • Een bak waar je de ramen van jouw bijenkast even kan neerleggen zodat je voldoende werkruimte hebt in de kast.

  • Een beroker: Wanneer je een kijkje in de bijenkast wil nemen, maak je maar beter gebruik van een beroker. Deze zorgt ervoor dat de bijen geen samenzwering tegen je zullen beramen want het schakelt hun alarmsignaal uit. Een woeste storm bijen rond jouw oren wil je natuurlijk liever vermijden. De rook zorgt er ook voor dat de bijen naar de onderkant van de kast zullen vliegen waardoor de bovenkant vrij blijft , en je de ramen er kan uithalen zonder bijen te verpletteren.

  • Bijen: imkeren kunnen we natuurlijk niet zonder bijen. Je kan deze online kopen, of een deel van het volk van een ervaren imker overnemen. Dit noemen we in vakjargon een aflegger. Deze aflegger bestaat uit een drietal wasramen met broed en voedsel. Als je geluk hebt, zit er ook nog een koningin bij. Geen koningin te zien tussen jouw bijen? Geen paniek: van zodra de bijen merken dat er niet langer een koningin in het midden is, geven ze enkele uitverkoren larven speciale voeding, ook wel koninginnebrij genoemd, zodat één van hen tot koningin gekroond kan worden en na bevruchting voor nieuwe nakomelingen kan zorgen. Een laatste mogelijkheid is om een zwerm bijen te vangen. Vraag aan de lokale brandweer of zij oproepen hebben ontvangen om bijennesten in de buurt te verwijderen. Ongewenst door de eigenaars in wiens tuin ze zoemen maar meer dan welkom in jouw bijenkast.

Tips van Marcel bij het imkeren!

🐝 Volg een cursus, en help een ervaren imker. Zo leer je de praktijk van het imkeren beter kennen. Waarom je niet aansluiten bij een imkervereniging? Zij organiseren regelmatig activiteiten, en je kan er jouw ervaringen uitwisselen met de andere beginnelingen.

🐝 Wil jij meer informatie over welke cursussen allemaal aangeboden worden? Neem dan een kijkje op de website van de Algemene Vlaamse Imkervereniging (AVI). Daar kan je meer informatie vinden over alle voordrachten en cursussen die in Vlaanderen georganiseerd worden.

🐝 Ben je net gestart met imkeren? Dan inspecteer je jouw kasten het best 1 keer in de twee weken. Zo kan je zien hoe het met de bijen gesteld is, en waar ze mee bezig zijn. Ervaren imkers hoeven de bijenkast minder vaak te controleren. Opgelet: controleer de kasten niet meer dan 1 keer in de twee weken anders zullen de bijen te veel stress ervaren, en dit is nefast voor het bijenvolk en de honingproductie.

🐝 Merk jouw koningin: een bijenvolk heeft tussen de 20000 en 50000 bijen. Het is dan ook een heel werk om de koningin tussen tienduizenden bijen te spotten. Dit kan je eenvoudig oplossen door jouw koningin te merken zodat je ze in 1 oogopslag kan vinden. Je kan dit doen met speciale kleurstiften maar beter is om een klein plaatje met een nummer op haar buik vast te lijmen. Er zijn algemene kleurencodes vastgelegd die de leeftijd van de koningin duidelijk maken.

🐝 Zorg ervoor dat je genoeg ramen (10 of 11) in jouw bijenkast steekt. Anders zullen de bijen de lege plekken met honingraten volbouwen. Met deze wirwar van graten ben je echter niets.

🐝 Bouwen jouw bijen niet genoeg honingraten? Dan hebben ze misschien honger. Geef ze wat extra voeding. Zorg er ook voor dat er genoeg honing in de bijenkast aanwezig is om de barre winterperiode door te komen. Bijvoederen kan met suikerwater of suikerdeeg. Zorg in het voorjaar voor proteïnerijk voedsel zoals sojabloem.

🐝 Plant voldoende bloeiende struiken en planten in jouw omgeving als bron voor stuifmeel en nectar. Wil je weten welke planten bijvriendelijk zijn? Dan kan je terecht bij het eerste deel van deze reeks!

Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Buzzy® Bio Ridderspoor zaden - Imperial - gemengd
€ 2,35
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
DCM bijen bloemenzaden - 520 g
€ 11,95
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Buzzy® Bio Tubinger mix voor bijen
€ 2,35
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Bûten Insecten Flower Farm, insectenhotel met bloemenzaad - 31x35x15,5cm
€ 24,95
Eindereeks product
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Gardena Clickup! insectenhotel
€ 55,90

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞