kattenstaart
7 februari 2022
Categorieën: Gazon

Kattenstaarten de nachtmerrie van elke gazonliefhebber

Geschreven door Julie

Heermoes (Equisetum arvense), ook wel kattenstaart of (akker)paardenstaart genoemd in de volksmond, is een hardnekkig onkruid dat vele gazons teistert. Het is een echte krachtpatser met een uitgebreid wortelnetwerk, dat meters diep de grond ingaat. Heermoes is een sporenplant die zeer snel gaat woekeren. Ze zeggen wel eens “onkruid vergaat niet”, en dat is in dit geval zeker niet gelogen!


🌿 Oerplant en oersterk

Bij de meeste onkruiden is het aangeraden om deze manueel of met een onkruidsteker uit de tuin te verwijderen. De wortels van heermoes zijn echter zo sterk dat de plant bij het uittrekken direct afbreekt. Hierdoor groeien er daags nadien nieuwe scheuten, en wordt heermoes al snel een plaag die het hele gazon overneemt.

Door het verbod op selectieve onkruidbestrijders kunnen ook deze geen hulp meer bieden. Het onkruid verdelgen met gif is dus geen optie. Kattenstaarten zijn, net zoals varens, oerplanten maar ook oersterk. Laat de huis-tuin- en keukenmiddeltjes, zoals azijn en chloor, dus links liggen want deze hebben geen effect en kunnen de bodem enkel maar uit balans brengen. Maar wat kan je dan wel doen om kattenstaarten te bestrijden?


🌿 Signaalplant voor arme grond

Naast het feit dat heermoes een vervelende plant is, geeft het wel een duidelijk signaal dat jouw grond dringend nood heeft aan een boost. Kattenstaarten steken namelijk enkel de kop op in een arme bodem. Om jouw gazon opnieuw gezond te krijgen, moet het mineraalgehalte dan ook de hoogte in. Eigenlijk grijpt Moeder Natuur hier in want na lange tijd kan heermoes jouw bodem opnieuw vruchtbaar maken door de opgeslagen mineralen vrij te geven. Zo zie je maar weer dat het ecosysteem logisch in elkaar zit en in evenwicht moet zijn.

Solabiol Plantversterker heermoesgier 1L
€ 13,45

Groen kalk 20kg - Bio
Van € 10,88

Onze gouden tip? Lavameel of -gruis!

Op korte termijn kan je enkel een professionele tuinaannemer inschakelen die wel nog bestrijdingsmiddelen mag toepassen*. De langetermijnoplossing is om jouw grond te verrijken met lavameel of lavagruis! Deze behandeling zal je regelmatig moeten herhalen en zorgt bovendien voor een luchtige grond & betere inworteling.

Het wortelgestel van heermoes is zo sterk en uitgebreid omdat het de mineralen zeer diep in de grond moet zoeken. Zoals altijd is het beter om preventief te werk te gaan en het gazon regelmatig te bemesten, kalken, tweemaal per jaar te verticuteren (tips voor het verticuteren lees je hier ) en tijdig bij te zaaien.

Zo ontstaan er geen kale plekken waar allerlei soorten onkruid en straatgras zich kunnen nestelen. Is jouw bodem in balans en onderhoud je de tuin goed? Dan zal je niet snel last krijgen van onkruid.

Naturen lavagruis 20L (16kg) Bio
Van € 10,40

Eifelgold Lavameel 20kg zak
Van € 18,50

DCM Lavameel 20kg
Van € 19,96

🌿 Heermoes, nuttig kruid of onkruid?

Het is echter niet allemaal kommer en kwel want heermoesplanten kunnen jouw tuin ook verrijken! Net omdat deze plant zo veel mineralen opneemt uit de grond kan deze als voeding dienen voor het gazon. Na het verwijderen, kan je de stengels als mulchlaag gebruiken zodat de opgenomen mineralen opnieuw de grond indringen. Zo doet heermoes dienst als natuurlijke meststof en haal je er toch nog iets positief uit! Laat de stengels echter nooit in de tuin liggen wanneer er (huis)dieren rondlopen (zoals katten, honden, paarden, schapen…) want deze zijn giftig!

Heermoes is niet enkel een bom aan mineralen maar ook zeer geneeskrachtig. Zo kan je er ook heermoesgier van trekken om allerlei schimmelziektes en bladluizen in de (moes)tuin te bestrijden. Heermoesthee kan ook heel wat kwaaltjes verhelpen bij de mens.


Weet je echt niet meer wat gedaan?

Dan kan je steeds een tuinaannemer inschakelen voor professionele hulp!

*In sommige tuincentra en webshops kan je nog bestrijdingsmiddelen vinden die heermoes/kattenstaarten zouden bestrijden. Dit is echter foutief want er zijn geen selectieve bestrijdingsmiddelen op de markt die komaf maken met heermoes, enkel producten op basis van zuren (die onkruid en gras verbranden).

Bij Hermie is het gras altijd groener, en dus ook bij jou met onze tips!👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞