fruit en groenten resten

Maak zelf bodemverbeteraar van jouw keukenafval met een Bokashi emmer


Zelf compost en bodemverbeteraar maken van jouw keuken- en tuinafval is natuurlijk niets nieuws onder de zon. De Bokashi emmer zorgt er echter voor dat ook flatbewoners makkelijk zelf hun GFT-afval kunnen recycleren. Je kan de Bokashi emmer op een klein terras of in jouw keuken/berging kwijt. Op twee weken tijd maak je jouw eigen bodemverbeteraar, zonder geurhinder en veel moeite! Dit maakt het natuurlijk veel toegankelijker en makkelijker om met z'n allen samen nog meer te recycleren.

Een Bokashi emmer, wat is dat?

De Bokashi emmer is oorspronkelijk afkomstig uit Japan maar wekt ook steeds vaker interesse bij de Vlamingen. Met deze emmer kan je makkelijk thuis zelf bodemverbeteraar maken zonder moeite of veel ruimte nodig te hebben. Je kan er allerlei keuken- en tuinafval in kwijt, zolang je er maar kleine stukjes van maakt. Met de Bokashi emmer kunnen stadsinwoners makkelijk hun afval recycleren maar het komt ook goed van pas in landelijke gebieden. Zo hoef je niet steeds naar de tuin te lopen met jouw keukenresten. Door gebruik te maken van de Bokashi emmer maak je de kringloop rond. Je verwerkt de resten van jouw groenten en fruit (die uit de grond komen) tot bodemverbeteraar, waarmee je ook weer het leven in jouw tuin stimuleert. Bokashi emmers zijn ook ideaal om in scholen of kinderdagverblijven toe te passen. Zo kunnen de kinderen zelf een handje meehelpen, en leren ze ook bewust met voeding en afval om te gaan.

Deze Bokashi methode komt het ecologische verhaal op verscheidene manieren ten goede. Ten eerste geef je jouw keukenafval opnieuw aan de grond onder de vorm van een booster. Maar we gaan ook het gebruik van chemicaliën tegen doordat we op een natuurlijke manier de bodem bemesten en sterker maken.

Hoe fermenteren?

Naast het afval voeg je ook Bokashi starter toe aan de emmer. De Effectieve Micro-organismen (EM) in de starter zullen het fermentatieproces op gang brengen. Microben en bacteriën hebben de reputatie dat we er bang van moeten zijn. Dit is echter niet het geval want er zijn ontzettend veel goede bacteriën en microben die net voor antioxidanten en vitaminen zorgen. De EM-organismen doden de slechte bacteriën niet maar verdrijven ze, waardoor we er geen last meer van ondervinden.

Tijdens het composteren kan de temperatuur wel stijgen tot 70 °C, en is er ongeveer een jaar nodig om bruikbare humus te maken. Bij het gebruik van de Bokashi emmer zal de temperatuur echter maximaal oplopen tot 40 °C waardoor het afval fermenteert. Hierdoor worden alle nutriënten van het GFT-afval behouden. Een extra maar zeer belangrijk voordeel van fermentatie is dat er geen onaangename geurtjes uit voortkomen.

Van zodra de Bokashi emmer gevuld is, laat je deze twee weken dicht. De emmer heeft een luchtdichte afsluiting waardoor het fermentatieproces niet verstoord kan worden. Na twee weken afzondering zal jouw afval er niet anders uitzien. Zo zullen het klokhuis van de appel en de bananenschil nog steeds goed herkenbaar zijn maar binnenin is er van alles gaande. Het resultaat is niet te vergelijken met compost waarbij je 1 onherkenbare massa verkrijgt. Bij fermentatie bekom je dus veel sneller een bruikbaar product.

Hoe gebruik ik de Bokashi emmer?

  1. Strooi op de bodem van de emmer 20 gr Bokashi starter

  2. Volg met een laag GFT-afval in kleine stukken

  3. Nadien kan je opnieuw een dun laagje (20 gr) Bokashi starter toevoegen, en herhaal dit proces tot de emmer vol is. Tussen de lagen door duw je het afval aan met de bijgeleverde tool. Sluit de emmer altijd na het aanvullen met nieuw afval

  4. Van zodra de emmer volledig gevuld is, laat je hem twee weken lang dicht

  5. Tap dagelijks het sap af dat tijdens het fermentatieproces vrijkomt. 1 liter van dit sap dien je te verdunnen met 100L water, en doet ideaal dienst als meststof voor de planten! Ook jouw kamerplanten lusten dit goedje maar al te graag. Ga dus gerust eens met een gieter verdund Bokashi sap rond in huis

  6. Na 2 weken kan je de verse bodemverbeteraar in gebruik nemen!
    Gaat er iets mis tijdens het maken van de Bokashi? Dan zal je dit onmiddellijk reuken. De Bokashi heeft een gist geur maar mag niet stinken. Dat is een teken dat je te weinig Starter hebt gebruikt, of dat je het sap niet hebt afgetapt. Er zal dan helaas niets anders opzitten dan jouw emmer te legen, en opnieuw te beginnen.

Wat doet Bokashi voor de grond?

De bodemverbeteraar zal jouw bodem een boost geven, maar werkt ook ontgiftend. De planten ontwikkelen meer weerstand waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels en slechte bacteriën. Ook het bodemleven zal toenemen, wat de vruchtbaarheid van jouw tuin dan weer ten goede komt. Maak een putje in de grond en doe daar wat Bokashi booster in. Bedek vervolgens opnieuw met een beetje grond zodat de bodemverbeteraar verder kan blijven fermenteren in jouw tuin. Je kan de Bokashi ook onder jouw composthoop in de tuin mengen zodat het composteringsproces versneld wordt.

Opgelet: de verse Bokashi heeft een vrij zure pH-waarde van ± 4. Doordat de micro-organismen in de grond blijven verderwerken, zal de pH-waarde van de bodemverbeteraar op twee weken tijd naar een neutrale waarde van 7 stijgen. Je moet de Bokashi dus zeker 2 weken laten rusten in de tuin vooraleer je start met zaaien of aanplanten.

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞